van der HorstTotal 2' Hours of Spa

Mazda wil benzinemotor langer leven gunnen

Mazda MX-5 RF
Mazda MX-5 RF
Mazda maakte deze week hun langetermijnvisie bekend op het gebied van autorijden en de planeet onder de naam ‘Sustainable Zoom-Zoom 2030. Verrassend, daar waar andere constructeurs inzetten op alternatieve brandstoffen, schuift Mazda een verbeterde benzinemotor naar voor... De SKYACTIV-X, de eerste benzinemotor met spontane ontbranding ter wereld, moet een belangrijke rol gaan vervullen in de plannen van de constructeur.
Mazda gelooft in zijn missie om een duurzame toekomst te realiseren waarin mens en auto op harmonieuze wijze naast elkaar bestaan, met een minimale belasting van het milieu. Het strijdplan waarmee de Japanse fabrikant dit in praktijk willen brengen omvat o.a. het terugbrengen van de gemiddelde “well-to-wheel” CO2 emissie met 50% in 2030 (naar het niveau van 2010) en tot 90% in 2050. Ook gaan de Japanners vanaf 2019 elektromodellen en elektrische aandrijvingstechnologieën introduceren in regio’s waar elektriciteit op duurzame wijze wordt opgewekt of restricties gelden voor vervuilende auto’s. Verder doet Mazda er alles aan om de komende jaren de verbrandingsmotor verder te perfectioneren om de schadelijke uitstoot tot een minimum te beperken. Hierbij zal de verbrandingsmotor ook worden gekoppeld aan effectieve elektrificatietechnologieën.

Het laatste paradepaard in de toekomstplannen is de SKYACTIV-X benzinemotor, de eerste in serie geproduceerde benzinemotor ter wereld met compressie-ontsteking. Hierbij ontbrandt het brandstof/lucht-mengsel spontaan tijdens de compressie door de zuiger, zoals in Diesel-motoren. Tot dusver zagen we deze technologie niet op grote schaal gebruikt worden bij benzinemotoren vanwege onder meer problemen naar hitte-ontwikkeling toe. Naast een betere gasrespons, moet de compressie-ontsteking ook een bijzonder arm mengsel mogelijk maken, wat het brandstofverbruik aanzienlijk moet gaan beperken. Het plan van Mazda is om de SKYACTIV-X in 2019 te introduceren.

Tekst: Michel Helders - Foto: Marnik Mouchaers

 


Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op donderdag 10 augustus 2017.
  • Inforegio

Copyright 2000-2018 Autosport.be - Contacteer ons