Masters of Formula 3 te Zandvoort verhuist naar september

Start Zandvoort Masters
De Masters of Formula 3 op Circuit Park Zandvoort, die de laatste jaren steeds plaatsvond in juli, wordt dit jaar verreden in de maand september. De eens geroemde Formule 3 race zal niet langer zijn naam geven aan het evenement, maar opgenomen worden in het programma van de ADAC GT Masters die plaatsvinden op het duinencircuit op 19 en 20 september. Een andere wijziging ten opzichte van de vorige editie is dat de race openstaat voor Formule 3 wagens van de laatste generatie zoals die uitkomen in het Europese kampioenschap en niet langer startrecht geef aan de bolides uit nationale F3 klasses die een ouder chassis gebruiken.
Max Verstappen
Vorig jaar werd bij de Masters het reglement gehanteerd zoals dit van toepassing was in het Britse en Duitse nationale kampioenschap, wat inhield dat enkel wagens van de vorige generaties toegelaten waren. Deze regel was mede ingegeven daar de teams van het FIA F3 European Championship wegbleven aangezien ze enkele dagen later al aan de start moesten staan in een manche van hun kampioenschap te Moskou. De vorige editie werd gewonnen door Max Verstappen die eenmalig uitkwam op een wagen van het Duitse Motorpark team.

Aangezien zowel het Britse als het Duitse F3 kampioenschap deze winter ophielden te bestaan was het onmogelijk om de race nog te laten verrijden onder een nationaal reglement en werd er voor gekozen om terug te keren naar de FIA regels voor het Europese kampioenschap. Om overlappingsproblemen met de FIA F3 kalender te vermijden werd de race dan ook verschoven naar eind september een week voor de finale van het European Championship op de Nürburgring. De organisatoren hopen ook op de inschrijving
Roberto Merhi - Brits F3 Spa 2014
van gastrijders uit andere categorieën die later op het jaar willen deelnemen aan de GP F3 van Macau, het reglement schrijft immers voor dat om deel te nemen in de Zuidoost-Aziatische stad men in het voorafgaande seizoen minstens één formule 3 race moet betwist hebben. Zo koos vorig Formule Renault rijder Roberto Merhi vorig jaar nog om deel te nemen aan de Britse F3 races op Spa om alzo een ticket voor Macau te bemachtigen.

Foto's: Racing International Photography, Georges De Coster & Niels Vaeck

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Circuit Internationaal op donderdag 29 januari 2015.