van der Horst

Macau GT Cup: Kwalificatie: Voorlopig pole voor Mortara - tweede startrij voor Vanthoor

Edoardo Mortara - Audi R8 LMS ultra
Edoardo Mortara - Audi R8 LMS ultra
Laurens Vanthoor heeft tijdens de kwalificaties op de stratenomloop van Macau zijn Audi R8 LMS ultra naar een voorlopige tweede startrij gestuurd nadat hij enige tijd de provisoire pole in handen had. Teamgenoot Edoardo Mortara klokte uiteindelijk de voorlopige pole; de drievroudige winnaar zette Porsche Supercup-kampioen Earl Bamber op meer dan een halve seconde en Maro Engel op meer dan anderhalve seconde. Net als in de vrije training waren de onderlinge verschillen bijzonder groot. Menig rijder kloeg dan ook over het verkeer; zo ook Laurens Vanthoor die aangaf nog een pak sneller te kunnen indien hij één vrije ronde zou hebben.
De pole van Mortara tijdens de eerste van twee kwalificatiesessies was meteen sneller dat deze van Maro Engel afgelopen jaar. De Audi-rijder gaf evenwel zelf aan enorm veel geluk gekend te hebben met het verkeer, al raakte hij tijdens zijn eerste vrije ronde wel de vangrail. "Dit is waar de Audi-kwaliteit komt bovendrijven", lachte Mortara. "Ik crashte hard, heel hard, in de muur en toch reageerde de wagen redelijk normaal nadien. Dat liet ons toe om nog een poging te wagen; we hadden geen verkeer en werkten de ronde af. Ik ben er zeker van dat we nog een pak sneller kunnen tijdens de laatste kwalificatiesessie."

Darryl O'Young sloot in zijn Aston Martin als vijfde aan, voor respectievelijk Augusto Farfus (BMW Z4) en Renger van der Zande (Mercedes SLS AMG); beide op 2,5 seconden. De Nederlander Carlo van Dam (Mercedes SLS AMG) sloot af met de 25e chrono. In de eindfase veroorzaakten Porschisten Siu Yuk Lung (Porsche 911 GT3 R) en Wayne Shen (Porsche 997 GT3 Cup) nog gele vlaggen, waardoor niemand echt zijn chrono nog kon verbeteren. Helemaal op het einde werd de piste terug vrijgegeven, maar het verkeer ontzegde de rijders nieuwe snelste chrono's.

Morgen, zaterdag, vindt een tweede kwalificatiesessie plaats.

Foto: Macau Grand Prix



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Internationaal op vrijdag 14 november 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Macau Grand Prix.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons