van der Horst

Magny-Cours Cups: Voorbeschouwing van de organisatoren

Belgian Gentlemen Drivers Club
Belgian Gentlemen Drivers Club
De drijvende krachten achter de BGDC zijn gekend en erkend voor de organisatie en de promotie van de Hundred Series by BGDC. Sedert 2018 zorgen zij ook voor het op poten zetten van de Magny-Cours Cups, gehouden op het bekende circuit dat tussen 1991 en 2008 de Franse Grote Prijs Formule 1 onthaalde. Op het menu staat een gevarieerde cocktail met voor elk wat wils, gaande van super sprints die slechts minuten duren tot een race die de klok rond gaat. Het is een formule die we opnieuw zullen zien in het weekend van 14, 15 en 16 mei…
Gelegen in hartje Frankrijk, vlakbij Nevers in de Nièvre, kan het circuit van Magny-Cours rekenen op de goedkeuring van de rijders die de kans kregen er eens te rijden. Het is 4411 meters lang en de omloop bevat enkele zeer karakteristieke kenmerken, zoals de lange, doordraaiende bocht van Estoril, de eerste echte uitdaging na de start. En dan is er de zeer zware remzone aan de Adélaïde, een zeer technische 180° haarspeldbocht, of ook nog de rechte lijn van Château d’Eau, van belang want het bepaalt de aanloop naar het complex van het Lycée.
 
Het volgende weekend, inbegrepen de donderdag van Hemelvaart, zal de ploeg van het BGDC het mogelijk maken aan machines van zeer diverse pluimage om volop te kunnen profiteren van de uitdagingen van dit circuit. Buiten de Hundred Series, waarover we het zo dadelijk gaan hebben, zijn er nog de bommetjes van de 2CV Racing Cup, die de omloop delen met de C1 Racing Cup voor een race rond de klok op zaterdag. De deelnemers aan de V de V Sports houden dan weer op zondag een race over 6 uur, gereserveerd voor wagens van weleer met een peloton van prototypes, GT’s en toerwagens. Aan de start staat ook een zekere Jean-Claude Andruet, drievoudig wereldkampioen in de rally, dubbelkampioen in het Franse kampioenschap en Europees kampioen. Hij haalde al zijn titels in het tijdperk van de Alpine A110, Lancia Stratos en Fiat 131 Abarth. Maar er is ook Henri Leconte, finalist van het grand-slam toernooi op Roland-Garros in 1988, en winnaar van 19 ATP toernooien! De competitie van de FFSA Superkart brengt dan weer wedstrijden met adembenemende gevechten tussen de snelste karts van de planeet! Drie super-sprints van 20 minuten staan er op het programma…
 
Eerst 100 en dan 200 minuten voor de Hundred Series
 
Een twintigtal bolides van de Hundred Series by BGDC maken de verplaatsing naar de  Nièvre. Op hun programma staan een race van 100 minuten op zaterdag, tussen 9u10 en 10u55, en een andere wedstrijd van 200 minuten op zondag, tussen 9u00 en 12u20. De wedstrijden geven recht op punten in het kader van  het Super Season 2020-2021.
 
En in de Nièvre zullen de trouwe volgers van de competitie met blijdschap het optreden zien van de Porsche 997 Cup S van het prestigieuze team Almeras, die hun verschijning maken in de Divisie 3 (Klasse G-) in handen van Gérard Tremblay, Pierre Martinet en de oogstrelende Ines Taittinger! Deze bolide zal onderweg de MARC BMW V8 tegenkomen van  Chris Van Woensel, Dirk Mertens en Maurits Van Egdom, maar ook de MARC Focus V8 VDS Racing Adventures van Raphaël van der Straten en Pierre-Yves Paque.
 
Vooraan in het peloton vinden we ook de deelnemers aan de Divisie 4. We denken dan aan de Porsche Cayman van Arthur Peters en Jurgen Gullicher enerzijds en Philippe Wils en Kurt Hensen anderzijds. Het wordt toch ook oppassen voor de bolides van de Klasse E in de Divisie 2, met de Peugeot 308 van Caren Burton, Jérôme Heinen en Damien Dussoul, de Audi RS 3 LMS van Roberto Nale, Daniele Barge en Philippe Ulivieri, en de Cupra van de Fransen Arnaud Navarro en Gilbert Duconget. Deze kopgroep wordt aangevuld met de gekende BMW Z4 van Guillaume en André Patzé, bijgestaan door Michel Schmitz.
 
Wat de uitslag zal worden in Divisie 1 is al even onzeker, met in de Divisie 1, Klasse B (2 liters) de Vauxhall Astra Coupé van Philippe Ménage en Guy Katsers, de Honda Civic van Patrick Van Billoen en Navric De Laet, maar ook deze van de Britten Ricky Coomber en Simon Horrobin, en uiteraard de Renault Clio Cup wagens van Hervé Deger, François Jeukenne en Olivier Debroux, de laureaten van Zolder, van Gaëtan Hayot en Philippe Ramaekers, en ook die van Philippe Hortulanus en Eric Duthoit.
 
In de Klasse A (1600cc) tenslotte zal de strijd gaan tussen de Honda Civic van Marco Van Belle, de Renault Clio II van Rogier Van Kuyk en Thomas Leten, de Citroën Saxo VTS van Eric en Renaud Lambert, evenals de Suzuki Baleno van Massimo Petralia, Laurent Do en Thierry Le Leu.
 
Eens te meer zullen de afwezigen ongelijk hebben. De deelnemers van hun kant, zullen zich volledig kunnen uitleven…

Hundred Series by BGDC



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Gentlemen Drivers Club op woensdag 12 mei 2021.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons