van der Horst

Magny-Cours 200: De Porsche Cayman als een vis in het water

Jurgen Gulicher/Arthur Peters - Porsche Cayman
Jurgen Gulicher/Arthur Peters - Porsche Cayman
Na een eerste wedstrijd van 100 minuten was er nog een tweede kamp voor de Hundred Series by BGDC, ééntje van 200 minuten deze keer op zondagmorgen op het circuit van Nevers Magny-Cours. Een raakpunt met de wedstrijd van gisteren was het verschrikkelijke weer dat de oorzaak werd van een waterval aan incidenten die toelieten aan de Porsche Cayman een klinkende dubbelzege te halen!
Op de Peugeot 308 #23, gisteren nog de winnaar in handen van Jérôme Heinen en Damien Dussoul, maakte Caren Burton eindelijk zijn verschijning op de baan op zondagochtend. Van bij aanvang kruiste de rijder en tuner de degens met de MARC Focus #20 van Raphaël van der Straten, ging verschrikkelijk dwars bij het ingaan van de eerste bocht en veroorzaakte een kleine tsunami aan incidenten in het hart van het peloton! De MARC Focus kwam tot stilstand aan de kant van de baan terwijl iets verderop de MARC BMW #7 van Dirk Mertens, helemaal de controle kwijt was en werd aangereden door de Renault Clio Cup #37 van Olivier Debroux. Beide bolides moesten op de plaats blijven staan!
 
Na een neutralisatie hervatte de wedstrijd en Caren Burton verdedigde zijn leidersplaats met als gevolg dat hij Ines Taittinger, zeer op haar gemak aan het stuur van de  Porsche 911 GT3 Cup Almeras #71, aantikte en… naar de staart van het peloton zond! 
 
Het werd ook een lastig begin voor de Honda Civic #99 van de Brit Mark Simmons, waarvan de ruitenwissers defect waren terwijl de regen met bakken uit de hemel viel! Absoluut niet de beste zaak gezien de omstandigheden… Het liep al niet veel beter voor de Suzuki Baleno BGDC Young Drivers #232 van Christophe Cagnina, die in de pits geblokkeerd stonden met  een tegenwerkende alternator. Aan de kant van de baan stopte dan weer de  Honda Civic #6 van Navric De Laet, die het slachtoffer werd van een probleem met een olieradiator. Hij zou niet meer terug vertrekken…
 
Vooraan in het peloton domineerden de Peugeot 308 #23 van Caren Burton en de Audi RS 3 LMS #102 van Roberto Nale voor de beide Porsche Cayman. Maar alles zou gaan mislopen voor de leidende machines, die elkaar raakten! Het resultaat: een beschadigde ophanging rechtsachter voor de Peugeot en die links vooraan voor de Audi!
 
Een ontketende Ines Taittinger toonde ondertussen flarden van haar snelheid en kon de leiding van de wedstrijd overnemen. Haar teamgenoten Pierre Martinet en Gérard Tremblay konden, op een baan die er nog altijd zeer delicaat bij lag, echter de terugkeer van de Porsche Cayman niet verhinderen. Het waren dan Jurgen Gulicher en de jonge Arthur Peters, 17 jaar oud, die zich dan aan de leiding van de race zetten, voor een gelijkaardige wagen van Kurt Hensen en Philippe Wils.
 
De twee Cayman voelden zich als een visjes in het water in deze zeer natte omstandigheden op Magny-Cours. Niemand zou ze nog bijbenen. Ze zaten een dag eerder al in de top 3 van het algemene klassement en scoorden nu een opvallende dubbelzege, met de #63 voor de #101. De kleinste trede van het algemene podium ging naar de… BMW Z4 #94 van de familie Patzé. André en Guillaume wonnen daarenboven nog de Divisie 2 en de Klasse F!
 
De zege in de Divisie 3 was voor de Porsche Almeras van Taittinger-Martinet-Tremblay. Die ging voor aan de MARC Focus VDS Racing Adventures #20 waarvan het Raphaël van der Straten en Pierre-Yves Paque veel moeite kostte om hem op de juiste rijlijn te houden.
 
De Peugeot 308 #23 van Burton-Dussoul-Heinen eindigde zijn inhaaljacht op de 6de plaats van het algemene klassement, genoeg voor de zege in de Klasse E, voor de Audi RS 3 LMS 102 van Nale-Barge-Ulivieri.
 
Er was een nieuwe opmerkelijke zege voor de Vauxhall Astra Coupé #777 van Philippe Ménage en Guy Katsers, die niemand anders toelieten aan de leiding van de Divisie 1 en de Klasse B (2 liter). Het ervaren duo won voor de Renault Clio Cup #510 van Eric Duthoit, Phillippe en Florence Hortulanus. De Honda Civic #99 van de Britten Coomber en Simmons vervolledigde de top 3 van de Klasse B ondanks meerdere problemen.
 
Wat de kunstenaars van de Klasse A (1600cc) betreft, die waren ongelooflijk. Thomas Leten en Rogier Van Kuyk (Renault Clio) werden er de winnaars en gingen over de finishlijn op een zeer flatterende 7de plaats, voor de Honda Civic #44 van Marco ‘Ironman’ Van Belle en de Citroën Saxo VTS #67 van Eric en Renaud Lambert.
 
Na deze uitstap in hartje Frankrijk kunnen de deelnemers van de Hundred Series by BGDC enkele weken uitblazen vooraleer zich naar het noorden van Nederland te begeven. Daar vinden op 12, 13 en 14 juni de Assen 200 plaats, de vijfde manche van het Super Season 2020-2021.    

Hundred Series by BGDC


 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Gentlemen Drivers Club op dinsdag 18 mei 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Magny-Cours Cups.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons