van der Horst

Marrakech: Frederic Vervisch snelt naar eerste WTCR-pole!

Frédéric Vervisch: eerste WTCR-pole
Frédéric Vervisch: eerste WTCR-pole
De ene dag is de andere niet. Daags nadat hij door pech in qualifying slechts als 13de in race 1 was geëindigd maar wegens een jump start als 17de werd geklasseerd, zette Frédéric Vervisch zondagmiddag de puntjes op de i met een knaltijd in Q3, goed voor een eerste WTCR-pole voor rijder en team. De Comtoyou Audi Sport-piloot toonde zich in de shoot out liefst 0.370" sneller dan Yvan Muller die in de hoofdrace naast hem van start gaat. Thed Björk, Tiago Monteiro en revelatie Mikel Azcona overleefden eveneens Q2 en starten hierin straks vanop de tweede en derde startrij. Het Hyundai-duo Nicky Catsburg-Gabriele Tarquini verzekerde zich met een tiende en negende tijd in Q2 van een plaats op de eerste startrij voor race 2.
  • Oeste Kart
Mikel Azcona - PWR Racing Cupra
Mikel Azcona - PWR Racing Cupra
Q1: Mikel Azcona verrassend sterk
Nadat Mikel Azcona in Q1 geruime tijd de tabel aanvoerde was het uiteindelijk Thed Björk die Q1 als snelste afsloot voor die zelfde Azcona, zondermeer dé verrassing van deze kwalificatiesessie voor races 2 en 3. Met een nieuw team en op onbekend terrein toonde de regerende TCR Europe-kampioen aan boord van de PWR Cupra al meteen wat hij in zijn mars heeft.  Met liefst 17 rijders binnen een halve seconde was het knokken voor een plaatsje in de top 12, goed voor een Q2-ticket. Vervisch stelde zich met een snelle tijd dadelijk veilig, al zakte hij naderhand wel nog weg naar P11, net voor Gabriele Tarquini die zich als laatste voor het verdere verloop kwalificeerde.
Ma Qinghua was de eerste die de Q2-boot miste, hierin geïmiteerd door  Hyundai-vertegenwoordigers  Augusto Farfus en Norbert Michelisz. Naast Tom Coronel (P16) mocht ook Andy Priaulx als enige van het Lynk&Co-kwartet voortijdig inpakken.
Na een ronduit rampzalige zaterdag ging het voor Volkswagen en het Sebastien Loeb Racing-team van kwaad naar erger. Rob Huff strandde op een bedroevende 19de stek terwijl Mehdi Bennani, Johan Kristoffersson en Benjamin Leuchter elkaar gezelschap hielden op de 23ste, 24ste en 25ste plaats....

Frederic Vervisch - Audi Sport Comtoyou Audi RS3 LMS
Frederic Vervisch - Audi Sport Comtoyou Audi RS3 LMS
Q2: Frédéric Vervisch zet de toon
Lynk&Co, Audi en Honda bleken in Q2 het best vertegenwoordigd met drie wagens, bij Hyundai wisten enkel Gabriele Tarquini en Nicky Catsburg naar het tweede kwalificatieluik door te stoten. Zo het al de bedoeling was om via een tiende tijd de pole voor race 2 te pakken, dan slaagden de twee wel in hun opzet.
Cupra had met Mikel Azcona slechts één ijzer in het vuur liggen maar de jonge Spanjaard ging wel door op zijn élan door zowaar de tweede tijd te lukken achter Frédéric Vervisch. Die had met nog tien minuten op de klok een 1:24.590"-chrono gelukt die niet meer zou verbeterd worden.
Tiago Monteiro bewees met een derde tijd dat ie helemaal terug is na een revalidatie van 18 maand, de KCMG Honda-piloot ging nipt het Lynk&Co-duo Yvan Muller-Thed Björk vooraf dat zich eveneens voor de shoot out kwalificeerde.
All-Inkl.Com-vertegenwoordiger en winnaar van race 1 Esteban Guerrieri kon zijn stunt niet herhalen en mocht net als Ehrlacher, Vernay, Tarquini, Catsburg, Girolami en Shedden de helm aan de spreekwoordelijke haak hangen.

Yvan Muller - Frederic Vervisch - Thed Björk
Yvan Muller - Frederic Vervisch - Thed Björk
Q3: Vervisch ongenaakbaar
Frédéric Vervisch die als  Q2-snelste zelf zijn startorde in de shoot out mocht bepalen, zette als tweede aan achter Azcona die deze keer geen te beste tijd wist neer te zetten. Na zijn perfect rondje in Q2 had de West-Vlaming ook nu alle drie de sectoren voor mekaar en legde met een 1:24.721" andermaal de lat erg hoog voor Yvan Muller, Thed Björk en Tiago Monteiro die zich alle drie de tanden op de scherpe chrono van de Audi-piloot stukbeten. Muller die straks naast de Belg vanop de eerste rij van start, keek in de eindafrekening wel tegen een kloof van 0.370" aan, Björk van zijn kant stond net een halve seconde bij de Comtoyou-piloot in het krijt. Voor onze landgenoot die als tiende van start gaat in race 2, wordt het uitkijken geblazen om race 3 in optima forma aan te vatten.

Marrakech - Uitslag Qualifying Races 2 en 3:
 
Foto's: WTCR/DPPISchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zondag 7 april 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Marrakech.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons