van der Horst

Max Verstappen andermaal in Oostenrijk na onvoorstelbare inhaalrace

Max Verstappen wint in Oostenrijk
Max Verstappen wint in Oostenrijk
Max Verstappen heeft Red Bull Racing een tweede opeenvolgende thuiszege bezorgd tijdens de Grote Prijs van Oostenrijk Formule 1. Onze noorderbuur won voor overvolle - en oranje - tribunes na een gemiste start vanop de eerste rij. Polesitter Charles Leclerc (Ferrari) moest in de slotfase het onderspit delven en greep opnieuw naast zijn eerste zege. Mercedes werd dus voor het eerst dit seizoen geklopt en zag enkel Valtteri Bottas plaatsnemen op het podium.
Max Verstappen viel terug achter Kimi Raïkkönen
Max Verstappen viel terug achter Kimi Raïkkönen
Voor Max Verstappen leek de overwinning na amper enkele hectometers wel heel ver weg. De Red Bull-rijder stond dankzij de gridstraf van Lewis Hamilton op de eerste startrij, maar viel stil toen de lichten werden gedoofd. Het resultaat was dat hij niet alleen Charles Leclerc (Ferrari), maar ook Mercedes-rijders Valtteri Bottas en Lewis Hamilton, ouderdomsdeken Kimi Raïkkönen (Alfa Romeo), Lando Norris (McLaren) en pechvogel Sebastian Vettel voor zich moest dulden.

Zowel Vettel als Verstappen gingen vlot voorbij de rijders uit het middenveld, maar de Ferrari met de zachte band was duidelijk sneller dan Red Bull met het medium-rubber. Vooraan controleerde polesitter Leclerc zijn bonus op Bottas en Hamilton. De tweede helft van de race zag er echter helemaal anders uit

Eindelijk strijd

Max Verstappen - Red Bull RB15
Max Verstappen - Red Bull RB15
In wat met voorsprong de beste Grote Prijs van het seizoen 2019 werd - lees: alleen de Red Bull Ring bracht tot nog toe echt spanning - was latere winnaar Verstappen vooral in de tweede wedstrijdhelft een pak beter dan de concurrentie. Eerst profiteerde hij van een nieuwe neus voor de Mercedes van Lewis Hamilton, die zo ook een plek verloor aan Sebastian Vettel, maar de viervoudige wereldkampioen van Ferrari, Valtteri Bottas en uiteindelijk ook Charles Leclerc moesten op het circuit zien gepasseerd te worden.

Charles Leclerc - Ferrari SF90
Charles Leclerc - Ferrari SF90
Vettel en Bottas moesten er snel aan geloven en op een vijftal ronden van het einde voelde Leclerc, die op zoek was naar zijn eerste F1-overwinning, de hete adem van de RB15 in de nek. Een eerste poging mislukte, maar licht contact tussen beide kemphanen was voldoende om de rollen nadien toch om te draaien. De menigte ging op de banken staan en mocht opnieuw een overwinning vieren: voor de Oostenrijkers die van Red Bull en voor de talloze Nederlanders die van Max Verstappen. Voor Honda was het ook de eerste overwinning sinds Hongarije 2006.

McLaren opnieuw 'best of the rest'

Lando Norris
Lando Norris
Achter de top 3-teams heeft McLaren een kloof geslagen op de concurrentie uit het middenveld. Lando Norris had in de beginfase nog wat last met Kimi Raïkkönen (Alfa Romeo), maar kon nadien comfortabel naar de zesde plek rijden. Nog straffer was misschien wel de achtste plek van teamgenoot Carlos Sainz, die helemaal achteraan aan de wedstrijd was begonnen. De twee oranje bolides uit Woking werden enkel gescheiden door Pierre Gasly: de Fransman zag vanop één ronde achterstand hoe zijn stalgenoot zijn zesde F1-zege vierde. Een kroniek van een aangekondigd afscheid?

Alfa Romeo plaatste beide rijders nog net binnen de punten - Raïkkönen negende en Antonio Giovinazzi tiende - terwijl Renault daar met de twaalfde plek voor Daniel Ricciardo en de dertiende voor Nico Hülkenberg niet in slaagde.

Het F1-circus is over twee weken te gast in Silverstone voor de thuisrace van regerend wereldkampioen Lewis Hamilton.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Oostenrijk 2019

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull Racing Honda1:22:01.822
2.Charles LeclercFerrari+2.724s
3.Valtteri BottasMercedes+18.960s
4.Sebastian VettelFerrari+19.610s
5.Lewis HamiltonMercedes+22.805s
6.Lando NorrisMcLaren Renault+1 ronde
7.Pierre GaslyRed Bull Racing Honda+1 ronde
8.Carlos Sainz Jr.McLaren Renault+1 ronde
9.Kimi RäikkönenAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
10.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
11.Sergio PérezRacing Point BWT Mercedes+1 ronde
12.Daniel RicciardoRenault+1 ronde
13.Nico HülkenbergRenault+1 ronde
14.Lance StrollRacing Point BWT Mercedes+1 ronde
15.Alexander AlbonScuderia Toro Rosso Honda+1 ronde
16.Romain GrosjeanHaas+1 ronde
17.Daniil KvyatScuderia Toro Rosso Honda+1 ronde
18.George RussellWilliams Mercedes+2 rondes
19.Kevin MagnussenHaas+2 rondes
20.Robert KubicaWilliams Mercedes+3 rondes


Foto: Racing International Photography



  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons