van der Horst

Macau: Nabeschouwing Tom Coronel

Het FIA WTCC seizoen 2013 werd, net als in voorgaande jaren, afgesloten op het 6.120 meter lange en uitdagende stratencircuit van Macau. Voor de 41-jarige Tom Coronel verliep de kwalificatie volgens plan en met een beetje geluk. Zo bracht de tiende startplaats voor de eerste race hem de pole position in de omgekeerde startvolgorde van race twee. Dit betekende dat hij tijdens zijn eerste raceoptreden, waarin hij als tiende eindigde, niet te veel risico nam, om de mooie uitgangspositie later op de dag optimaal te kunnen benutten.
  • Skylimit Events

De Nederlander, voor het laatst uitkomend in de blauw/witte BMW 320 TC van ROAL Motorsport, kwam supergoed weg en nam resoluut de leiding. Een enorme crash achter hem leidde vrijwel direct tot een rode vlagsituatie. Na enig oponthoud volgde de tweede start vanachter de Safety Car en wederom kwam Tom Coronel als beste weg. De druk van achter, onder aanvoering van Thompson in de Lada was echter groot. Halverwege de race deed zich een tweede zware crash voor. Gele vlaggen, Safety Car en de rode vlag volgden. Na weer de nodige tijd op de startgrid te hebben gestaan mocht de Nederlander voor de derde maal in leidende positie aan de race beginnen. Ditmaal voor de weinige ronden die nog resteerden. Ondanks een goede start moest Coronel uiteindelijk zijn meerdere erkennen in meervoudig Macau-winnaar Rob Huff en de redelijk agressief rijdende Spanjaard Oriola in de Chevrolet. Tom Coronel sloot zijn seizoen met de ROAL Motorsport BMW 320 TC dus af met een welverdiende en zwaar bevochten derde plaats. In de eindstand van het Wereldkampioenschap voor Toerwagens eindigde hij tiende met een totaal van 162 punten.

Na afloop verklaarde Tom Coronel: “Het was best wel een hectisch weekendje, maar dat weet je wanneer je hier naar toe gaat. Het circuit is leuk, maar op sommige punten ook heel tricky. Daarbij ben je hier meer dan op andere circuits afhankelijk van wat andere rijders doen. Deze races trekken altijd veel deelnemers en dat zijn niet allemaal mannen waarmee je het hele seizoen rijdt. Door die grotere startvelden, is het drukker op de baan en moet je daar je strategie op aanpassen. In de eerste kwalificatie had ik al snel een derde tijd te pakken, viel wel wat terug maar bleef bij de beste 12. Met het team besloot ik de resterende set nieuwe banden te bewaren. In Q2 reed ik achter Michelisz, die net voor mij een foutje maakte. Ik verspeelde wat tijd en viel terug naar de tiende plek. Achteraf dus prima, want daarmee hadden we voor de tweede race de pole position.

“In de eerste race kwam ik redelijk goed weg, maar ben de strijd niet echt aangegaan. Het was zoeken naar de mogelijkheden om de BMW zonder schade (als tiende-red.) aan de finish brengen voor de tweede race. En daar kregen we echt waar voor ons geld! Die race ging uiteindelijk drie keer van start. Bij de eerste start was ik goed weg en sloeg gelijk een gaatje op mijn volgers. James Thompson voerde die groep aan en kon het tempo van de BMW niet bijbenen. Zo ontstond wat voorsprong op de rest van het veld. Kort daarna hoorde en zag ik dat er een code rood was, omdat er meerdere auto’s op elkaar zaten.

Bij de tweede start kwam ik ook weer goed weg en kon een kleinere voorsprong opbouwen. Ook nu ging het mis bij meerdere andere rijders en mochten wij weer opstellen op de startgrid vanwege een code rood. Bij de derde start miste ik achter mij natuurlijk de buffer en was het Rob Huff die met zijn snellere SEAT vlug dichterbij kwam. Ik heb nog wat verdedigd maar hij was echt sneller. Daarna kwam Oriola met de Chevrolet. Ook hij was op de rechte stukken sneller en voor mij niet te houden. Begreep wel dat hij hier en daarvoor al wat mensen geraakt had en mogelijk nog bestraft wordt. Daarmee werd ik dus derde. Een goed resultaat en een beker in de voorlopig laatste race met de ROAL Motorsport BMW. Altijd goed om in de laatste race van het seizoen in ieder geval op het podium te staan.”

“Wat nu volgt is een lange winter, want het zal voor komend seizoen niet makkelijk worden om weer in het FIA WTCC te rijden. De kosten liggen een stuk hoger en van BMW weten we dat zij geen auto voor het nieuwe reglement gaan bouwen. Daarbij heeft ROAL Motorsport een duidelijke link met BMW en zal het dus lastig zijn om zo maar even over te stappen naar een ander merk. Toch blijf ik goede moed houden en ga er keihard aan werken om ook volgend jaar in deze klasse te rijden. Het zal niet makkelijk worden, maar ik zie dat echt als mijn uitdaging voor de komende maanden. Wie mij daarbij wil helpen is van harte uitgenodigd! ”.

Een video van Tom tijdens het laatste raceweekend van het FIA WTCC 2013 is te bekijken via:
http://www.youtube.com/watch?v=PXrz6IkssHc&feature=youtu.be

Tom Coronel press




Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Touring Car Championship op maandag 18 november 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Macau Grand Prix.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons