van der Horst

Magny-Cours: De Peugeot 308 van Heinen-Dussoul wint met een zucht voorsprong

Burton/Heinen - Peugeot 308
Burton/Heinen - Peugeot 308
De eerste van de races van de Hundred Series by BGDC in het kader van de Magny-Cours Cups werd op zaterdagochtend afgewerkt in ronduit lamentabele weersomstandigheden. Gepland over de duur van 100 minuten, stond de wedstrijd bol van de incidenten en voorvalletjes. Uiteindelijk waren het Jérôme Heinen en Damien Dussoul die maar net konden vasthouden aan de zege. Ze hielden hun achtervolger, de Porsche Cayman, achter zich. Op de finishlijn werden de beide bolides gescheiden door…zes tienden van een seconde
Het regende oude wijven op het moment dat de Magny-Cours 100 van start gingen. De aanrijding tussen de Renault Clio Cup #110 van Philippe Ramaekers en de Honda Civic #99 van Mark Simmons zette alvast de toon: de omstandigheden waren meer dan delicaat. Het incident betekende alvast de dubbele opgave voor de betrokkenen. Voor Maurits Van Egdom, aan het stuur van de MARC BMW #7, bleken de zaken ook heel delicaat, vooral dan omdat de rijder voor de allereerste keer kennis maakte met het circuit van Nevers Magny-Cours !
 
Op het moment dat de regen het hardste naar beneden kwam, stormden de topbolides van de Divisie 2 naar de kop van het klassement. Jérôme Heinen (Peugeot 308 #23) trok in zijn kielzog Roberto Nale (Audi RS 3 LMS #101) mee terwijl de Cupra #102 van Pierre-Arnaud Navarro al naar de kant moest met een defecte alternator. De Peugeot en de Audi werden vooraan al snel bijgehaald door de twee Porsche Cayman die present waren in de Nièvre. De #63 werd in de eerste helft van de wedstrijd bestuurd door de jonge (pas 17 jaar oud!) Arthur Peters en de #121 door Kurt Hensen. De bolides zouden voor de volle 100 minuten van de race constant stuivertje wisselen. 
 
Damien Dussoul loste Jérôme Heinen af en het duo op de Peugeot #23 zag tegen het einde van de wedstrijd de Porsche Cayman met rasse schreden naderen. De volharding van Jurgen Gulicher was indrukwekkend maar ook Dussoul gaf geen duimbreed toe, en het was met het werkelijk minieme verschil van…zes tiende van een seconde dat de 308 het won van de Cayman! Zeer indrukwekkend… De andere Cayman van Kurt Hensen en Philippe Wils vervolledigde de top 3 in het algemene klassement, voor de Porsche 997 Cup S Alméras van Gérard Tremblay, Pierre Martinet en een Ines Taittinger die haar ware ik toonde, kortom, ze ging indrukwekkend vlot om met de omstandigheden, klokte zelfs de snelste ronde van de wedstrijd met meer dan vijf seconden voorsprong op alle andere rijders! Uiteraard kwam de  Ladies Trophy op het einde van dag toe aan de Française…
 
De laureaten in het algemene klassement, de Peugeot 308 #23 van Heinen-Dussoul ging in de Divisie 2 en de Klasse E voor aan de Audi #102 van Nale-Barge-Ulivieri, terwijl de BMW Z4 #94 van de familie Patze het haalde in de Klasse F na een moeilijke ochtend met zelfs een passage in de zandbak naast de piste.
 
De Porsche Cayman verpulverden de tegenstand in de Divisie 4 en de Klasse G+, met de  #63 van Peters-Gulicher voor de #120 van Wils-Hensen. In de Divisie 3, vond de Porsche Alméras van Martinet-Tremblay-Taittinger speelkameraden in de vorm van de bolides van MARC Cars, waarmee zeer delicaat moest worden omgegaan in deze omstandigheden. De  Focus V8, zijnde de #20 VDS Racing Adventures van Pierre-Yves Paque en Raphaël van der Straten, pakte de tweede eindplaats en ook de zege in de Klasse S+ voor de MARC BMW #7 van Mertens-Van Egdom.
 
De extreme weersomstandigheden in deze eerste wedstrijd lieten het toe aan Philippe Ménage, die later in de wedstrijd perfect werd afgelost door Guy Katsers, om er een waar orgelstuk van te maken met de Vauxhall Astra Coupé #777. Hoewel die wordt aangedreven door een bescheiden 2 liter motor zagen we hem toch verschijnen op een derde positie in de algemene rangschikking in het eerste gedeelte van de wedstrijd. Het duo met de Astra in onberispelijke staat van dienst haalde het logischerwijze in de Divisie 1 en Klasse B voor de Renault Clio Cup #37 van Hervé Deger en Olivier Debroux, en de Honda Civic #6 van Patrick Van Billoen en Navric De Laet. De Renault Clio Cup #510 van Philippe Hortulanus en Eric Duthoit strandde aan de voet van het podium in de Klasse B.
 
Mooie schermutselingen ook in het peloton van de kleinere wagens (Klasse A, 1600cc) waar de Honda Civic #44 van Marco Van Belle het haalde voor de Renault Clio #69 van Rogier Van Kuyk en Thomas Leten, en de Suzuki Baleno #232 van Massimo Petralia, Laurent Do en Thierry Le Leu. Deze drie bolides gingen voor aan de Citroën Saxo VTS van Eric en Renaud Lambert.

Hundred Series by BGDCDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Gentlemen Drivers Club op zondag 16 mei 2021.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons