van der Horst

Maasmechelen (BRCV) focust op de BelNed Cup in 2018

Davy Van Den Branden - Citroën DS3 Super1600
Davy Van Den Branden - Citroën DS3 Super1600
Na de start van het Belgisch kampioenschap, voor de eerste maal in Mettet, gooit nu ook Maasmechelen dit weekend zijn poorten open voor zijn programma: vijf weekends, aangevuld met twee Opendeur wedstrijden. Vijf weekends waarin vijf wedstrijden zitten verweven binnen de BelNed Cup en twee proeven voor het Belgisch kampioenschap. Dus kunnen de piloten die de beide kampioenschappen aankaarten tweemaal dubbel scoren.
  • Shopa
Johen Coox - VW Polo RX Supercar
Johen Coox - VW Polo RX Supercar
Even ter verduidelijking. De International BelNed Cup, die een joint venture is tussen de circuits van Maasmechelen en Valkenswaard, telt 10 wedstrijden waarvan aan het einde van het seizoen de zeven beste resultaten worden weerhouden voor de eindafrekening. Het Belgisch kampioenschap daarentegen telt zeven wedstrijden met één reeds verreden race in Mettet, één in Valkenswaard, één in het Duitse Buxtehude, twee in Arendonk en twee in Maasmechelen. De twee wedstrijden voor het Belgisch kampioenschap in Maasmechelen in juli en oktober vallen samen met de BelNed Cup waarbij de rijders samen voor twee kampioenschappen vechten. Piloten die zowel het Belgisch kampioenschap als de BelNed Cup rijden kunnen zodoende tweemaal scoren binnen één race. Twee verschillende puntentellingen binnen één race dus. Een piloot die alleen het BK rijdt en bvb tweede eindigt na een piloot die alleen de BelNed Cup rijdt, pakt wel de volle puntenwinst voor het BK.

Dit even terzijde kunnen we stellen dat er momenteel meer interesse bestaat voor de BelNed Cup die uiteraard ook een aantal Nederlanders huisvest. Maar de meesten doen een combinatie van de twee. De Klassen binnen de BelNed Cup blijven met de Super1600 en de SuperNationals min en plus 2000cc identiek als voorheen en de regerende kampioenen, Van Den Branden, Van de Wege en Bex tekenen opnieuw present.  

Nick Vanalken – VW Polo Super1600
Nick Vanalken – VW Polo Super1600
Het feit dat de BORA (Belgische Off Road Association) het traditionele openingsweekend van het seizoen verschoof van Maasmechelen richting Mettet en de BRCV (Maasmechelen) zijn aantal Belgische proeven ziet reduceren naar twee, deed hen beslissen om hun pijlen richting de BelNed Cup te richten. De BelNet telt tien wedstrijden en in de eindafrekening zijn er drie schrapresultaten, met een in Nederland, een in België en een vrij te kiezen. Uiteindelijk zullen er 7 wedstrijden in rekening worden gebracht voor de drie titels die een mooie prijzenpot kennen waarbij zowel Maasmechelen als Valkenswaard een flinke duit in het zakje doen. Dit moet zowat het enige kampioenschap zijn in België waarbij de gladiatoren centen krijgen voor hun prestaties.

De liefhebbers van de Supercars die in Mettet van een kale reis terug keerden, kunnen komend weekend nog eenmaal hun favoriete wagens zien rijden, want los van het WK en EK in Mettet, zullen we ze in België niet meer aan het werk zien. Jochen Coox tekent voor een volledig Frans avontuur, maar na Mettet zal hij ook nu eenmalig aantreden in Maasmechelen. Hij krijgt het gezelschap van Johnny Verkuringen,  het Zweedse duo Daniel Thoren en diens pijlsnelle teambaas Peter Hedström. Mogelijk mogen we ook Tuerlinckx aan dit rijtje toevoegen. Deze wedstrijd telt voor niets mee en zal worden aangekondigd als een testrace.

Meer animo zal er zijn in de andere Klassen die goed zijn bevolkt. We verwachten dan ook een mooie strijd in de Super1600 en de Supernationals – en + 2000. Daarin gaan Van Den Branden, Van de Wege en Bex hun titel verdedigen.
   
Steve Volders - Ford Fiësta turbo
Steve Volders - Ford Fiësta turbo
Bijzondere aandacht zal uiteraard gaan naar Steve Volders met zijn Ford Fiesta waarmee hij vorig seizoen het EK voor Touring Cars reed. De man uit Zolder bouwde een 1500cc turbo motor in het vooronder waardoor hij via het geldende turbo coëfficiënt van 1,7 richting de +2000 cc verhuist. Maar belangrijker is dat hij zijn Fiesta 100 kg. lichter mag maken.

Op zaterdag zal er reeds spektakel zijn met de openingsmanche van het VAS kampioenschap met 75 inschrijvingen in drie klassen. Dit kampioenschap bestaat uit 8 wedstrijden waarvan er 5 verreden worden op het Duivelsbergcircuit en 3 op het circuit van Glosso Arendonk. Ook zullen er op elke VAS-wedstrijd een vijftal Beetles van 90pk aantreden. Een initiatief van Patrick Mertens. Ook de 2PK’s en de Sprinters (Proto’s) zullen van de partij zijn op zaterdag.

Foto's: Johnny LoixSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Rallycross Nationaal op dinsdag 27 februari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Maasmechelen.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons