van der Horst

Masters Historic Racing & Belcar: Loïc Deman domineert race 1 van de Historic F1

Start race 1 FIA Historic F1
Start race 1 FIA Historic F1
De eerste race van de FIA Historic F1 op Circuit Zolder is geëindigd met een Belgische overwinning, Loïc Deman domineerde met zijn Tyrrell 010 zowaar de zaterdagrace. Deman, die eerder op de dag ook al de pole had gereden, pakte van bij de start de kop van de wedstrijd en reed weg van zijn tegenstanders om tenslotte als winnaar over de lijn te komen met 3,709 seconde voorsprong op de Hesketh 308 E van Michael Lyons. De laatste podiumplaats ging naar Gregory Thornton (Lotus 91/5).
  • Shopa
Michael Lyons - Hesketh 308E
Michael Lyons - Hesketh 308E
Voor Loïc Deman werd het een perfecte wedstrijd, gestart van op de pole won hij de race en zette bovendien de snelste ronde neer 1:28.015. Van bij de start gaf hij alles, sloeg een kloof van 5 seconden op zijn dichtste concurrenten en legde zich daarna toe op het behouden van zijn voorsprong. Naast de algemene overwinning pakt Deman ook de zege in de post-78 klasse. Ook Michael Lyons reed een mooie race, hij werd tweede met zijn Hesketh uit 1977 en won daarmee de pre-78 klasse. De JPS Lotus 91 van Thornton vervolledigde het podium en werd tweede in de post-78 klasse.

Podium race 1 Post-78 klasse
Podium race 1 Post-78 klasse
De vierde plaats was ook voor een Lotus maar dan een model 77 bestuurd door Nick Padmore. Op de vijfde plaats vinden we met Christophe D’Ansembourg (Williams FW07) nog een Belg terug, hij behaalde brons in de post-78 klasse. Steve Hartley werd met zijn Arrows A4 zesde voor de mooie JPS Lotus 72 van de Japanner Katsuaki Kubota. Achtste werd onze landgenoot Alain Plasch (Fittipaldi F5A), de top tien werd afgesloten door James Hagan (Ensign MN177) en Ian Simmonds (Tyrrell 012).

Marc Devis - Maki F101
Marc Devis - Maki F101
Met Marc Devis deed er nog een Belg mee aan de race, hij bestuurde de buitengewone Maki F101, een Japanse bolide die zich vroeger nooit wist te kwalificeren voor een GP, maar nu een tweede leven leidt in de Historic racerij. Devis startte van uit de pits en kwam als vijftiende over de meet op 2 ronden van de winnaar.Haalt de Ensign van Fish zondag de startgrid?
Haalt de Ensign van Fish zondag de startgrid?
Eenentwintig wagens namen de start, vijf haalden de eindstreep niet. Ook voor deze oude Formule 1 wagens is Zolder zwaar voor de remmen, de Williams FW07 van Mike Wrigley en de Ensign N180 van Simon Fish gingen uit de baan waarbij die laatste zware schade opliep aan de voorophanging. Zondag staat er nog een tweede race over 25 minuten op het programma.  


Foto's: Ronald Janssens & Niels VaeckSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Circuit Internationaal op zaterdag 9 april 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Masters Historic Racing & Belcar.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons