van der Horst

Macau: Esteban Guerrieri wint hoofdrace, Gabriele Tarquini kroont zich tot WTCR-kampioen

Gabriele Tarquini - BRC Racing
Gabriele Tarquini - BRC Racing
Gabriele Tarquini pakte na een dramatisch gestart Macau-weekend finaal dan toch de eerste WTCR-titel. De vijftiger had aan een tiende stek genoeg nu concurrent Yvan Muller, die zowat de hele race door Tarquini's BRC-teamgenoot Norbert Michelisz in bedwang werd gehouden, pas als vierde finishte. Winnaar na een prangend maar sportief duel met polesitter Rob Huff, werd Honda-rijder Esteban Guerrieri. In de eindstand springt de Argentijn bovendien in één ruk over Oriola, Björk en Vernay naar de derde plaats. De titelstrijd om de titel bij de teams gaat nipt naar Yvan Muller Racing.
Esteban Guerrieri - Münnich Motorsport
Esteban Guerrieri - Münnich Motorsport
Géén tiende zege in Macau dus voor Rob Huff. De Sebastien Loeb Racing-rijder had vrijdag de pole voor de hoofdrace versierd maar liet zich bij de start door Guerrieri, diens buurman op de eerste rij, verschalken. Jean-Karl Vernay van zijn kant werkte zich al snel aan Norbert Michelisz voorbij, De Hongaar kwam zo voor titelkandidaat Yvan Muller uit te rijden, nadat de Fransman zelf makkelijk aan neef Yann Ehrlacher voorbij was gegaan.

Michelisz kweet zich daarop uitstekend van zijn taak als afstopper voor BRC-teamgenoot Tarquini zodat Muller op een vijfde - en na de Lisboa-crash van Vernay in de slotfase van de race - op een vierde stek bleef hangen. Onvoldoende om de 18 punten-kloof naar de Italiaan te dichten. Temeer daar Spiderman via een prima start vijf plaatsen had goedgemaakt en zowat de hele wedstrijd in negende stelling toefde. 

Zelfs toen Thed Björk de nestor van het veld mits een tik voorbijsnelde, was er nog geen man overboord. Niet zo voor de teamtitel die hierdoor ten koste van BRC voor luttele drie punten naar Yvan Muller Racing gaat, precies dezelfde puntenkloof die ook de beide titelkandidaten na afloop van elkaar scheidt.

Twee safety car-interventies om achtereenvolgens de gecrashte wagens van Aurelien Panis en Szolt Zsabo te ontzetten habben immers geen impact meer op het klassement. De slotronde werd na Zsabo's zware crash bij Fishermans Bend overigens achter de safety car afgewerkt.
Timo Scheider en Frédéric Vervisch die in de top tien startten vielen ver terug nadat ze bij de eerste doortocht in Lisboa mede door toedoen van Oriola rechtdoor waren gegaan.

Veteranen Yvan Muller - Gabriele Tarquini
Veteranen Yvan Muller - Gabriele Tarquini
Op en rond het podium niks dan lachende gezichten na afloop. Een geëmotioneerde Guerrieri dankte hemel en aarde om zijn zege, annex derde plaats in de eindstand. Het All.Inkl.Com Münnich Motorsport gooide in Macau overigens hoge ogen met één eerste, één tweede, twee vijfde en evenveel zesde plaatsen, goed voor een derde stek in het teamklassement. Kampioen Tarquini wist met zijn vreugde begrijpelijk geen blijf en bij Yvan Muller Racing wist men zich getroost met de titel voor teams. Een happy end dus voor een eerste WTCR-seizoen dat naar meer smaakt. 

Uitslag Race 3 - Macau

Kampioenschap - Eindstand Rijders:

Kampioenschap - Eindstand Teams:

Foto: DPPISchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zondag 18 november 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Macau.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons