van der Horst

Macau: Frédéric Vervisch schenkt Comtoyou Racing eerste WTCR-zege, Tarquini DNF

Frédéric Vervisch: eerste WTCR-zege
Frédéric Vervisch: eerste WTCR-zege
Na een rist podiumplaatsen haalde Frédéric Vervisch eindelijk zijn slag thuis: de West-Vlaming spurtte in de openingsrace vanuit derde stelling naar een oververdiende zege, een terechte beloning voor het team van Audi Sport Comtoyou Racing-patron Jean-Michel Baert dat het roer na een bijzonder moeilijke eerste seizoenhelft wist om te gooien. Onze landgenoot ging onder de finishvlag polesitter Timo Scheider (Münnich Motorsport) en Yvan Muller vooraf. De Fransman nadert hierdoor tot op 18 punten van pechvogel Gabriele Tarquini, de Italiaan werd na de start betrokken bij de quasi onvermijdelijke 'pile up' bij 'Lisboa'.
Massacrash in Lisboa
Massacrash in Lisboa
Bij die start behoudt  Scheider de leiding maar gaat Vervisch al meteen over Alfa-rijder Ceccon die bij het aanremmen voor Lisboa nipt Muller weet af te houden. Het viertal ontsnapt zodoende aan de massacrash achter hen, zo te zien veroorzaakt door Yann Ehrlacher die Pepe Oriola richting vangrail drukt. (al wordt Oriola achteraf schuldig bevonden door de wedstrijdleiding - update). Beiden gaan rond en raken de rail maar waar Ehrlacher als bij wonder zijn weg in vijfde stelling kan verderzetten, blokkeert Oriola de baan voor het aanstormende peloton. Toppers Tarquini, Vernay,
Frédéric Vervisch op weg naar eerste zege
Frédéric Vervisch op weg naar eerste zege
Michelisz, Huff en Björk betalen het gelag en moeten opgeven. Een drama voor de puntenleider die zijn behoorlijk beschadigde Hyundai i30N TCR nog wel naar de pits weet te brengen, in de hoop die tijdig te kunnen herstellen voor de hoofdrace dik twee uur later. 
Omdat iedereen van de plek des onheils weet weg te komen wordt de wedstrijd zonder neutralisatie verdergezet. Het leiderskwartet  Scheider - Vervisch - Ceccon - Muller kan hierdoor meteen op een ruime voorsprong op eerste achtervolger Ehrlacher bogen.
 
Timo Scheider - Fred Vervisch - Yvan Muller
Timo Scheider - Fred Vervisch - Yvan Muller
Halfweg de race ziet Vervisch de kans schoon en gaat op het rechte eind naar 'Mandarin' knap aan Scheider voorbij. Ook Muller neemt bij 'Lisboa' de maat van Ceccon en zet meteen ook Scheider onder druk. De voormalige DTM-kampioen, voor het  eerst in Macau aan de slag, overleeft daarop vier adembenemende uitrempogingen nabij die zelfde Lisboa-bocht in evenveel resterende ronden. Een sportief duel tussen kampioenen waarvan Vervisch dankbaar gebruikt maakt om verder afstand te nemen, een spraakmakende eerste WTCR-zege tegemoet. Muller finist als derde, Kevin Ceccon houdt vast aan zijn vierde plaats en gaat het Münnich Motorsport-duo Guerrieri - Ehrlacher vooraf. Denis Dupont tikt als 15de aan, onder de neus van Tom Coronel.
Dankzij zijn derde stek, goed voor vijftien punten, reduceert Muller de kloof naar de ongelukkige Tarquini tot achttien eenheden. Mocht Tarquini niet in de hoofdrace aanzetten of geen punten scoren dan heeft Muller aan een derde plaats (19 punten) genoeg om de Italiaan voor één luttel punt de titel te ontzeggen.
 
Frédéric Vervisch met ingenieur Kurt Mollekens en manager Angélique Detavernier
Frédéric Vervisch met ingenieur Kurt Mollekens en manager Angélique Detavernier
"De Audi's verschenen hier met 60 kilogram extra ballast aan boord en vooraf maakte ik me eerlijk gezegd niet teveel illusies. Maar Jean-Karl Vernay bewees gisteren dat het wel degelijk mogelijk was hier te winnen. Mijn start was OK, zondermeer, maar ik slaagde er in Ceccon voorbij te gaan. Nog in de eerste ronde toen ik achter Timo reed zag ik dat hij afstand nam en dacht toen dat het lastig zou worden. Maar toen hij in de tweede ronde wat terugviel geloofde ik er in hem voorbij te kunnen gaan. Het was allesbehalve makkelijk, maar net voor Mandarin slaagde ik in mijn opzet. De concurrentie achter mij maakte het elkaar lastig zodat het er enkel nog op aan kwam geen fouten te maken en de race te controleren. Ik ben ontzettend blij met deze eerste zege, ook voor het team, en het is fantastisch om twee zo'n legendarische piloten voor te zijn gebleven."  aldus Vervisch achteraf, niet zonder zich aan de voet van het podium, in een zucht van opluchting, een gesmoorde 'godver...' te hebben laten ontvallen.

Uitslag Race 2 - Macau

Kampioenschap:
1.Tarquini 305p
2.Muller 272
3.Vernay 245
4.Björk 238
5.Oriola 235
6.Guerrieri 227
7/Michelisz 227
8.Huff 219
9.Vervisch 203
10.Comte 191

Foto's: DPPISchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zondag 18 november 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Macau.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons