Maasmechelen: Wisseldende weersomstandigheden scherprechter in openingsklassieker

Van den Branden voor Teelen en Roumans
Afgelopen weekend werd de eerste wedstrijd van het Belgische Rallycross-kampioenschap en de BelNed op gang geschoten. Traditioneel gebeurde dat op het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen. De weergoden speelden wat voor scheidsrechter waardoor de polesitters bijna telkens op de natte rijlijnen moesten starten en hun startpositie niet konden omzetten in een zege. Davy Van den Branden, Luc Maris, Kurt Lambers, Kimi Vermeulen, Bert Stubbe en Kobe Pauwels eindigden de openingsrace op het hoogste ereschavotje.
Luc Maris versus Kristof Bex
De strijd voor de zege bij de SuperNationals + 2 liter was zoals voorspeld tussen de Volvo’s van kampioen Luc Maris en vicekampioen Kristof Bex. Bex kwam het beste weg tijdens de finale maar regerend kampioen Maris kon in de vierde ronde het roer overnemen en ook na zijn jokerlap bleef hij overeind en bolde als winnaar onder de geblokte vlag.

Stefanie Vanlingen
Stefan Vaesen vervolledigde met zijn BMW het podium nadat Stefanie Vanlingen door een defecte zekering haar bolide naar de kant had moeten sturen. Ludo Hermans (Ford) en Johnny Verkuringen (BMW M3) maakten de top 6 rond.

Kurt Lambers
Tijdens de start van de finale bij de SuperNationals -2 liter klasse kwam het tot een aanrijding tussen de BMW van Martijn Vanhove en de Ford van Nick Neyens. Voor Vanhove was het einde verhaal terwijl Neyens op grote achterstand moest achtervolgen. Hierdoor kon Kurt Lambers de situatie controleren met een zege als gevolg. Achter de winnaar eindigde de Opel Corsa van Robbe Goris als tweede en wist Q finale-deelnemer Pim Garvemink zijn Honda Civic op de laagste podiumtrede hijsen. Amazone Mandy Kasse (Ford Fiesta) eindigde op een knappe vierde plaats. Pech was er voor Glenn Cools (Opel Corsa), die de snelste was in de eerste kwalificatiereeks. Een defecte schakelbak maakte vroegtijdig een einde aan zijn wedstrijd.

In Super1600 stond er geen maat op vicekampioen Davy Van Den Branden. De Citroën DS3-rijder won alle runs en dus ook de semifinale en de finale.
Davy Van den Branden (Citroën DS3 Super1600)
“Een deugddoende overwinning gezien de investering die we gedaan hebben door afgelopen winter een nieuwe motor te laten inbouwen bij de Nederlandse tuner Vos”, aldus een gelukkige Van Den Branden.
Een trede lager stond de Peugeot 208 van Yves Teelen voor de Ford Fiesta van Pascal Roumans. De overige finalisten waren Dennis Remans (Ford Fiesta), Peter Barnhoorn (Citroën C2) en Marcel Snoeijers, die met een oververhitte motor vroegtijdig naar de kant moest. Regerend kampioen Steve Otzer kon ditmaal niet overtuigen en kwam niet in het verhaal voor.

Steve Volders World RX2
De wagen van Steve Volders past officieel niet in een Klasse en kwam testrijden met zijn gloednieuwe RX2-wagen in de aanloop van het World RX2 waaraan onze landgenoot zal deelnemen.

Kimi Vermeulen
De overwinning in RST was voor Kimi Vermeulen voor Jari van Hoof en Seppe Jacobs. Jill Chalmet miste net het podium.

Kobe Pauwels XC Junior
Bij de XC Crosscar ging de overwinning naar de Duitser Bernd Stubbe terwijl Kobe Pauwels de overwinning in de wacht sleepte bij de XC Junior.

VAS Regionaal
In het VAS-kampioenschap, dat op zaterdag zijn openingswedstrijd van het seizoen 2019 afwerkte, werd de Promotie klasse C gewonnen door de Honda CRX van Stefan Thomassen, voor vicekampioen Devlin Thijs, Yenthe Putzeys en Maarten Nijssen, aan het stuur van een Opel. In de Regionale A-klasse was het regerend kampioen Didier Dexters die zijn Toyota MR2 als eerste over de finish loodste, voor het Honda-trio Rens van der Linde, Wouter Desender en Steven Ubben. In de B-klasse kwam de overwinning toe aan de Chevrolet Kalos van Bart Goris, die Andy Leysen wist te verschalken na de jokerronde. De laagste podiumtrede was voor Jonas Kemps, voor Thomas Weltjens die eerder de B-finale won en op een haar na het podium miste.

Foto's: Johnny Loix

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Rallycross Nationaal op maandag 4 maart 2019.