van der Horst

Macau: Nabeschouwing Citroën Racing

In de eerste race van het laatste WTCC-weekend van 2014 heeft Citroën Racing-rijder José María López in Macau zijn tiende overwinning van het jaar geboekt. Daarmee vestigde de wereldkampioen een nieuw record voor meeste overwinningen in één seizoen. Yvan Muller pakte een tweede plaats in de tweede race van de dag. Naast 17 overwinningen in 23 races behaalde Citroën Racing dit seizoen het hoogst haalbare, met naast de constructeurstitel tevens posities één, twee en drie in het rijderskampioenschap voor respectievelijk López, Muller en Loeb.

In de eerste race vertrokken de drie Citroëns vandaag vanaf de eerste drie plekken op de startgrid. Pechito López trok al snel een gat ten opzichte van de rest van het veld en reed onbedreigd naar zijn tiende overwinning van dit seizoen met de Citroën C-Elysée WTCC. Met die zege vestigde López tegelijkertijd een nieuw record als coureur met de meeste punten in één seizoen, een prestatie die hij enkele minuten later in de tweede race van de dag nog verder zou verbeteren.

Vanwege de omgekeerde startvolgorde en de beperkte inhaalmogelijkheden in Macau zagen de Citroën Racing-rijders zich voor een lastige uitdaging gesteld in Race 2. Yvan Muller liet zich van zijn beste kant zien en slaagde erin vanaf een achtste startpositie op te klimmen naar uiteindelijk P2. Pech was er ondertussen voor de Chinese Citroën-rijder Ma Qing Hua, die zich verslikte in een inhaalpoging bij Tom Coronel en crashte, met een safety car-periode tot gevolg. Uiteindelijk was het Rob Huff die de race won door technische problemen bij Tiago Monteiro. Yvan Muller eindigde als tweede, terwijl José María López en Sébastien Loeb respectievelijk als vijfde en zesde finishten.

Xavier Mestelan, Deputy Team Principal van Citroën Racing: "Mijn felicitaties gaan uit naar José María López, die al zijn kwaliteiten dit weekend heeft laten zien. Hij heeft geen enkele fout gemaakt en dat resulteerde in een pole position, een overwinning en de snelste raceronde. Een prestatie die zijn seizoen perfect samenvat. Het was tevens de 17e zege dit jaar voor Citroën, een ongelooflijke prestatie in ons eerste seizoen in het WTCC. Het feit dat al onze rijders – José María López, Sébastien Loeb, Yvan Muller en Ma Qing Hua – een race hebben gewonnen, is iets waar we zeer trots op zijn, evenals op de betrouwbaarheid van de auto. We verwachten nog meer concurrentie in 2015, dus we hebben veel werk te verzetten om onze titels volgend jaar te kunnen verdedigen."

José-María López: "Wat kan ik me nog meer wensen? Winnen in Macau is iets heel speciaals, en een ideale manier om wat ik als het beste seizoen uit mijn carrière beschouw, af te sluiten. Ik verwachtte dat Yvan hier onverslaanbaar zou zijn. Maar we hebben er met z'n allen hard aan gewerkt om dit resultaat mogelijk te maken. Nu is het tijd om de successen van dit seizoen te vieren, eerst met het team en daarna thuis in Argentinië. In 2015 starten we weer vanaf een blanco vel en hoewel ik niet langer een outsider zal zijn, ga ik er maximaal voor om mijn titel te
verdedigen."

Yvan Muller: "Allereerst mijn complimenten aan Pechito, die een fantastisch seizoen heeft gereden en deze titel meer dan verdient. En mijn felicitaties aan Citroën, want het is een fantastische prestatie om zowel het constructeurskampioenschap te winnen als de eerste drie plaatsen in het rijderskampioenschap. Voor mij persoonlijk was dit een moeilijker seizoen dan de voorgaande, en er is deze winter veel werk te verzetten als ik volgend jaar nog beter wil presteren."

Sébastien Loeb: "Macau heeft mij zowel pluspunten als minpunten gebracht. Ik ben tevreden met mijn algehele prestatie, zowel in de kwalificatie als in de races. Ik was ook een van de weinige rijders met inhaalacties. Maar zoals het hele seizoen al het geval was, heb ik moeite me te weren binnen het veld. Misschien was ik bij de start van Race 1 ietwat te eager, waardoor Michelisz me kon passeren. In de tweede race raakte ik de muur, maar kon door. Volgend jaar krijg ik de kans om alles wat ik dit seizoen geleerd heb in de praktijk te brengen."

Ma Qing Hua: "Ik wist dat de races lastig zouden worden, omdat ik beide keren vanaf P11 startte. Toch heb ik in de eerste race een paar posities gewonnen. In de tweede race vocht ik met Coronel, die de deur telkens dichtgooide. Ik probeerde hem buitenom te passeren, maar liet me verrassen door de lijn die hij reed, waardoor ik op het vuil terecht kwam. Zonder grip reed de auto rechtdoor de muur in."


 




Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Touring Car Championship op dinsdag 18 november 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Macau Grand Prix.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons