van der Horst

Maasmechelen: Nabeschouwing organisatoren

Duivelsberg Circuit Maasmechelen
Duivelsberg Circuit Maasmechelen
De voorlaatste wedstrijd van het Belgische rallycross kampioenschap is verreden onder een stralend nazomerzonnetje en met een groot aantal zeer fanatieke toeschouwers die boeiende reeksen en finale voorgeschoteld kregen en die in de finale Coox, Van Den Branden, Maris, Vanhove en Thoné naar de overwinning zagen rijden.
Bij de SuperCars stonden de drie beste van de dag, Pauwels, Coox en BK leider Snoeck die nog kans maakte op de BK- titel op de eerste lijn van de A-finale. Pauwels die van op de beste startplaats kon starten verzilverde zijn plaats met Coox en Snoeck die door een valse start twee maal de jokerronde moest passeren aan zijn bumper. Coox die gebrand was op een overwinning zag zijn kans nog in de eerste ronden bij het opgaan van de Duivelsberg waar de Ford Fiesta van Pauwels te ver naar buiten sprong en de lokale matador zijn kans zag om aan de binnenkant door te dringen en zij aan zij de berg naar beneden kwamen. Dat dit niet goed kwam uitdraaide wist iedereen en even later belandde Pauwels in de zandbak, einde verhaal voor de man uit Leopoldsburg. Achter Coox ging de strijd verder tussen Snoeck en Scheveneels die een paar keer wisselde van plaats wat in laatste instantie uitdraaide in het voordeel van BK- leider Ron Snoeck. Scheveneels was ook tevreden met zijn derde stek in de gehuurde Skoda Fabia Mk2 van Marcel Ottink. De laatste wedstrijd in oktober een verplichte inbreng zal de kampioen bekend worden, Coox heeft nog een waterkansje en telt 8 tellen achter op noorderbuur Ron Snoeck.

In de Super1600 ging de overwinning naar Davy Van Den Branden voor pole- houder  Bart Stouten en Dennis Remans die vanwege een eerste valse start ook twee maal de jokerronde moest passeren. Dave Van Beers die een superstart maakte reed in de tweede ronden linksvoor lek waardoor alle titelkansen verdwenen. Ook Zutendaler Remans ziet zijn kansen voor het kampioenschap slinken nu Van Den Branden deze wedstrijd wint  telt hij 8 punten achter.

In de twee semi- finales van de SN – 2000cc die gewonnen werden door  Martijn Vanhove en Johan Kwinten beiden met BMW was het Marc Vandenbergh die harde noten moest kraken toen hij door een aanrijding in de zandbak belanden en zijn Nederlandse titel nu nog niet kon waarmaken, al was hij er zeer overtuig van voor de start van de finales. De finale was dan ook een Martijn Vanhove vertoon van start tot finish hij won zo zijn eerste wedstrijd met zijn nieuwe BMW 1M. Achter de winnaar eindigde Jef Mertens en Kwinten. BK leider Steven Stessens eindigde net buiten het podium maar blijft stevig leider in de tussenstand voor Mertens en Vandenbergh.

Bij de SN + 2liter waren de semi- finales voor Kristof Bex en Luc Maris en was het eerst vernoemde die van op de pole in de finale kon vertrekken door een snellere tijd gereden te hebben dan Maris. Maar de pole-houder kon zijn plaats niet houden tijdens de start en moest achter Maris op achtervolgen. Beiden Houthalenaren streden voor wat ze waard waren en werden ook zo bij de finish afgevlagd. De derde plaats op het podium was voor Steve Volders. Guino Kenis reed met zijn BMW een mooie wedstrijd maar miste net het podium. Marnick Thoné trok de ganse dag alsook in de finale aan het langste eind en won in de RST klasse voor Claudia Smits, Tom Robbertz en Nick Vanalken.

Bij onze Duitse bezoekers ging de overwinning in de DRX-Trophy naar Magnus Eriksson (SWE) en bij de DRX – SN naar Silva Winterhoff. De Nederlander Bart Bel won bij de DRX- Cup 1400.

Tweede kampioen bij de VAS gekend.
De VAS kreeg op zaterdag aan de inschrijvingstafel bezoek van 68 deelnemers verdeeld over de drie klasse voor deze derde Duivelsbergcircuit ontmoeting in Maasmechelen. Bij de Regionaal A klasse stond er geen maat op kersvers kampioen Yves Teelen. Hij loodste zijn Citroën Saxo maar liefst drie maal naar een scratch tijd en wist van op de beste startplaats in de A-finale het hoofd koel te houden en de voordurende aanvallen van Pascal Roumans (Fiesta) goed af te weren die uiteindelijk tweede eindigde voor Teelen teamgenoot Ben Lenaerts (Honda). In de Regionaal B eindigde het  BMW kwartet met oa; Jan Driesen, de gebroeders Jonas- en Arne Kemps en Paul Vermeersch op de vier eerste plaatsen. Hierin zal de kampioen pas gekend zijn in de laatste wedstrijd in oktober. Andy Leysen de eerdere leider in de tussenstand kreeg een zware opdoffer te verwerken toen zijn BMW stuk ging en puntenloos moest toekijken. Bij de Promo klasse ging voor de vijfde maal dit seizoen de overwinning naar Jan-Pieter Willekens (VW Golf). Glenn Cools (Opel) en Bram Olefs (Honda) vergezelde kersvers kampioen Willekens op het podium.

BRCV PressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Rallycross Nationaal op maandag 15 september 2014.
  • Oeste Kart

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons