van der Horst

Mariembourg: Nabeschouwing van IAME Series Benelux

Tijdens de tweede afspraak van de IAME Series Benelux, die net als de openingsmanche in Genk in twee delen werd gesplitst, werden de Finales onder totaal verschillende omstandigheden gereden in Mariembourg. Zaterdag, toen de regen alomtegenwoordig was konden Nick Smit (X30 Senior) en Yani Stevenheydens (X30 Junior) het verschil maken. Op zondag waren het Sébastien Biélande (X30 Master), Sten Dorian Piirimägi (X30 Super Shifter) en Thibaut Ramaekers (Mini) die de overwinning binnenhaalden.
  • Dreamdrive
Voor de tweede manche van het seizoen, zakte de IAME Series Benelux af naar Mariembourg. Niet minder dan 182 deelnemers maakten de verplaatsing naar de Karting des Fagnes voor een vurige proef, die, net zoals in Genk, noodgedwongen in twee delen moest worden gesplitst door het coronavirus. De piloten van de X30 Senior- en X30 Junior klasse moesten de regen weerstaan op zaterdag, terwijl op zondag, de piloten van de Mini-, X30 Super Shifter- en X30 Masterklasse op een droge piste konden strijden voor de overwinning.

X30 Senior: Smit eerste, Goldstein goed geplaatst
 
Na een eerste delicate afspraak, nam Nick Smit op briljante wijze revanche in Mariembourg! Door in alle kwalificatiemanches en in de Finale de eerste plaats te veroveren, kon de Nederlander het maximum aantal punten scoren en zo zijn kampioenschap een nieuwe boost geven. Maar voor de titel zal er vooral naar Elie Goldstein moeten gekeken worden. De Brusselaar, die reeds winnaar was in Genk, tekende opnieuw present dit weekend met een tweede plaats in de Finale, voor Kevin Stehouwer, Beau Heijmans en Daan Steenman. Deze laatste kon profiteren van een opgelegde tijdsstraf van 5 seconden (losgekomen bumper) voor Rens Van Pelt (6de), om zo de Top 5 te vervolledigen. Op de 7de plaa ts vonden we de beste “Rookie” Mathias Focan, auteur van een mooie remonte van maar liefst 15 plaatsen. De Belg ging Rivaldo Van de Westelaken, Sam Balota en François-Xavier Venet voor.
 
Halfweg dit seizoen is het Elie Goldstein die de koppositie inneemt in de X30 Seniorklasse (14 jaar en ouder) met 16 eenheden voorsprong op Nick Smit en 19 op Daan Steenman.
 
X30 Junior: Stevenheydens aan de leiding
 
In de fel betwiste X30 Junior klasse (12-15 jaar) is het Yani Stevenheydens die een goeie zaak deed het voorbije weekend in Mariembourg. Met de tweede plaats na de kwalificatiesessies en een autoritaire overwinning in de Finale, neemt de Belg alleen de leiding in de voorlopige tussenstand van de IAME Series Benelux. Zijn voorsprong op de Nederlander Bart Ploeg bedraagt nu 9 punten. De eerste winnaar van het seizoen, die vierde stond na de kwalificatiesessies, kon de schade beperken door zijn weekend af te sluiten op de 2de plaats. Lucas Taelman bewees van zijn kant dat er ook met hem rekening dient te worden gehouden. Zelfs al kon hij zijn pole niet verzilveren tijdens de Finale, toch behaalde hij in Mariembourg zijn tweede opeenvolgende podium. Hij ging een excellente Victor Louis en Kimmy Abraham voor, die de snelste was van de “Rookies”.&n bsp;Ariel Elkin en Maxens Verbrugge volgen in het klassement.
 
Een speciale vermelding hebben we ook voor de Nederlander Milan Kok: de Kampioen van 2019 in de Cadet klasse kon opklimmen van een 26ste tot een 10de plaats, net na de Fransman Benjamin Hovelacque (9de) en Noah Maton (8ste). De Nederlander San van Voskuilen (opgave) en Senna van Soelen (niet gekwalificeerd voor de Finale), die in de Top 5 eindigden in Genk, deden daarentegen een slechte zaak.

X30 Super Shifter: een terugkeer met een overwinning voor Piirimägi
 
Matteo Raspatelli, auteur van de pole en winnaar van de twee kwalificatiesessies, leek de X30 Super Shifter klasse (175cc motor met versnellingsbak) te domineren. Maar in de Finale kon de Sambrevillois zijn suprematie niet bevestigen. Vanaf de tweede bocht werd hij overweldigd door de Est Sten Dorian Piiramägi. De huidige titelhouder, die zijn terugkeer maakte in de IAME Series Benelux, kon vervolgens de terugkeer van de poleman afslaan om uiteindelijk de eerste plaats te pakken. Net na hem, kon Matteo Raspatelli een heel mooi resultaat neerzetten voor zijn tweede verschijning in deze klasse. Zeker als we weten dat hij de betere was van de specialisten Sam Claes (3de), Corentin Grégoire (4de) en Thomas Cypers (5de).
 
En waar komt Christof Huibers voor in dit verhaal? Hij kreeg een tijdsstraf (losgekomen bumper) waardoor hij zakte van de 4de naar 7de plaats in de Finale na Tim Ver Elst. Dankzij zijn overwinning in Genk kan de Belg desalniettemin de leiding behouden in het voorlopige klassement met hetzelfde aantal punten als Sam Claes. Het duo heeft een minieme voorsprong van slechts één puntje op Matteo Raspatelli. De spanning zit er dus nog volop in voor de aanvang van het tweede deel van het seizoen!
 
In deze categorie hebben de “Masters” (ouder dan 30 jaar) ook hun deel van het spektakel gebracht. In de Finale was het Kévin Delcroix die de overwinning pakte voor Stéphane Marchionni en Hughes De Schepper, de leider na de manches. In het Kampioenschap gaat De Schepper Alexander Swannet en Sylvain Kapusi voor.
 
X30 Master: de volle pot voor Biélande
 
De pole, leider na de kwalificatiesessie en de overwinning in de Finale: Sébastien Biélande pakte alles wat er te pakken viel in de X30 Master klasse (ouder dan 25 jaar of zwaarder dan 75kg)! De baas en tevens piloot van Team RSD profiteerde hierdoor om zich aan de kop van het kampioenschap te vestigen halfweg het seizoen. De enige vraag die men nog kan stellen is of hij zijn kansen zal kunnen verdedigen tot het einde van het seizoen. Na hem was de strijd intens voor de eerste achtervolgers: na een prachtig duel is het Fabio Kieltyka die zichzelf de tweede plaats op het podium kon schenken voor Nicolas Chapelle. We noteren eveneens de mooie evolutie van Thierry Delré die de 4de plaats nog kon ontfutselen van Bjorn Verhamme in de laatste rondes.
 
In Mariembourg werden ook Benjamin Berghmans Jr en Hubert Bauthier in de kopgroep verwacht, maar door een aanrijding tussen de twee in de eerste kwalificatiesessie konden ze niet schitteren dit weekend. Hierdoor moesten ze vanaf de 10de en 12de plaats starten op de Finalegrid en moesten de eerste winnaar van dit seizoen en de huidige Kampioen zich tevreden stellen met een 6de en 7de plaats. Tot slot noteren we eveneens het succes van de Fransman Mathieu Bourdon in het “Gentlemen” klassement (ouder dan 40 jaar).

Mini: Ramaeckers gaat door op zijn elan
 
Net als in de X30 Master klasse, konden we genieten van een waar spektakelstuk in de Mini klasse (7-11 jaar). Vanaf de kwalificatiesessies, langs de kwalificaties tot de Finale nam Thibaut Ramaeckers de eerste plaats in, om die niet meer af te geven.  In de Finale pakte de Chimacien de overwinning met een comfortabele voorsprong van 7 seconden op de achtervolgende groep aangevoerd door Thibauld Geladé en de Tsjech Lukas Horcicka. Nils Leraure, die goed in het ritme zat, kon lang blijven geloven in een podiumplaats, maar toen hij de deur iets teveel openliet viel hij terug naar de 4de plaats. Toch slaagde hij er nog in om voor Arthur Hoang en de Nederlander Julian Jagers te blijven. Gilles Herman, die eerste “Rookie” werd, kon zich op de 7de plaats vestigen voor Luuk Taal.
 
Na een tweede foutloze wedstrijd dit seizoen is het logischerwijze Thibaut Ramaekers die aan de leiding staat in het kampioenschap. Hij heeft momenteel een voorsprong van 27 punten op Thibauld Geladé en 38 op Luuk Taal. Lukas Horcicka en Nils Lelaure zijn respectievelijk twee en drie punten verwijderd van het voorlopige podium vooraleer de twee laatste afspraken van de IAME Series Benelux aan te vangen. De volgende wedstrijd is tijdens het eerste weekend van november voorzien in de regio Hauts-de-France, in Ostricourt!

Persbericht IAME Series BeneluxSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Karting op woensdag 30 september 2020.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons