van der Horst

Mattias Ekström wacht druk weekend in Hockenheim

Mattias Ekström
Mattias Ekström
Voor Mattias Ekström wordt het weekend van 5 tot 7 mei heel bijzonder. Net als vorig jaar komt de snelle Zweed op de Hockenheimring zowel in het World RX als in het DTM aan de start. Terwijl de vijandelijkheden in het DTM pas dit weekend worden geopend, is het wereldkampioenschap rallycross in Duitsland reeds aan zijn derde meeting toe. Hoe de machtsverhoudingen in de grondig hertekende toerwagenserie liggen wordt nog even afwachten, maar met twee zeges in evenveel wedstrijden heeft Audi-piloot Ekström zijn seizoenstart in het rallycross alvast niet gemist.
  • Dreamdrive
 
Mattias Ekstrom - Audi S1 Supercar RX
Mattias Ekstrom - Audi S1 Supercar RX
Twee Audi's, allebei getooid in de gekende Red Bull-kleuren, staan Ekström in Hockenheim ter beschikking: enerzijds de Audi RS 5 DTM, anderzijds de  Audi S1 EKS RX quattro waarmee de flegmatieke Zweed dit jaar zijn rallycross-wereldtitel hoopt te verlengen.

Wie dacht dat de man het bijzonder drukke programma met de nodige stress tegemoet ziet, heeft het verkeerd voor. "Dat bewuste weekend vorig jaar was een ongelooflijke ervaring. Wanneer ik aan die volle tribunes en de sfeer in de Motodrom terugdenk, krijg ik nog altijd kippenvel" aldus Ekström die in 2016 voor het eerst in 20 jaar tijdens het zelfde weekend in twee verschillende series aantrad. In Hockenheim,  voor de constructeur uit Ingolstadt zowat een thuiswedstrijd,  lukte werkgever Audi toen de RX-dubbelslag met de zege voor Ekström en een tweede stek voor diens teamgenoot Toomas Heikkinen.

Mattias Ekström
Mattias Ekström
"Eerlijk gezegd heb ik vorig jaar minder stress ervaren dan tijdens een normaal DTM-weekend want door mijn druk programma kon ik aan enkele meetings ontsnappen! Zo te zien waren de organisatoren de mening toegedaan dat ik vorig jaar na mijn zege meer dan tijd genoeg kreeg" verwijst Ekström met een knipoog naar de thans nog strakkere timing. Zondag, tussen het World RX-zegepodium en de start van de kwalificaties voor de tweede DTM-race resten er hem slechts 20 minuten.

"Da's natuurlijk theorie, de weg naar een Rallycross WK-zege is lang en de concurrentie is nog zwaarder dan vorig jaar." tempert de 38-jarige routinier enigszins de verwachtingen. Hoe dan ook, na zijn zege in Portugal kan de Zweed op een voorsprong van 14 punten op naaste achtervolger Johan Kristofferson bogen. In het teamkampoenschap moet het EKS-duo Ekström-Heikkinen een achterstand van negen punten op Team SRX zien goed te maken.

Hockenheim World RX praktisch:

• Infield Hockenheimring
•lengte: 1.280 m
•ondergrond 60% asfalt, 40% grind
• 8 linker- en  4 rechter bochten
•topspeed ca.179 km/h
•ronderekord Petter Solberg, 54:531" (2016)
•winnaar  2016: Mattias Ekström 

Timing (World RX)
Vrijdag 5 mei:
    10.50–11.50 vrije oefensessie (60')
    15.00–15.25 Qualifying 1 (Q1)
    16.05–16.30  Qualifying 2 (Q2)

Zaterdag 6 mei:
   17.30–17.55 Qualifying 3 (Q3)
   18.30–18.55 Qualifying 4 (Q4)

Zondag 7 mei:
   11.10–11.50 Halve finale en finale
   11.50–11.55 Podium

Foto's: Audi AG & Johnny LoixSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Rallycross Championship op dinsdag 2 mei 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Hockenheim DTM.
  • LTF

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons