van der Horst

Magny-Cours Cups: VDS Racing Adventures foutloos onder de zomerzon

Start Magny-Cours Cups 2023
Start Magny-Cours Cups 2023
In de loop van de seizoenen zijn de Magny-Cours Cups, de tweede meeting van de 100 Series by BGDC 2023, een niet te missen afspraak geworden. Goed een twintigtal wagens verzamelden zich op het beroemde circuit in de Niévre voor een wedstrijd van 100 minuten, en een andere van 200 minuten.
Over een ding zal iedereen akkoord zijn: midden het Franse platteland kregen rijders, mecaniciens en de machines het zeer warm. De temperaturen waren ronduit zomers. Meerdere wagens ontbraken op het appel na de trainingen, zoals de Toyota GT86 #24 van Chloé Van Hove, Lucia Sirianni en José Close (vastgelopen motor) of de Peugeot RCZ Cup van Fabrice Massin en Pierre Léonard (aandrijfas).
 
VDS Racing Adventures - MARC Focus V8
VDS Racing Adventures - MARC Focus V8
Het werd na de trainingen al snel duidelijk dat er twee wagens met kop en schouders boven het pak uitstaken: de MARC Focus V8 #2 van Raphael van der Straten en Nathan Vanspringel, en de Porsche 991 GT3 Cup #991 van de familie Van Peperzeel. Beide bolides verdeelden trouwens de pole posities onder zich na de kwalificaties. Het duo VDS-Vanspringel hadden het laatste woord voor een luttele 24 seconden op hun Nederlandse rivalen tijdens de eerste wedstrijd die werd verreden op zaterdagavond.
 
Zondagochtend was de Porsche de betere van de MARC Focus V8 in het eerste gedeelte van de wedstrijd, tot op het moment dat Michael Van Peperzeel in de fout ging en twee rondes verloor in het avontuur. Dat liet aan de Australische machine toe om over de finish te gaan als winnaar, voor de derde keer al dit seizoen. Van der Straten-Vanspringel en Van Peperzeel-Van Peperzeel pakten telkens de zege in respectievelijk de klassen S+ en G++. Merken we eveneens op dat de rest van het podium telkens werd vervolledigd door de Porsche 718 Cayman van het trio Karl White-Paul Geeris-Arthur Peters, die de klasse G+ wonnen.
 
Yvan Muller - Renault Clio
Yvan Muller - Renault Clio
De felbevochten Klasse B zag Yvan Muller telkens aan de haal gaan met de winst en dat op zijn ééntje aan het stuur van zijn Renault Clio 3 Cup #96. De Luikenaar werd op de kleinste podiumtrede telkens vergezeld van het trio op de Renault Clio 3 Cup #37, Jérôme Heinen, Hervé Deger en François Jeukenne. De tweede plaats werd eerst ingenomen door de jonge Thomas Vanloocke (Renault Clio 3 Cup #61), daarna door de onverwoestbare Guy Katsers en Philippe Ménage (Vauxhall Astra Coupé #777). Minder succes was er in de tweede race voor Vanloocke, die ten prooi viel aan een overslaande motor. Maar het potentieel was duidelijk aanwezig!
 
Olivier Hertsens/Nicolas Busschaert - BMW E46
Olivier Hertsens/Nicolas Busschaert - BMW E46
In de Klasse A moest de Renault Clio #69 van Rogier Van Kuyk en Thomas Leten tweemaal de wapens strekken met een breuk aan de versnellingsbak. De tegenstand liet zich dat geen tweemaal zeggen en Patrick Vander Eecken en Nicolas La Monica profiteerden ervan om hun Peugeot 206 #70 te laten zegevieren in de wedstrijd van 100 minuten. De volgende dag deden Massimo Petralia, Laurent Do en Christophe Cagnina hen dat na op de legendarische Suzuki Baleno #89. Vermelden we voor de volledigheid het succes van René Brugmans-Olivier Meurens-Raphael de Borman (Porsche 996 #911) in Klasse G-, van Olivier Hertsens en Nicolas Busschaert (BMW E46) in de Klasse F en van Chris Teirlinck-Yardy Hoogwerf (Seat Leon), en vervolgens Boo Gielen, Hidde en Philip Romijn (Renault Clio IV Turbo) in de Klasse E.
 
De volgende afspraak van de 100 Series by BGDC 2023 zal plaatsvinden op 14 en 15 juli eerstkomende op het Circuit van Spa-Francorchamps, in het kader van de 25 Hours Fun Cup. Bij deze gelegenheid staan er twee wedstrijden van 100 minuten op het menu van deze niet te missen afspraak in het hartje van de Ardennen.

Hundred Series by BGDCDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Gentlemen Drivers Club op dinsdag 30 mei 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Magny-Cours Cups.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons