van der Horst

Mariembourg: Voorbeschouwing van de IAME Series Benelux

De laatste wedstrijd van de IAME Series Benelux, die dit weekend doorgaat in Mariembourg, kan rekenen op een goedgevuld deelnemersveld dat meer dan 150 piloten telt. En omdat alle titels in de zes categorieën nog toegekend moeten worden, zal de spanning verzekerd zijn.
  • Hamofa Performance
De IAME Series Benelux, die dit jaar uitgebreid werd om vijf proeven te kunnen aanbieden, eindigt dit eerste weekend van november op het circuit van de Karting des Fagnes in Mariembourg.  Met meer dan 150 ingeschreven piloten, bevestigd deze finale de krachtige evolutie van de Beneluxcompetitie.  Vorig jaar waren er rond deze periode slechts 95 deelnemers aanwezig voor de ex-IAME Series Belgium.

De kwantiteit zal dus zeker op de afspraak zijn met redelijk wat nieuwe piloten die al eens komen proeven van dit kampioenschap in functie van 2020, sommigen veranderen anderzijds van categorie.  En ook over de kwaliteit hoeft geen twijfel te bestaan:  de beste X30 piloten van de Benelux zullen vervoegd worden door de talrijke buitenlanders, wat zorgt voor een totaal van 11 vertegenwoordigde nationaliteiten.
 
Opgepast voor de schrapresultaten!
 
Het belangrijkste doel van deze finale is natuurlijk de toewijzing van de titels.  En om de namen van de kampioenen te weten, zal men ook moeten kunnen rekenen:  acht resultaten op een maximum van tien worden weerhouden op het einde van het jaar, de twee slechtste resultaten worden dus geschrapt.  Zoals gebruikelijk wordt er een eerste toekenning van de punten gedaan na de kwalificaties en een tweede na de Finale.
 
Ondanks deze regel van schrapresultaten is er nog geen enkele kampioen van de zes categorieën gekend en gaat de strijd om de kroon van “Beste vrouwelijke piloot” nog steeds verder tussen Caroline Candas, Sita Van Meert en Manon Giraudeau. 
 
De kwalificatieve oefensessies worden op zaterdag gereden vanaf 13u40 voor de kwalificaties van de zes categorieën, die beginnen vanaf 15u15.  Op zondag gaan de kwalificaties verder van 10u00 tot 12u30 voor de Finales, die beginnen vanaf 14u00.
 
Op zondagavond wordt de prijsuitreiking van het kampioenschap gehouden in het kielzog van het dagpodium.  Sommigen zullen in feeststemming zijn, terwijl anderen hun ontgoocheling niet zullen kunnen verbergen.  Maar het zijn deze emoties die alle intensiteit geven aan de sport.
 
X30 Senior: Titel binnen handbereik voor van Splunteren 
 
Huidig kampioen Joey van Splunteren is de grote favoriet om zichzelf op te volgen in de X30 Senior klasse (14-30 jaar).  De snelle Nederlander was dit seizoen ook veel regelmatiger dan zijn tegenstanders.  Na zijn overwinning in de sprint tijdens de Finale in Genk, heeft de Nederlander voldoende aan een Top 5 plaats in Mariembourg om de titel opnieuw binnen te halen.  De enige die in staat is om de strijd aan te gaan met van Splunteren is Matteo Raspatelli.  Maar de Sambrevillois moet minimum 156 punten scoren (of het equivalent van een overwinning en een tweede plaats), en hij moet vooral hopen dat de leider in het kampioenschap een steek laat vallen.  

De Belg, die de Top 5 wist te behalen tijdens de Internationale IAME Finale in Le Mans, moet dus rekenen op eventuele scheidsrechters die zich klasseren tussen hem en zijn rivaal.  De Fransman Corentin Collignon, Tuur Stalmans, de broers Esteban en O’Neill Muth, de Fransman Enzo Lévêque (de beste rookie), Elie Goldstein of Sam Balota – om er enkele te noemen – zijn hier allen toe in staat!
 
X30 Junior: een Britse kampioen, maar wie?
 
Een ding is zeker in de X30 Junior klasse (12-15 jaar), en dat is dat de kampioen van 2019 een vertegenwoordiger zal zijn van het Verenigd Koninkrijk!  De Schot Cian Shields lijkt een comfortabele voorsprong te hebben, maar de Engelsman Zach Ripley heeft zijn laatste woord nog niet gesproken.  Liam McNeilly, een andere Engelsman, die afwezig was in Genk staat maar 11de in het voorlopig klassement, maar hij kan nog voorbij zijn twee tegenstanders gaan door de schrapresultaten.  In deze zeer competitieve klasse, die meer en meer een internationale klasse  wordt, zijn alle scenario’s nog mogelijk! 
Tussen de andere piloten, die hopen op het finale podium van het kampioenschap te staan, vinden we de Nederlander Bart Ploeg en de Belgen Yani Stevenheydens (winnaar van de Finale in Genk) en Noah Maton.  Voor de anderen zal het zaak zijn het seizoen met een sterk resultaat te beëindigen… vooraleer te denken aan 2020. 
 
X30 Cadet: kan Abraham Kok verrassen? 
 
Hij kon zich bijna tot X30 Cadet (10-13 jaar) kampioen kronen in Genk, maar door zich te laten overweldigen in de Finale door Kimmy Abraham, zag de Nederlander Milan Kok zijn titelhoop uitgesteld naar dit eerste weekend van november.  Maar hij dient toch op te passen:  Indien Kimmy Abraham een perfecte score kan behalen en hijzelf niet in de Top 3 eindigt (zowel na de kwalificaties, als na de Finale), is het toch de jonge Belg die met de titel gaat lopen! 
Rayhan Mouôya, die in eerste instantie enkel ingeschreven was voor één wedstrijd, nadat hij een beurs had gewonnen die door renstal IcePol werd uitgereikt, zou hij uiteindelijk het ganse seizoen betwisten.  De ex-Belgisch kampioen Indoor Karting wil graag iedereen die hem het vertrouwen gaf bedanken door op het eindpodium van het kampioenschap plaats te nemen.  Maar dat is eveneens het doel van Simon Lacroix!  We noteren eveneens dat er een aantal nieuwe piloten – debutanten of overkomend van de Mini klasse – hun opwachting maken in een categorie waar de keuze tussen de Mini- en de X30 Junior klasse behouden wordt. 

Mini: van‘t Pad Bosch tegen Outran 
 
Nadat hij het door het seizoensbegin vloog, liet Sacha van’t Pad Bosch een steek vallen tijdens het laatste weekend in Genk.  De jonge Nederlander blijft desalniettemin de grote favoriet voor deze seizoensfinale, maar de Fransman Clément Outran – tweevoudig winnaar in Genk – kan nog voor de verrassing zorgen tijdens de finale afrekening.  
Na dit duo belooft de strijd hevig te worden, voor de laatste plaats op het podium van het kampioenschap, tussen de Belgen Patrice Kowalewski, Thibauld Geladé en Thibaut Ramaeckers, die zullen moeten strijden tegen de Nederlanders René Lammers en Dylan Visser, alsook tegen de Tsjech Lukas Horcicka.

X30 Master: topduel tussen Kieltyka en Bauthier 
 
De spanning is ten top in de X30 Master klasse! Voor aanvang van deze laatste afspraak in deze klasse, waarin de deelnemers ouder zijn dan 25 jaar en zwaarder dan 75kg, is er slechts een verschil van vijf punten tussen de leider Fabio Kieltyka en zijn volger Hubert Bauthier.  Maar als we de twee slechtste resultaten schrappen, is het Hubert die het klassement aanvoert met een voorsprong van drie punten.  Jullie hebben het dus begrepen, alles is dus nog onbeslist en de ontknoping zal dus plaatsvinden op het circuit van de Karting des Fagnes.  Hubert Bauthier, vicekampioen in 2018, begon zijn seizoen 2019 met een overwinning.  Maar Fabio Kieltyka, die reeds kampioen was in 2017, rekent op revanche.  Benjamin Berghmans Jr, derde in het kampioenschap, behoudt nog steeds een mathematische kans om de titel te behalen, maar hiervoor heeft hij een mirakel nodig.  We mogen dus rekenen op een duel tussen Berghmans, scheidsrechters zoals Justin Bonnes, kampioen van 2018, Nicolas Chapelle en eveneens Quentin Henry.  Maar men dient ook rekening te houden met de terugkerende Adrien Brucculeri (gezien zijn voorsprong in Genk) en Thomas Van Obbergen, die zeker in staat zijn om het podium te behalen.  De Luxemburger Alain Bazard, die reeds kampioen is bij de Gentlemen (ouder dan 45 jaar), zal zich ook willen tonen in de uitzonderlijk bloeiende X30 Master klasse!
 
X30 Super Shifter: Piirimagi als grote favoriet
 
Net als in de X30 Master klasse, kan ook de X30 Super Shifter klasse (karts van 175cc met versnellingsbak) dit jaar rekenen op een groeiende interesse.  Sten Dorian Piirimagi, de ongelukkige held tijdens de Internationale IAME Finale in deze klasse, hoopt revanche te kunnen nemen door voor het tweede opeenvolgende jaar de titel te kunnen pakken in de IAME Series Benelux.  Net als vorig jaar is Christof Huibers de ultieme rivaal van de Est, zelfs al verloor hij een groot deel van zijn titelhoop na een technisch defect in Genk.  Voor de kleinste trede van het podium is Sam Claes het best geplaatst, maar de Est Kaspar Korjus, Frédéric Op de Beeck en Ronan Waelbrouck dromen ook nog van een finale Top 3 plaats.
 
Voorlopige standen in de kampioenschappen (zonder schrappen van de slechtste resultaten)
 
Mini: 1. S. Van Het Pad Bosch (NL), 605; 2. C. Outran (FRA), 568; 3. P. Kowalewski, 551; 4. R. Lammers (NL), 877; 5. Th. Geladé, 545; enz.
 
X30 Cadet: 1. M. Kok (NL), 616; 2. K. Abraham, 597; 3. R. Mouôya, 594; 4. S. Lacroix, 584; 5. W. De Ridder, 560; enz.
 
X30 Junior: 1. C. Shields (SCO), 597; 2. Z. Ripley (GBR), 566; 3. B. Ploeg (NL), 547; 4. Y. Stevenheydens, 527; 5. N. Maton, 508; enz.
 
X30 Senior: 1. J. van Splunteren (NL), 594; 2. M. Raspatelli, 569; 3. C. Collignon (FRA), 546 ; 4. T. Stalmans, 545 ; 5. N. Smit (NL), 527 ; enz. 
 
X30 Super Shifter: 1. S.D. Piirimagi (EST), 606; 2. Chr. Huibers, 584 ; 3. S. Claes, 566 ; 4. K. Korjus (EST), 545; 5. F. Op de Beeck, 542; enz.
 
X30 Master: 1. F. Kieltyka, 598; 2. H. Bauthier, 593; 3. B. Berghmans Jr, 567; 4. J. Bonnes, 544 ; 5. N. Chapelle, 537 ; enz.

Persbericht IAME Series BeneluxSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Karting op woensdag 30 oktober 2019.
  • Shopa

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons