van der Horst

McLaren noemt F1 wagens niet langer MP4

Stoffel Vandoorne - McLaren-Honda
Stoffel Vandoorne - McLaren-Honda
McLaren heeft aangekondigd dat het hun nieuwe bolide MCL32 zal noemen. Hiermee verdwijnt dus de welgekende MP4-benaming voor hun chassis, welke sinds 1981 gebruikt werd. Met het vertrek van Ron Dennis vorig jaar slaat McLaren een nieuwe bladzijde om en behoort alles wat met de vorige baas te maken heeft volledig tot het verleden: dus ook de MP4-badge dat stond voor Marlboro Project Four. Een verwijzing naar de hoofdsponsor van destijds, alsook Dennis' vroegere renstal in de Formule 2.
Ron Dennis
Ron Dennis
In de late jaren '70 verkeerde McLaren in een staat van onrust. Na de tweede plaats voor de constructeurs in 1976 en de wereldtitel voor James Hunt dat zelfde jaar, gingen de resultaten daarna in dalende lijn, met slechts een achtste, een zevende en een negende plaats respectievelijk in 1978, 1979 en 1980. Marlboro bracht Ron Dennis naar McLaren om het tij te doen keren. De eerste wagen dat de MP4-benaming gebruikte was in 1981 en maakte zijn debuut met John Watson tijdens de derde race van het seizoen in Argentinië.

McLaren M26 - Ford
McLaren M26 - Ford
Halverwege dat seizoen won Watson met de MP4/1 de Grote Prijs van Groot-Brittannië op het circuit van Silverstone. Het was tevens ook de eerste zege voor het Britse team sinds James Hunt's overwinning met de M26 in Japan vier jaar eerder. De noemer MP4 werd sinds 1981 altijd door het team gebruikt en de laatste was de bolide van vorig seizoen: de MP4-31, waarmee het eerste punt werd binnen gehaald door onze landgenoot Stoffel Vandoorne in Bahrein. Naast de nieuwe MCL-benaming zal volgens autosport.com de nieuwe kleuren van de wagen ook terugvallen op het bekende papaya-kleurige oranje.

Foto's: Georges De Coster & Niels Vaeck




Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op vrijdag 3 februari 2017.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons