van der Horst

Marrakech: Esteban Guerrieri verzilvert pole met zege

Esteban Guerrieri - Thed Björk
Esteban Guerrieri - Thed Björk
Esteban Guerrieri boekte een tweede zege op rij na winst in de Macau-afsluiter vorig seizoen. Na een zij aan zij bij de start met belager Thed Björk behield de Argentijn zonder al te veel moeite de leiding en ging als eerste onder de finishvlag door. Ook Guerrieri's team- en landgenoot Nestor Girolami belandde na een minder goede start, waarbij hij twee plaatsen verloor, als derde op het podium. Een derde stek die normaliter Jean-Karl Vernay (P7) toe kwam, ware het niet dat de WRT-piloot in een duel met Andy Priaulx iets teveel tegen de man uit Guernsey aanleunde en hiervoor vijf seconden straftijd incasseerde. Een bestraffing waarvan Gabriele Tarquini, Priaulx en Tiago Monteiro dan weer gebruik maakten om naar P4,P5 en P6 door te schuiven. Yvan Muller vertrok door een motorwissel na een olielek in qualifying vanuit de pitlane en finishte buiten de punten. Frederic Vervisch (P13) sprokkelde alsnog punten.
Marrakech - Podium Race 1
Marrakech - Podium Race 1
Terwijl Honda Racing met drie wagens in de top 6 en Lynk&Co met drie bolides in de top 8  zich in dit prille begin van het kampioenschap als sterkhouders profileren, likken andere merken na deze eerste confrontatie hun wonden. Dat geldt in de eerste plaats voor Volkswagen Motorsport. Van de vier Golf's GTI aan de start haalden enkel Rob Huff (op een voor de Brit tegenvallende 12de stek) en rookieBenjamin Leuchter (P17) de finish, in tegenstelling tot Mehdi Bennani (naar de pits na contact) en Johan Kristoffersson (naar verluidt defecte stuurbekrachtiging). Werk op de plank dus voor het Sebastien Loeb Racing dat hier nooit meestreed voor de ereplaatsen.
 
Frederic Vervisch (Comtoyou Audi Sport)
Frederic Vervisch (Comtoyou Audi Sport)
Comtoyou race-engineer Kurt Mollekens van zijn kant had het bij het rechte eind toen hij deze week Guerrieri als winnaar pronostikeerde maar moest net als vorig jaar een voor het team dramatische seizoenstart zien door te slikken. Nadat Tom Coronel met de Cupra mits wat hulp van vriend Bennani nog in de openingsronde in de muur belandde, haalden immers ook Aurelien Panis (lekke band ) en Niels Langeveld (achtertrein geraakt ) het einde niet. Frédéric Vervisch van zijn kant, in kwalificatie slachtoffer van twee lekke banden, nam vanuit 24ste stelling een knalstart en toefde als snel in 16de stelling in het zog van Rob Huff. Door opgaves voor hem tikte onze landgenoot finaal als 13de aan,
Frederic Vervisch - Audi RS 3 LMS Comtoyou Audi Sport
Frederic Vervisch - Audi RS 3 LMS Comtoyou Audi Sport
goed voor drie onverhoopte punten. De beide PWR Cupra's die eveneens onder de Comtoyou-luifel schuilen bleven eerder bescheiden. Mikel Azcona tikte als 16de aan, spijts vijf seconden straftijd voor een duidelijk té enthousiaste aanval op Norbert Michelisz. WTCR-debutant Daniel Haglöf van zijn kant werd als 20ste geklasseerd na een korte pitstop.


Jean-Karl Vernay - Leopard Audi Sport
Jean-Karl Vernay - Leopard Audi Sport
Bij WRT bleef Gordon Shedden (P15) met het laatste te begeven punt op zijn honger, in tegenstelling tot JK Vernay die hier net als vorig jaar de verwachtingen inlost.
Ook topper Yvan Muller die normaliter vanuit tweede stelling zou zijn gestart, kijkt reeds tegen een flinke achterstand aan.  Anders dan zijn Cyan Racing-maats Björk, Priaulx en Ehrlacher eindigde de Fransman buiten de punten na een stuurfout in qualifying. Een op de curbstones gescheurd carter noopte het team tot een motorwissel, met terugzetting naar de laatste plaats als gevolg.
 
Norbert Michelisz - BRC Racing
Norbert Michelisz - BRC Racing
Ook BRC Racing had zich ongetwijfeld een sterkere seizoenstart voorgesteld. Afgezien van Tarquini die met een vierde plaats de schade beperkt, finishten kersvers vader Nick Catsburg en Norbert Michelisz op P10 en P11, waarbij moet vermeld dat de Hongaar drie plaatsen verspeelde na door Azcona te zijn geramd. Augusto Farfus (P14) sprokkelde voor zijn terugkeer naar het toerwagenkampioenschap twee punten.

Morgenvoormiddag wordt de kwalificatie afgewerkt voor races 2 en 3, die worden pas in de vooravond verreden.


Marrakech - Uitslag Race 1:

Marrakech - Stand na Race 1:

Foto's: WTCR/DPPISchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zaterdag 6 april 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Marrakech.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons