van der Horst

Marrakech: Yvan Muller haalt het van Sébastien Loeb na incidentrijke race

Yvan Muller - Sebastien Loeb - Citroën Racing
Yvan Muller - Sebastien Loeb - Citroën Racing
Ook al moet Yvan Muller over het Marrakech-weekend heen tien extra punten tegenover leider José Maria Lopez inleveren, met een felbevochten zege na een race lang duel met maatje Sebastien Loeb wist eerstgenoemde de schade in de titelstrijd nog enigszins te beperken. Lopez zelf schopte het vanuit tiende stelling tot op het laagste podiumtrapje in een rocamboleske wedstrijd die bol stond van de incidenten. Tom Chilton en Hugo Valente tikten als vierde en vijfde aan, het Chevrolet-duo verging het duidelijk beter dan Tom Coronel die bij een crash in de eerste chicane andermaal voortijdig werd uitgeschakeld, een lot dat ook Tiago Monteiro deelde. Een nieuwe zesde stek, voor Norbert Michelisz deze keer, was het maximum dat Honda uit de Marokkaanse brand wist te slepen. James Thompson sprokkelde met een tiende plaats het enige punt voor werkgever Lada.
  • LTF
Coronel en Monteiro meteen uitgeschakeld
Coronel en Monteiro meteen uitgeschakeld
Wie zei daar weer dat WTCC-wedstrijden slaapverwekkend zijn? De tweede afspraak op het Circuit Moulay El Hassan leek bijwijlen meer op een rallycrosswedstrijd dan op een toerwagenrace. Geen fan echter die hierover zijn beklag zal doen.

Tom Coronel's RML Chevrolet was dankzij knap sleutelwerk van de ROAL Motorsport-crew maar net op tijd hersteld van de clash met teamgenoot Chilton of daar liep het bij de start in dezelfde chicane alweer fout. Opzij gedrumd door Norbert Michelisz, tikte Coronel zelf voorligger Tiago Monteiro dwars om daarna onzacht in de muur te knallen. De schade is andermaal aanzienlijk en ja, onze Noorderbuur heeft het nu echt wel gehad met deze omloop... Ook voor Monteiro zit het weekend er op.
Géén safety car evenwel en da's een en al voordeel voor leiders Muller en Loeb die door het incident een flinke voorsprong hebben op de achtervolgers, zij zullen het onder elkaar uitvechten voor de zege. De strijd tussen beide Elzassers levert toerwagenspektakel van de bovenste plank op maar wat de negenvoudige rallykampioen ook probeert, aan Muller komt hij niet voorbij.

Drama voor Lada Sport
Drama voor Lada Sport
De Lada Vesta's kampen in Marrakech onder meer met remproblemen en dat vertaalt zich even later in een harde clash tussen de teamgenoten Kozlovskiy en Huff waarbij eerstgenoemde zijn nauwelijks afgeremde bolide loeihard in het exemplaar van de oud-wereldkampioen boort. Remember Monza... James Thompson zal het Frans-Russische team veertien ronden later alsnog een puntje schenken.

Yvan Muller - Citroën Racing
Yvan Muller - Citroën Racing
Terwijl Loeb zonder succes zwaar druk zet op medevluchter Muller, komt Lopez vanuit tiende positie opzetten. Reeds zesde na drie ronden, werkt hij zich achtereenvolgens autoritair en geen contact schuwend aan Ma, Valente en Chilton voorbij, maar de kloof naar het leidersduo dichten, dat is zelfs voor de Argentijn geen haalbare kaart.  'Pechito' eindigt derde en bezorgt werkgever Citroën een nieuwe hattrick. Een Citroën-top 5 zit er voor de Franse constructeur deze keer niet in.

Tom Chilton - ROAL Motorsport
Tom Chilton - ROAL Motorsport
Ma Qing Hua geeft zijn vierde stek na een stuurfout uit handen en eindigt pas als twaalfde. Chilton en Valente leveren nu slag voor de vierde plaats en worden bijgebeend door Mehdi Bennani. Die is eerder al in de rondte gegaan en recidiveert bij een aanval op Valente; de Fransman krijgt een tik mee maar kan gelukkig verder. Chilton profiteert en wordt vierde, de Brit wint bovendien het Yokohama Trophy-klassement. Achter Valente komt Bennani's ietwat gehavende bolide  door het incident in de greep van Michelisz, D'Aste en Tarquini. Het overhitte viertal vecht in de slotronde nog een gesmaakt robbertje uit met de zesde plaats als inzet. Een mooie afsluiter van een dito wedstrijd waarbij Michelisz, beste Yokohama Trophy-rijder, aan het langste eind trekt. De Honda's verteerden de hoge curbs in Marrakech niet te best en kampten bovendien met remproblemen, een euvel dat met een nieuwe aero-package op de Hungaroring zal zijn opgelost.

In de puntenstand totaliseert leider Lopez 17 punten meer dan naaste achtervolger Sebastien Loeb. Muller is derde en telt  reeds 36 punten achterstand. Ma Qing Hua springt spijts zijn nulscore in race 2 over Tiago Monteiro naar de vierde plaats.

 Uitslag Race 2:
 
 1  Yvan Muller  14 ronden
 2  Sébastien Loeb  +0.552
 3  José María López  +18.113
 4 Tom Chilton  +22.754
 5  Hugo Valente  +26.490
 6 Norbert Michelisz   +37.677
 7 Gabriele Tarquini  +39.496
 8 Stefano D'Aste   +40.215
 9 Mehdi Bennani   +40.653
 10 James Thompson  +54.634
 11 John Filippi  +55.245
 12 Ma Qing Hua  +59.952
 13 Grégoire Demoustier  +4 r
 14 Rob Huff  +9 r
 15 Tiago Monteiro +13r
 16 Tom Coronel  +14r.
 17 Mikhail Kozlovskiy  +14r.

Kampioenschap - Rijders:

1. J. Lopez  93p                    
2. S. Loeb  76                     
3. Y. Muller  57                     
4. Q. Ma  37                    
5. T. Monteiro  36                     
6. G. Tarquini  34                     
7. M. Bennani  28                     
8. N. Michelisz  26                     
9. T. Chilton  23                     
10. H. Valente  12  etc..                   

Kampioenschap - Constructeurs:

1.Citroen 190p                    
2. Honda 118                    
3. Lada 30                  

Yokohama Trophy:

1. N. Michelisz  32p                     
2. M. Bennani  31                    
3. T. Chilton  29                     
4. S. D'Aste  16                     
5. H. Valente  10                   
6. G. Demoustier  9                     
7. J. Filippi  9                    
8. D. Borkovic  5                     
9. T. Coronel  2     


Foto's: DPPI



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 19 april 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Marrakech.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons