van der Horst

Maleisië: Dubbel voor Red Bull - Mercedes knap drie en vier - Ferrari flatert in openingsfase

Sebastian Vettel - Red Bull Racing
Sebastian Vettel - Red Bull Racing
Sebastian Vettel heeft de Grote Prijs van Maleisië gewonnen. De wereldkampioen bleek over 56 ronden een handvol seconden sneller dan Mark Webber, die een groot deel van de Grote Prijs aan de leiding reed. Mercedes reed een oerdegelijke wedstrijd en klopt met Hamilton en Rosberg als respectievelijk derde en vierde af, al bleek Rosberg zwaar gefrusreerd dat hij zijn Britse teamgenoot niet mocht bekampen van teamchef Ross Brawn. Massa redde met een vijfde plaats enigzins nog de eer van Ferrari, na een vroege opgave van Alonso.
  • St. Paul
Fernando Alonso - Ferrari
Fernando Alonso - Ferrari
De start van de wedstrijd werd gegeven op een asfaltlint waar hier en daar plassen water stonden, het gevolg van een bui voor de start van de Grote Prijs. Alle rijders begonnen de tweede Grote Prijs van het seizoen op intermediate rubbers, maar al snel werden die Pirelli's ingeruild voor slicks. De start verliep voor Vettel subliem, terwijl ook Alonso zich aandiende voor een positie aan de kop van het veld; in zijn enthousiasme beschadigde de Spanjaard evenwel zijn voorvleugel op de wagen van Vettel. Alonso lukte het om op een vochtig circuit  met een zwaar gehavende voorvleugel de aanvalspogingen van Mark Webber af te wenden. Ferrari riep zijn rijder niet binnen aan het einde van de openingsronde, daarmee trachtend de pitstop uit te stellen om bij het wisselen van de voorvleugel ook meteen slicks te laten monteren. Die gok liep echter faliekant fout toen aan het einde van de rechte lijn aan de start/finish de voorvleugel onder de Ferrari klapte. Alonso, gedemoveerd tot passagier, schoof machteloos in de grindbak waar de F138 zich vastreed; de man uit Oviedo restte niets anders dan de opgave in zijn 200e Grote Prijs. Webber bedankte en nam P2 over, een positie die de Australiër zou vasthouden tot aan de eerste reeks pitstops toen hij de leiding in de race overnam.

Mark Webber - Red Bull Racing
Mark Webber - Red Bull Racing
Felipe Massa kende een rotstart van op rij één en viel terug in het veld naar P5, terwijl Sebastian Vettel reeds na vijf ronden zijn intermediates inruilde voor Pirelli's met witte markering. Ook Felipe Massa volgde enige tijd later waarbij de kleine Braziliaan eveneens opteerde voor de zachtste soort van de Pirelli's. De vroege keuze van Vettel om te pitten leek de Duitser geen windeieren te leggen. Op het natte gedeelte van het circuit, vooral de eerste sector, verloor de Red Bull-rijder een halve seconde, om in de latere sectoren die achterstand ruimschoots goed te maken en concurrenten Grosjean en Sutil zonder enig probleem op te peuzelen. Sutil besliste aan het einde van de ronde om ook zijn banden te laten wisselen, maar verloor bij zijn stop veel tijd wanneer het linkerachterwiel niet van de Force India bleek te komen. Ondertussen had ook Mark Webber nieuw rubber gehaald en ging op de harde Pirelli's zowaar Vettel voorbij.

Nog meer drama in de pitstraat volgt er wanneer Lewis Hamilton stopt voor de box van McLaren, waar zijn vroegere meccano's klaarstonden. De Brit beseft zijn blunder echter vrij snel en rijdt verder naar de Mercedes- pits, tot grote hilariteit van zowel de mensen in de Mercedes- als de McLaren box.
De pitstraat zou vandaag echter voor veel rijders beslissend blijken; zo moet Vergne een nieuwe voorvleugel krijgen wanneer zijn team hem te vroeg laat vertrekken en de Fransman op Charles Pic knalt; een situatie die hoogstwaarschijnlijk na de race nog een staartje krijgt. Later in de race kent ook Paul di Resta problemen met de wielnaaf van het linkervoorwiel, in navolging van een gelijkaardig probleem bij Sutil. Jenson Button verloor een eeuwigheid toen de meccano's zijn McLaren moesten terug duwen naar de box wanneer een wiel niet bleek vast te zitten.

Nico Rosberg - Mercedes AMG
Nico Rosberg - Mercedes AMG
Mercedes reed, in tegenstelling tot vorige week, een dijk van een wedstrijd en leek op bepaalde momenten zelfs aanspraak te kunnen gaan maken op de overwinning. Wanneer de Mercedes-rijders iets te dicht bij het leidende Red Bull-duo geraakten, gaf Vettel aan het team aan dat hij Mark Webber wilde passeren. Webber herpakte zich evenwel, bouwde een kleine voorsprong uit en het bleek Vettel te zijn die bij de derde pitstop achter Hamilton terug de baan op kwam. Vettel zette de situatie echter terug recht door de Brit opnieuw te passeren en zijn vierde pitstop iets te vervroegen en daardoor opnieuw in het zog van Webber op de piste te komen. Na enkele ronden van intense gevechten slaagde de wereldkampioen er in zijn Australische teamgenoot te passeren en relatief probleemloos naar de overwinning te rijden, tot groot ongenoegen van Mark Webber. Het team had Vettel immers meermaals aangemaand afstand te houden, officieel om zijn banden te sparen, maar de Duitser nam klaarblijkelijk geen genoegen met de tweede plaats vandaag. Bovendien maakte hij gebruik van de pitstraat om Webber te passeren, met twee wielen ging Vettel over de witte lijn die de limiet van de piste afbakent. Bij Mercedes een zelfde situatie; beide rijders hadden in de eindfase nog ietwat terrein moeten prijsgeven, een eindfase die voor de Silberpfeilen eveneens gekenmerkt werd door teamorders waardoor Lewis Hamilton zijn eerste podium voor Mercedes scoorde. De sfeer na de wedstrijd voelde dan ook vreemd aan en we kunnen enkel aannemen dat bij beide teams nog een aardig woordje nagepraat zal worden...

Felipe Massa wist nog een vijfde plaats uit de brand te slepen, mede door het gigantisch tijdsverlies van Button tijdens de pitstops. Romain Grosjean bleek de betere van Kimi Räikkönen vandaag, nadat de Fin een rotdag kende met verschillende uitstappen naast de piste en een Lotus die niet de snelheid leek te hebben die hem vorige week de zege schonk. Nico Hülkenberg sloot aan als achtste, voor Sergio Pérez en Valtteri Bottas.

In de tussenstand voor het wereldkampioenschap leidt Sebastian Vettel nu met 40 punten, voor Räikkönen (31) en Webber (26). Bij de constructeurs gaat Red Bull dankzij een totaal van 66 punten eveneens aan de haal met de eerste plaats, voor Ferrari en Lotus (elk 40 punten). De volgende Grote Prijs is die van China op 14 april.

Uitslag Grote Prijs F1 Maleisië 2013

01. Sebastian Vettel (Red Bul) 56 ronden in 1:38:56
02. Mark Webber (Red Bull) +4.2
03. Lewis Hamilton (Mercedes AMG) +12.1
04. Nico Rosberg (Mercedes AMG) +12.6
05. Felipe Massa (Ferrari) +25.6
06. Romain Grosjean (Lotus) +35.5
07. Kimi Räikkönen (Lotus) +48.4
08. Nico Hülkenberg (Sauber) +53.0
09. Sergio Pérez (McLaren) +72.3
10. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso) +87.1
11. Valtteri Bottas (Williams) + 88.6
12. Esteban Gutierrez (Sauber) + 1 ronde
13. Jules Bianchi (Marussia) + 1 ronde
14. Charles Pic (Caterham) + 1 ronde
15. Giedo van der Garde (Caterham) + 1 ronde
16. Max Chilton (Marussia) + 2 ronden
17. Jenson Button (McLaren) + 3 ronden
18. Daniel Ricciardo (Toro Rosso) +5 ronden

Foto's: Racing International Photography



  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons