van der Horst

Macau: Rob Huff stormt naar achtste Macau-pole - Tarquini crasht!

Rob Huff: ongenaakbaar in Macau
Rob Huff: ongenaakbaar in Macau
In een voor puntenleider Gabriele Tarquini na een sortie in Q1 dramatisch geëindigde kwalificatiesessie voor races 2 en 3, snelde Macau-specialist Rob Huff naar een achtste pole na zich eerder reeds van de eerste startplaats in race 1 te hebben verzekerd. De Brit gaf naaste achtervolger Esteban Guerrieri (Münnich Motorsport Honda Civic) in Q3 voor 0.347" het nakijken. Norbert Michelisz (BRC Racing) overleefde als enige Hyundai-rijder Q1 en vertrekt in de hoofdrace als derde. Jean-Karl Vernay redde de Audi-eer met een vierde startplaats voor de tweede Münnich Motorsport Honda van Yann Ehrlacher. Yvan Muller strandde in de na een sortie van Mehdi Bennani voortijdig gestopte Q2-sessie op P6 voor Pepe Oriola, Frédéric Vervisch, Kevin Ceccon en Timo Scheider die als tiende de pole voor race 2 erft.
  • Oeste Kart
Esteban Guerrieri - Yann Ehrlacher
Esteban Guerrieri - Yann Ehrlacher
Huff-Guerrieri topten ook het Q1-klassement voor Bennani en Ehrlacher, puntenleider Gabriele Tarquini daarentegen wachtte vier minuten voor afvlaggen een koude douche. De Italiaan stond elfde geklasseerd toen hij zich in de beruchte Lisboa-bocht verremde en er de BRC-Hyundai in de rail plantte. Hierdoor viel hij terug naar P14, net achter Thed Björk die gezien zijn slechte uitgangspositie (P15) voor race 1 nu bijna zeker out is voor de titelrun. Frédéric Vervisch klokte de tiende tijd en promoveerde net als Kevin Ceccon en Nathanaël Berthon naar Q2.

Gabriele Tarquini - BRC Hyundai i30 N TCR
Gabriele Tarquini - BRC Hyundai i30 N TCR
Rob Huff bleef ook in Q2 ongenaakbaar en sloot de sessie af met 0.407" voorsprong op Jean-Karl Vernay; de Fransman ging zelf Ehrlacher, Michelisz en Guerrieri vooraf die zich eveneens voor de shoot out met vijf kwalificeerden. Mehdi Bennani die net als Berthon een eerste run aan zich had laten voorbijgaan, knalde met nog slechts drie minuten op de klok in zijn eerste snelle ronde in de rail, met code rood en de definitieve stopzetting van de sessie als gevolg. De Marokkaan verknalde zodoende ook de Q3-kansen van  Muller, Vervisch, Oriola en Ceccon, op dat ogenblik resp. 6de, 7de, 8ste en 9de. Timo Scheider, in de derde Münnich Motorsport Honda, kon zijn geluk dan weer niet op: de WTCR-rookie stond toen immers op P10 genoteerd en wist zodoende de pole voor de openingsrace op zondag veilig.

Jean-Karl Vernay - Audi Sport Lukoil Leopard Team
Jean-Karl Vernay - Audi Sport Lukoil Leopard Team
Esteban Guerrieri ging in Q3 als eerste van start en lukte met  2:30.034" een chrono waarop Ehrlacher, Michelisz en WRT-rijder Vernay zich naderhand de tanden stuk beten. Niet zo Huff evenwel. De Brit stond na de eerste twee sectoren weliswaar bij Guerrieri in het krijt maar trok het laken alsnog naar zich toe, niet zonder er onderweg zijn linker achteruitkijkspiegel te hebben afgereden. Vijf punten rijker, klimt Huff in de tussenstand nu naar P9, maar met mogelijk twee overwinningen in het verschiet zit er voor de VW-rijder wellicht nog veel meer in.

Bovenenaan het klassement blijft alles ongewijzigd. Negenendertig punten scheiden Tarquini van naaste achtervolger Muller. In de zaterdagrace start Muller evenwel op P3, Tarquini op P7. Zondag gaat Muller vanuit P5 en P6 van start daar waar Tarquini tweemaal vanuit 14de stelling moet aanzetten. Zorgt Muller met een vijfde toerwagentitel alsnog voor de verrassing ?

Uitslag Qualifying  - Macau
Uitslag Qualifying Q1 - Macau
Uitslag Qualifying Q2 - Macau
Uitslag Qualifying Q3 - Macau

Foto's: DPPISchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op vrijdag 16 november 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Macau.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons