van der Horst

Maleisië: Kan Vettel terug aansluiten na Singapore drama?

Startcrash tussen Verstappen en de beide Ferrari's
Startcrash tussen Verstappen en de beide Ferrari's
Na de Grote Prijs van Singapore is er veel gezegd en geschreven over het incident dat het einde van de race triggerde voor Kimi Räikkönen, Max Verstappen en Sebastian Vettel. De grootste vraag was uiteraard de schuldvraag. Volgens de wedstrijdleiding was het een raceongeval en zij gaven uiteindelijk niemand de schuld. Iets wat bij veel mensen blijkbaar in het verkeerde keelgat schoot. Maar laten we dit allemaal terzijde laten en het beschouwen – zoals het moet – als wederom een dramatisch moment in dit kampioenschap, dat misschien wel het meest boeiende is sinds de start van de hybride-tijdperk. En dit weekend gaat de volgende manche van start, en dit in Maleisië.
  • Prospeed Competition
Lewis Hamilton & Sebastian Vettel
Lewis Hamilton & Sebastian Vettel
Met een kloof van 28 punten op Lewis Hamilton lijkt het een moeilijke opdracht voor Sebastian Vettel om die te dichten en de Brit terug voorbij te gaan in de titelstrijd. Maar met nog zes races te gaan en een maximum te behalen puntenaantal van maar liefst 150 eenheden is alles nog mogelijk. In 2010 stond Vettel – met zes Grand Prix te gaan – 31 punten achter op de koppositie. En in 2012 hinkte hij - met evenveel wedstrijden nog op de agenda - 29 tellen achter op de leider. Of het dit jaar zal lukken om zijn eerste wereldtitel voor Scuderia Ferrari te pakken is nog af te wachten. Volgens de laatste berichten heeft de motor in de SF70H met nummer 5 geen schade opgelopen, dus op het moment moet de viervoudige wereldkampioen zich daar al geen zorgen om maken.

Valtteri Bottas - Mercedes AMG
Valtteri Bottas - Mercedes AMG
Men zou denken dat regerend constructeurskampioen Mercedes AMG besloten heeft om Lewis Hamilton de de facto nummer één te maken dit jaar, nu hij zijn voorsprong wederom heeft kunnen vergroten op zijn concurrentie. Maar zover wil Toto en co nog steeds niet gaan en zij laten hun rijders verder met elkaar racen. Dat is toch hetgeen wat het merk met de ster wil laten uitschijnen. Of dit echt zo is, moet blijken uit de volgende wedstrijden. Pas dan zal alles duidelijk worden. De kloof tussen Hamilton en teamgenoot Valtteri Bottas bedraagt toch al 51 punten. Dat is meer dan twee GP-zeges in totaal. Op zijn beurt is de Finse rijder slechts 23 punten verwijdert van Sebastian Vettel. Een opgave voor de Ferrarist en een zege voor Zilverpijl 77 en hij staat tweede.

Pierre Gasly
Pierre Gasly
Ook wel wat nieuws bij de Red Bull familie, naar aanloop van de race in Sepang. Enerzijds heeft Red Bull Racing laten weten dat Aston Martin vanaf 2018 hun nieuwe titelsponsor zal worden. Het logo van de autoconstructeur zal een prominente plaats krijgen op de F1-bolides. Als onderdeel van de overeenkomst zal naast de Red Bull-fabriek in Milton Keynes een nieuw Advanced Performance Centre ontwikkeld worden. Zo zal de samenwerking tussen beiden nog nauwer worden. En anderzijds zal bij zuster-team Toro Rosso dit weekend Pierre Gasly zijn debuut in de koningsklasse van de autosport maken. Daniil Kvyat staat voor deze race en de volgende wedstrijd in Japan zijn zitje af. Vermoedelijk neemt de Rus daarna het stuur weer over voor de GP van de USA.

Stoffel Vandoorne - McLaren Honda
Stoffel Vandoorne - McLaren Honda
Fernando Alonso kan dit weekend gewoon terug zijn motor gebruiken die hij in Singapore in zijn bolide had. Dat liet Honda's Hasegawa weten. De Spanjaard geraakte ook betrokken bij de crashstart in Marina Bay toen een stuurloze Max Verstappen en Kimi Räikkönen de McLaren van een fikse tik voorzagen. Er was aanzienlijke schade aan de MCL32 en bij de Japanners vreesden ze dat door de impact de krachtbron afgeschreven zou zijn. Maar na een controle in de fabriek stelden ze vast dat deze nog te gebruiken was. Stoffel Vandoorne reed een knappe race in Marina Bay. Het was zijn eerste keer in Singapore en dit weekend is het ook zijn eerste maal in Sepang. Onze compatriot hoopt alvast op een goed resultaat en misschien met wat behulp van de weergoden.

Pitstop Mercedes
Pitstop Mercedes
De Italiaanse bandenfabrikant Pirelli besloot om de volgende compounds van hun P-Zero collectie mee naar het circuit van Sepang te nemen: de wit-gemarkeerde mediums, de geel aangeduide softs en de rood gerande super-softs. De exacte keuze van alle rijders publiceerden we eerder. Indien u dit weekend de F1-actie wil volgen, dat kan steeds. De kwalificatie op zaterdag is rechtstreeks te volgen op Play Sports 1 van Telenet om 10u45. En voor de race op zondag moet u wel iets vroeger de veren uit. De uitzending start reeds om 8u30 en dit op dezelfde zender. Ook bij de Franstalige zender La Deux kan u terecht voor de rechtstreekse uitzending op zowel zaterdag als zondag.

Foto's: Racing International Photography & Georges De Coster




  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons