van der Horst

Marrakech: José Maria Lopez verzilvert pole, Citroën monopoliseert top vijf

José Maria Lopez - Citroën Racing
José Maria Lopez - Citroën Racing
Geen verrassingen in Marrakerch, waar regerend wereldkampioen José Maria Lopez een nieuwe zege op zijn toch al leukogend palmares bijschreef. De Argentijn hield makkelijk eerste achtervolger Ma Qing Hua af, waarbij de Citroën's C-Elysée andermaal in een klasse apart leken te racen. Een geluk voor de fans dus dat Sebastien Loeb en werknemer Mehdi Bennani zowat de hele race strijd leverden om de derde plaats. Yvan Muller, vanuit tiende stelling gestart, bleef geruime tijd achter Tiago Monteiro geblokkeerd maar claimde uiteindelijk toch P5 achter Mehdi Bennani, zodoende een 1-2-3-4-5 voor de Franse constructeur bewerkstelligend.
2015 WTCC Race of Morocco
2015 WTCC Race of Morocco
 Lopez behield bij de start maar nipt de leiding voor Ma, Loeb, Bennani, Monteiro en de erg sterk gestarte Yvan Muller. Hugo Valente van zijn kant bleef met een technisch probleem op de startgrid staan. Ook Tom Coronel zou niet ver raken, de Nederlander werd bij het aanremmen van de eerste chicane door ... ROAL Motorsport-stalgenoot Chilton getorpedeerd, de Brit had zich behoorlijk verremd. Het zit onze Noorderbuur, wiens wagen alweer behoorlijk werd geraakt, niet mee daar in Marrakech...

Ma Qing Hua - Citroën C-Elysée
Ma Qing Hua - Citroën C-Elysée
Lopez ondervond naderhand geen moeite om Ma af te houden en ook de Chinees zelf profiteerde van een racelang gevecht op het scherp van de snee tussen naaste achtervolgers Loeb en Bennani om onbedreigd als tweede te worden afgevlagd. Bennani liet  zijn werkgever geen moment respijt en wrong zich mits een tik in een van de chicanes zelf langsheen de negenvoudige rallywereldkampioen. Een ietwat link maneuver, zo besefte ook de Marokkaan, die de Fransman in de daarop volgende ronde vrije doorgang verleende. Om daarop opnieuw ten strijde te trekken. Loeb hield evenwel de bovenhand en mocht met Lopez en Ma mee op het podium.

Tiago Monteiro - Honda Civic TC1
Tiago Monteiro - Honda Civic TC1
Achter Bennani, vierde, meldde Yvan Muller zich als vijfde. De Elzasser deed er zeven ronden alles aan om voorbij Tiago Monteiro's Honda Civic te geraken en toen hem dat uitendelijk ook lukte keek hij tegen een onoverbrugbare kloof van elf seconden op lokale held Bennani aan. In wat nog maar de derde wedstrijd van het seizoen was, zag constructeur Citroën zijn vijf wagens dus een eerste keer op de eerste vijf plaatsen eindigen. Rivaal Honda daarentegen moest vrede nemen met de 'tir groupé' van Monteiro,Tarquini en Michelisz, respectievelijk zesde, zevende en achtste. Stefano D'Aste en Tom Chilton wiens Chevrolet na het contact met Coronel als bij wonder racefit was gebleven, vervolledigden de top tien.

Uitslag Race 1:
 
 1  José María López  14 ronden
 2  Ma Qing Hua  +0.942
 3  Sébastien Loeb  +4.492
 4  Mehdi Bennani  + 5.405
 5  Yvan Muller  +21.617
 6  Tiago Monteiro  +22.986
 7  Gabriele Tarquini  +23.410
 8  Norbert Michelisz   +24.799
 9  Stefano D'Aste  +26.904
 10 Tom Chilton  +30.552
 11  Rob Huff  +35.044
 12 James Thompson  +45.222
  13 Mikhail Kozlovskiy  op 1 ronde
  14 John Filippi  op 1 ronde
  15 Hugo Valente  op 4 ronden
  16 Grégoire Demoustier  op 6 ronden
  17 Tom Coronel  op 13 ronden

Foto's: DPPI
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 19 april 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Marrakech.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons