van der Horst

Mariembourg: Nabeschouwing van de IAME Series Benelux

De vijfde manche van de IAME Series Benelux, die dit weekend doorging op het circuit van de Karting des Fagnes in Mariembourg, bracht het verwachte spektakel. Met niet minder dan 236 ingeschreven piloten, de spanning in het kampioenschap en vaak goed geanimeerde finales in het merendeel van de categorieën, werden de toeschouwers alvast verwend! Na deze laatste manche van het seizoen gingen de titels uiteindelijk naar Elie Goldstein (X30 Senior), Sacha van’t Pad Bosch (X30 Junior), Edouard Godfroid (Mini), Henri-Constant Kumpen (Mini Rookie), Matteo Raspatelli (X30 Senior Cup), Jim Ringelberg (X30 Master) en Christof Huibers (X30 Super Shifter).
Er werd reikhalzend uitgekeken naar de vijfde en laatste proef van de IAME Series Benelux die dit weekend doorging in Mariembourg.  En dat was ook logisch!  In meerdere categorieën was de titelstrijd immers nog onbeslist voor aanvang van deze manche op het circuit van de Karting des Fagnes.  Ondanks de wolken en de regen op vrijdag voor de X30 Senior- en X30 Junior klasse konden de Finales toch uitgevochten worden op een droge piste.  De toeschouwers waren getuige van spannende finales en enkele interessante wendingen.  Van de 236 deelnemende piloten zijn dit degenen die zich het meest in de kijker hebben gereden!

X30 Senior: Eyckmans opnieuw, Goldstein kampioen

Door in alle kwalificatiemanches de snelste te zijn en de Finale in Mariembourg te domineren heeft Ean Eyckmans alles gedaan wat hij kon om de titel in de X30 Senior categorie (14-29 jaar) te pakken, maar het zou niet genoeg zijn!  Voor aanvang van deze ultieme proef van het seizoen wist de winnaar van de manche in Genk dat de titelstrijd zou afhangen van Elie Goldstein.  En door de tweede plaats te behalen in de Finale kon de Brusselaar zich verzekeren van zijn 4de opeenvolgende titel in de Benelux voor de piloot uit Herentals en Henkie Kalteren.  In de Finale kon de Nederlander een mooie 3de plaats pakken voor Malo Bolliet, winnaar van de IAME Series France en de terugkerende Noah Maton.  Net na de Top 5 vinden we Simon Lacroix (beste rookie van de dag), Tristan Kroone, Julian Kamen, François Dell’Atti en Alessandro Tudisca.

Tot slot hebben we nog een speciale vermelding voor Aaron Ferrazzano!  In zijn debuutjaar in deze categorie kon de X30 Junior kampioen van 2022 een mooie 5de plaats behalen in het kampioenschap en behaalde hij hierdoor de eretitel van beste rookie van het seizoen.

X30 Junior: de dubbelslag voor van’t Pad Bosch

In de X30 Junior klasse (12-15 jaar) werd er een mooi duel verwacht tussen Sacha van’t Pad Bosch en Rocco Coronel.  Op de startgrid van de Finale stonden de twee Nederlanders op de eerste rij en dat met slechts één puntje verschil in het kampioenschap.  Maar het zij aan zij gevecht vond uiteindelijk nooit plaats, want de zoon van Tom Coronel zou nog voor de start moeten opgeven! 

Sacha van’t Pad Bosch ging uitstekend van start en kon zich laten glijden naar een overwinning en een eerste Benelux titel in deze categorie.  Quinten Van Leeuwen, de beste rookie van het seizoen, vonden we eveneens voorin terug en hij bevestigde in de Finale door de tweede trede van het podium te betreden voor poleman Patrice Kowalewski, Bertram Sachse en Lukas Horcicka.  

Een van de mooie comebacks van de dag kwam op naam van Colin Cronin.  De Ierse piloot keerde terug van een 16de naar een 6de plaats.  Anthony Bongartz, Charly Glume, Arthur Hoang en Tyron Kinard vervolledigden de Top 10.  We noteren eveneens de zeer mooie prestatie van de eerste vrouw in het peloton: de Nederlandse Roxane Lantinga kon een 12de plaats veroveren.
 
In het eindklassement gaat kampioen Sacha van’t Pad Bosch Rocco Coronel, Patrice Kowalewski, Tyron Kinard en Lukas Horcicka voor.  “Best Lady” Eva Dorrestijn eindigde 16de.

Mini : Godfroid met stijl

De Mini categorie (10-12 jaar) zorgde voor een prachtige Finale!  Na een laatste spannende dag is het Edouard Godfroid die aan het langste eind trekt en terecht voor Noah Grignet, Antoine Venant en Gilles Herman (poleman en leider in het tussentijdse klassement) eindigt.  
De Genappois kon van de gelegenheid profiteren om meteen ook voor de allereerste keer in zijn nog jonge carrière kampioen te worden in de IAME Series Benelux!  Priam Bruno, die als leider in het kampioenschap aan de start kwam, had niet het geslaagde weekend waar hij op gehoopt had.  Door een mechanisch falen en de daaraan verbonden opgave tijdens de kwalificaties, moest de Mini Rookie kampioen van 2022 zich uiteindelijk tevreden stellen met een 9de plaats die onvoldoende was om de titel binnen te halen.  Hij moest Stig De Raedemaeker, Cesc Pieterse, Flavio Caira en Lorenz De Cock, respectievelijk 5de, 6de, 7de en 8ste, voor hem dulden.  De Belg kon desalniettemin een prachtige zilveren medaille veroveren in het kampioenschap voor Gilles Herman.

Mini Rookie : de volle pot voor Kumpen

In de Mini Rookie klasse (7-10 jaar) toonde Henri-Constant Kumpen geen vrees!  De zoon van racepiloot Anthony Kumpen, die leider was vooraleer naar Mariembourg af te zakken, dicteerde dit weekend zijn wetten.  Door de pole te veroveren, nadat hij alle kwalificatiemanches won en zich de beste te tonen in de Finale, kon de jonge Belg zijn titel met stijl binnenhalen.  Op de tweede plaats vinden we een uitstekende Jules Decoen.  Na een mooie strijd kon de bronzen medaillewinnaar van de IAME Series Benelux Luis Bielande voorblijven, vicekampioen en auteur van een mooie remonte van 10 plaatsen in de Finale.  De Luxemburger Lukas Pelizzari en de Nederlander Lewis Boodts eindigen aan de voet van het podium voor Julian Van De Coterlet, Ralph Van Tornout, Tijs Richard, Noel Mannsperger en Memphis Schuurman.

X30 Senior Cup/X30 Master : mooie wedstrijden!

Van spanning was er in de X30 Master klasse (ouder dan 30 jaar) geen sprake meer in dit kampioenschap.  Nederlander Jim Ringelberg was reeds voor de aanvang van de wedstrijd op de piste van de Karting des Fagnes zeker van de titel.  Maar ze waren desalniettemin met velen die hun seizoen wilden afsluiten met een overwinning, waar Rick Nadin uiteindelijk in slaagde.  De Luxemburger die reeds leider was na de kwalificaties profiteerde van de opgave van de kampioen in het tweede deel van de race om de Finale binnen te halen.  Met het behalen van het maximum van de punten kon Rick zich zo verzekeren van de titel van vicekampioen voor de Belg Bjorn Verhammen.  Vincenzo Schillaci toonde bij zijn grote terugkeer in de competitie dat hij niets van zijn stuurmanskunsten verloren was door in de Finale als tweede te eindigen voor de Ier Gary Edwards, Fransman Anthony Delcurou en Bjorn Verhamme.
 
Vijf podiums in vijf gereden wedstrijden.  Matteo Raspatelli toonde zijn regelmaat en heeft zijn titel in de X30 Senior Cup (18-29 jaar) alvast niet gestolen!  In Mariembourg moest de Sambrevillois nochtans afrekenen met de druk die, man in vorm, François-Xavier Venet tot aan het einde erop hield.  Van de kwalificaties, via het tussenklassement, tot aan de finale, kon de Fransman de eerste plaats pakken voor Raspatelli.  Uiteindelijk kwam hij drie punten tekort om kampioen te worden.  De top 3 van de dag werd vervolledigd door Jentsen Adriaenssens, maar het was de kampioen van 2022, Matthieu Delbauf, die de derde plaats in het kampioenschap veroverde.

X30 Super Shifter : Deveen proeft van de overwinning, een vierde titel voor Huibers

Met een reeds verzekerde 4de opeenvolgende titel voor Christof Huibers na de manche in Genk in de Super Shifter categorie (175cc karts met versnellingsbak), waren zijn tegenstanders vastberaden om hun seizoen met een positieve noot af te sluiten in Mariembourg.  Jimmy Deveen was de man die hier perfect in slaagde!   Nadat hij de kop nam in het tussentijdse klassement, kon de Belg zijn eerste overwinning behalen in de Finale voor Christof Huibers.  Bij de aankomst kon hij dan ook ten volle genieten van zijn overwinning en zijn welverdiende titel van vicekampioen van de Benelux.
 
Na de twee leiders was er een felle strijd tussen Bart Ploeg en Sam Claes voor de derde plaats.  Een aanrijding tussen beide heren deed de kans op een mooi resultaat echter teniet, waardoor Hugo Besson kon profiteren om zo de derde podiumplaats te veroveren.  Het was trouwens een eerste podium dit seizoen voor de Fransman, die eindigde voor Guillaume Carette en Senne Vos.
 
Kevin Delcroix kon van zijn kant een nieuwe prachtprestatie neerzetten in de X30 Super Shifter Master klasse (ouder dan 30 jaar) door 7de algemeen te eindigen.  Het is dan ook hij die de titel van beste Master van het kampioenschap binnenhaalt.  Op deze manier werd een uitzonderlijk seizoen 2023 afgesloten!
 
“Over de ganse campagne tellen we bijna 1300 inschrijvingen, wat meer is dan vorig jaar!” verklaart Thierry Lepinne, promotor van de IAME Series Benelux.  “We kunnen alleen maar tevreden terugkijken op dit seizoen en alle piloten bedanken voor hun vertrouwen. Het kampioenschap wordt elk jaar bekender en het niveau wordt steeds hoger. Dat is goed voor iedereen, ook voor het organiserende team. Hun motivatie heeft een maximale boost gekregen en de kwaliteit van de organisatie gaat in stijgende lijn.  Op naar 2024!”

Klassementen van de IAME Series Benelux 2023:

X30 Senior: 1. E. Goldstein, 617; 2. E. Eyckmans, 612; 3. H. Kalteren, 585; 4. S. Balota, 560; 5. A. Ferrazzano (Best Rookie), 534.

X30 Junior: 1. S. van’t Pad Bosch, 616; 2. R. Coronel, 607; 3. P. Kowalewski, 574; 4. T. Kinard, 566; 5. L. Horcicka, 548; 7. Q. Van Leeuwen (Best Rookie), 544; 16. E. Dorrestijn (Best Lady), 461.

Mini: 1. E. Godfroid, 603; 2. P. Bruno, 597; 3. G. Herman, 596; 4. A. Venant, 584; 5. S. De Raedemaeker, 573.

Mini Rookie: 1. H-C. Kumpen, 606; 2. L. Bielande, 587; 3. J. Decoen, 586; 4. L. Pelizzari, 581; 5. L. Boodts, 566.

X30 Super Shifter: 1. Ch. Huibers, 628; 2. J. Deveen, 604; 3. B. Ploeg, 574; 4. S. Piirimägi, 556; 5. H. Besson, 556.; 7. K. Delcroix, 533 (Best Master).

X30 Master: 1. J. Ringelberg (Best Gentleman), 622; 2. R. Nadin, 578; 3. B. Verhamme, 578; 4. A. Delcurou, 569; 5. Q. Henry, 547.

X30 Senior Cup: 1. M. Raspatelli, 609; 2. F-X. Venet, 606; 3. M. Delbauf, 583; 4. J. Adriaenssens, 576; 5. A. Moonen, 566.

Persbericht IAME Series BeneluxDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Karting op dinsdag 26 september 2023.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons