van der Horst

McLaren liet er geen gras over groeien...

Stoffel Vandoorne - McLaren
Stoffel Vandoorne - McLaren
Gisteren werd het vertrek van Stoffel Vandoorne bij McLaren aangekondigd door een persbericht van de Engelse renstal. Onze landgenoot maakte sinds 2013 als jong talent deel uit van McLaren's ontwikkelingsprogramma en stootte vorig seizoen door tot een voltijds racezitje in de koningsklasse van de autosport. Een jaar eerder mocht hij Fernando Alonso reeds in Bahrein vervangen - nadat de Spanjaard zwaar crashte in Melbourne - en al direct liet hij zijn waarde zien. Niet alleen was hij sneller dan Jenson Button in de kwalificatie, maar hij scoorde ook zijn allereerste punt tijdens zijn debuutrace. In een mededeling van het team gisteren liet Zak Brown weten dat McLaren de opvolger van Stoffel "ten gepaste tijde" zou mededelen. Doch liet McLaren er geen gras over groeien, want nog geen uur later werd Lando Norris voor volgend seizoen bevestigd.
  • LTF
Stoffel Vandoorne & Zak Brown
Stoffel Vandoorne & Zak Brown
Al enige tijd werd er in de media gespeculeerd over de positie van onze landgenoot bij McLaren. De Rumbekenaar begon nochtans uitstekend aan het seizoen met puntenfinishes in Australië, Bahrein en Azerbeidzjan, maar sindsdien lukte het hem echter niet meer. Een nieuwe wagenupdate in Spanje moest de renstal uit Woking vooruit helpen, maar in plaats daarvan dropte McLaren als een baksteen naar de achterkant van de startgrid. Zak Brown, de CEO van McLaren, loofde gisteren in een persbericht onze compatriot: “We zijn Stoffel immens dankbaar voor zijn toewijding en hard werk gedurende zijn periode bij McLaren. Hij is een talentvolle rijder die ongelooflijk veel heeft bereikt in de juniorklassen." 

Stoffel Vandoorne - McLaren-Honda
Stoffel Vandoorne - McLaren-Honda
"We zijn er trots op dat we een rol hebben gespeeld bij zijn doorbraak in de Formule 1 door hem als testrijder aan te stellen en hem in 2016 zijn debuut te laten maken in Bahrein, waar hij meteen op fantastische wijze punten wist te scoren", ging Brown verder. Ook erkent de Amerikaan dat de tegenvallende resultaten bij het team lagen. "Het mag duidelijk zijn dat we Stoffel niet de middellen hebben gegeven waarmee hij zijn ware talent heeft kunnen laten zien", ging de McLaren-topman verder. "Desondanks heeft hij zich gedurende onze samenwerking als een fantastische teamspeler getoond. Zijn werkattitude is indrukwekkend geweest. Hij heeft een geweldige reputatie binnen het team en het was een groot genot om met hem te werken."

Stoffel Vandoorne - McLaren
Stoffel Vandoorne - McLaren
"Natuurlijk hadden we samen graag meer successen geboekt, maar dat doet niets af aan het feit dat hij altijd deel blijft uitmaken van de familie van McLaren Formule 1-rijders. We richten ons nu op de toekomst en de resterende Grote Prijzen in 2018. Ik ben ervan overtuigd dat Stoffel en Fernando hard blijven pushen om zoveel mogelijk punten te scoren voor het seizoen ten einde komt. We wensen Stoffel het allerbeste toe, welke kant hij ook besluit op te gaan in zijn carrière, en zullen hem altijd blijven aanmoedigen", vervolgde Brown. Verder liet hij weten dat volledige line-up  voor 2019 "ten gepaste tijde" zal meegedeeld worden. Maar nog geen uur later, na de aankondiging dat Vandoorne eind dit jaar vertrekt, werd Lando Norris dus al officieel bevestigd...

Foto's: Georges De Coster & Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op dinsdag 4 september 2018.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons