van der Horst

Maxime Potty strijdt opnieuw met de koplopers in TCR Europe en pakt de leiding in TCR Benelux

Maxime Potty - VW Golf GTi TCR
Maxime Potty - VW Golf GTi TCR
Maxime Potty had het vooraf duidelijk gemaakt: hij wilde opnieuw meestrijden vooraan het veld bij TCR Europe op het TT Circuit in Assen in het kader van de drukbezochte Gamma Racing Days, de vijfde afspraak van het seizoen. De 7de en 8ste plaatsen behaald op de Nederlandse piste voor goedgevulde tribunes vullen dan wel niet echt volledig de verwachtingen in, toch heeft de Belgian VW Club-rijder woord gehouden! Bij de kwalificaties plaatste de 18-jarige rijder namelijk zijn VW Golf GTI TCR van Comtoyou Racing op de derde plaats in de uitslag, bij zowel het eerste deel van de kwalificaties als de tweede sessie waarin enkel de twaalf snelste rijders in actie komen.
“Na onze twee podia in Spa-Francorchamps, vormt dit het bewijs dat we het potentieel hebben om mee te strijden in de voorste gelederen van dit nochtans zeer hoogstaande TCR Europe”, vertelt Maxime verheugd. “Dankzij een straf voor een van mijn tegenstanders kon ik bij Race 1 zelfs plaatsnemen op de eerste startrij. Ik kende niet de beste start uit mijn carrière, maar mijn start was ook niet catastrofaal… Ik koos echter om de binnenkant van de bocht aan te houden, terwijl veel van mijn tegenstanders voor de lijn aan de buitenkant opteerden. Gevolg: ik lag slechts zesde na afloop van de openingsronde. Vervolgens maakte ik het ene na het andere kleine foutje en op dit hoog niveau merk je meteen het verschil met de kopgroep. Ik kon het kloofje niet meer dichten en moest in de slotronde zelfs Dusan Borkovic, leider in de tussenstand, laten gaan. Als zevende eindigen nadat ik als tweede was vertrokken, dat was ietwat ontgoochelend…”

Op zaterdagavond werkte Maxime een solide debriefing af, met Jean-François Hemroulle, Kurt Mollekens en zijn data-ingenieur Oliver Coca. “De rijders maken veel progressie op dit niveau en beschikken over een karrevracht aan ervaring, ze delen geen cadeaus uit”, erkent de jongeman. “En ik moet toegeven dat ik misschien iets te voorzichtig was in de aanvangsfase van de race en in mijn strijd met Borkovic… Vanaf toen was de tactiek voor Race 2 op zondag meteen ook duidelijk: aanvallen en geen schrik hebben om respect af te dwingen.”

Ditmaal lukte Maxime een goede start vanaf de achtste plaats op de grid. Nadat hij kon doorstoten tot de zesde positie in de openingsfase van de race, kon hij zelfs aanknopen met een top 5. “Ik was in een hevige strijd verwikkeld met klinkende namen als Jean-Karl Vernay, Stefano Comini, Stian Paulsen, Dusan Borkovic en Kris Richards, allemaal rijders die over een stevig palmares beschikken op vlak van toerismeracerij. In de voorlaatste ronde werd ik ingehaald door Comini, die Paulsen aanviel voor de 4e plaats. Maar ze raakten elkaar in de laatste ronde. Toen hij opnieuw op de piste kwam, tikte de Noor me aan tegen de deur, wat mijn wagen uit balans bracht en waardoor ik begon te schuiven. Toen ik de bolide terug onder controle had, was ik reeds teruggevallen tot de negende plaats. Ik kon daarna nog één plaats goedmaken om zo als 8e onder de finishvlag door te rijden, maar dat resultaat stemt niet echt overeen met wat we hadden kunnen tonen.”

Globaal gezien is het resultaat van Maxime goed. “De snelheid was er, duidelijk, en ik heb bewezen dat ik kan mikken op het podium”, vertelt de Comtoyou Racing-rijder. “Ik heb ook zeer veel bijgeleerd met de deur-aan-deur-gevechten met dergelijke grote namen. Ik heb gemerkt dat ik wat ervaring tekortkom… maar ik ga lessen trekken om sterker terug te slaan!”

De Belgian VW Club-rijder is in de voorlopige tussenstand voor het kampioenschap opgeklommen naar de 9e plaats. “Ik heb ook de leiding overgenomen in TCR Benelux”, zegt hij verheugd. “Wat rest, zijn de races in Monza (nvdr. 21-23 september) en Barcelona (nvdr. 19-21 oktober) voor de TCR Europe, waarvan enkel de Spaanse manche meetelt voor TCR Benelux. Meer dan ooit wil ik in dit seizoenseinde de kleuren van Volkswagen, de Belgian VW Club en Comtoyou Racing laten schitteren.”

Foto Belgian VW ClubDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in TCR Europe op dinsdag 21 augustus 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Gamma Racing Day.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons