van der Horst

Maasmechelen: Voorbeschouwing van de organisatoren

Nu de Rallycross Challenge Europe-wedstrijden der lage landen achter de rug zijn, is het tijd om terug te keren naar de realiteit. Deze voorlaatste confrontatie in het Internationaal Belgisch kampioenschap krijgt ook een Duits tintje want de rallycrossers ten oosten van ons zakken af voor hun Internationale uitstap op de kalender. Deze kampioenschappen staan nog volledig open wat betreft titelstrijd met nog twee races te gaan op de Duivelsberg, waarvan één wedstrijd komend weekend plaats zal vinden.
  • Prospeed Competition
De beste uitgangspositie bij de SuperCars is voor huidig BK-leider Jos Kuypers. De Ford Focus Mk3-rijder is tot heden niet buiten de top drie geëindigd en voert dan ook het kampioenschap aan met twee punten op zaakvoerder Patrick Van Mechelen die alleen in Engeland een steekje liet vallen door een opgelopen lekke band op zijn (ex Kuypers) Ford Fiesta Mk7. Indien de eerder gehuldigde Belgische “Mister Rallycross” (zo werd begin dit jaar Koen Pauwels gehuldigd tijdens de BK-prijsuitreiking) van de partij is, doet deze ook nog mee als titelkandidaat en staat respectievelijk zeven en vijf punten achter de nummers één en twee. De rest van het deelnemersveld, waaronder Challenge-winnaar Jos Jansen, Nederlander Wil Teurlings en Ronny Scheveneels komen door de grote puntenkloof alleen nog in aanmerking voor een overwinning. Ook thuisrijder Jochen Coox wil dit pechjaar zo vlug mogelijk vergeten nu de VW Scirocco iets beter liep tijdens de voorbije Nederlandse Challenge-wedstrijd. Ook Noorderburen Marcel Ottink (Skoda) en Ron Snoeck (Seat) zullen van de partij zijn, wat het SuperCars-veld met Jan Van Loon op tien brengt.

Bij de Super1600 gaat de strijd tussen huidig leider Dennis Remans (Ford Fiesta) en regerend kampioen Davy Van Den Branden (Citroën DS3). De lokaal matador Remans wil de kloof van twintig punten met de concurrenten nog vergroten om meer zekerheid te hebben tijdens de finalewedstrijd in de eerste week van oktober. Van Den Branden - die zijn tweede motorschade van het seizoen opliep tijdens de Belgische Challenge - is nog niet zeker van deelname alhoewel de man uit Sint-Niklaas 12 punten voor heeft op het ex-aequo-duo De Nederlander Marcel Snoeijers (Megane) en Dave Van Beers (Clio). De Toyota Yaris van Bart Stouten sluit de top vijf en houdt het Nederlands kwartet Thijs Heezen (Ford), Willem Ventman (C2), Gerjo De Brouwer (Swift) en Peter Van De Wege (Yaris) achter hem.

Bij de TouringCars ziet de uitgangspositie voor Volvo- piloot Jos Sterkens na zijn laatste overwinning er meer dan behoorlijk uit en telt de man uit Hoogstraten achtentwintig punten voor op de Nederlandse amazone Mandy Kasse (Ford Fiesta Mk7). Die van haar kant op de hielen gezeten wordt door haar liefje Nick Snoeys (Ford Fiesta Mk6) en Ivo Van Den Brandt (Mitsubishi Colt).

Momenteel zijn bij de SuperNationals + 2000cc de vijf eerste plaatsen opgeëist door Volvo-piloten en staat regerend kampioen Kristof Bex (S40) aan de leiding met drie eenheden voor op Steven Maris (Volvo 242) en zijn beiden in strijd voor de Belgische titel. Achter dit duo volgt het Volvo 242-trio met David Vannijlen en de gebroeders Henri en Ludo Vangeneugden. Deze laatstgenoemden moeten onderling uitmaken wie de bronzen plak toekomt. Deze Volvo-kolonie zal nog versterkt worden door Michael De Keersmaecker, de “JDK boy” is toe aan zijn tweede optreden na zijn crash in de openingwedstrijd met de Filip Baelus Volvo C30.

Steven Stessens is met zijn Vauxhall Nova nog steeds aanvoerder in de -2000cc. De man uit Diepenbeek telt zes punten voor op de Seat Ibiza van Marc Vandenbergh die van zijn kant hetzelfde aantal punten voor heeft op derde geklasseerde Pedro Cokelaere die evenveel punten voor heeft op de laatste winnaar Jef Mertens (Opel Astra) die maar één eenheid voor heeft op de Toyota MR2 van Martijn Verhove die hiermee de top vijf afsluit. De rallycross collega’s te oosten van ons land zijn met hun Belgische uitstap ook toe aan hun voorlaatste DRX kampioenschap wedstrijd en zullen met een veertig- piloten afzakken naar de Duivelsberg om het nodige spektakel te laten zien.

VAS Kampioenschap
Na de derde wedstrijd voor het VAS kampioenschap op het Glosso circuit te Arendonk is het de beurt aan “De Duivelsberg” om hun derde en voorlaatste race van het seizoen te organiseren. Met twee overwinningen staat de Toyota MR2 van Jeffrey Van Dal aan de leiding in de Promotieklasse, gevolgd door de Honda Civic van Benny Demandt en de Seat Ibiza van Davy Wijnants. In de klasse A -1600 is het de Citroën Saxo van Yves Teelen die met drie overwinningen het klassement aanvoert voor het Honda Civic-duo van Thierry Mus en Promotiekampioen 2012 Joel Strackx. Al maakte de BMW-rijder Stefan Vaesen bij aanvang van het seizoen 2013 er een hattrick van en voert het klassement in de klasse B +1600 aan, de laatste twee overwinningen kwamen toe aan Johnny Christiaensen die met zijn Opel Astra volgt op elf punten. Derde is Roel Henckens met zijn Opel Corsa die volgt op 11 tellen van de laatste winnaar Christiaensen.

BRCV PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Rallycross Nationaal op woensdag 4 september 2013.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons