van der Horst

Macau-thriller beslecht Kumho TCR World Tour-titelstrijd

Rob Huff - Comtoyou Racing Audi RS3 LMS
Rob Huff - Comtoyou Racing Audi RS3 LMS
De strijd om de allereerste KUMHO TCR World Tour-rijderstitel wordt dit weekend beslist in de Macau Guia Race. Een onuitgegeven titelgevecht want betwist tussen maar liefst drie kandidaten die elk heuse adelbrieven kunnen voorleggen. Yann Ehrlacher (Cyan Racing Lynk&Co) en Rob Huff (Comtoyou Racing Audi RS3 LMS) delen na afloop van twee spectaculaire meetings in Australië de leiding. De Fransman wist dit seizoen tot dusver drie keer te winnen tegenover twee zeges voor de Brit en topt daarom het klassement. Norbert Michelisz (BRC Hyundai Elantra N) volgt op één luttel punt. Wie waagt een gok? Wij alvast niet.
  • De Swert Opticiens
Circuito da Guia
Circuito da Guia
De 6.120km-lange Circuito da Guia-stratenomloop temidden de immer verder uitdeinende gokstad wordt door Corona-toestanden voor het eerst sinds november 2019 weer aangedaan. De drie resterende titelkandidaten kunnen elk op een rijkgevuld palmares terugblikken en schopten het in het verleden reeds tot kampioen in de opeenvolgende koninginneklassen voor toerwagens. 

Norbert Michelisz - Mikel Azcona (BRC Hyundai N Squadra Corse)
Norbert Michelisz - Mikel Azcona (BRC Hyundai N Squadra Corse)
Yann Ehrlacher kroonde zich in 2020 en 2021 tot WTCR-kampioen en kan rekenen op de steun van liefst drie Cyan Racing-teamgenoten. Norbert Michelisz deed het de Fransman voor in 2019 met de Hyundai i30 N, hij stond dat jaar in Macau twee keer op het podium. De Hongaar wordt binnen het BRC Hyundai N Squadra Corse geflankeerd door de snelle, bouillante Mikel Azcona, niet meteen Ehrlacher's beste vriend. Rob Huff mag, sinds hij in 2005 bij Chevrolet in het WTCC debuteerde, dan wel zijn haren hebben verloren, maar boette daarom nog niet aan snelheid in. Huffy is met tien Macau-zeges in verschillende kampioenschappen dé Macau-specialist en reed er meer recent meermaals in de TCR China-series. De Brit die zich in 2012 tot WTCC-kampioen kroonde, kan rekenen op de onvoorwaardelijke steun van Comtoyou-teamgenoot Frédéric Vervisch.   

Het slotevenement van de KUMHO TCR World Tour ziet drie rijders terugkeren:  John Filippi, Ben Bargwanna en Marco Butti. Filippi nam vier keer deel aan de TCR World Tour in het kader van TCR Europe-meetings en won een race in Spa. De nieuwbakken  TCR Europe vice kampioen treedt aan in de hem vertrouwde  Comtoyou gerunde Audi RS 3 LMS. Ook Australiër Bargwanna kwam in Europa reeds twee maal aan de start van World Tour-meetings, hij rijdt de Team Clairet Sport Peugeot 308 voor.  Butti nam enkel deel aan het Vallelunga-evenement waar hij de TCR Italian Trophy won;  18-jarige Italiaan racet in een Hyundai Elantra N, ingezet door BRC Squadra Corse met steun van het in Hong Kong gevestigde Evolve Racing.

De Macau-meeting herneemt met twee races het gebruikelijke format. De timing is dan weer Macanees met oefenritten op donderdag, kwalificatie op vrijdag (05u45 CET), race 1 op zaterdag (05u50 CET) en race 2 op zondag (03u35 CET)

Inmiddels zijn de beide oefenritten afgewerkt. Na de verkennende eerste sessie prijkte Azcona bovenaan de tabel voor titelkandidaten Ehrlacher, Michelisz en Huff.  FP2  werd in een korte tijdspanne tweemaal met code rood gestopt na crashes van Ma Qing Hua en Li Wengji en werd niet meer hernomen. Na vijf rondjes stond het BRC-duo Michelisz-Azcona met de beste tijd gekrediteerd, voor de vier Lynk&Co's en de Audi's van Vervisch en Filippi.

Free Practice 1
Free Practice 2

Foto's: WSC GroupDit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in TCR World Tour op donderdag 16 november 2023.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons