van der Horst

Meeke opent 2019 het best

Kris Meeke - Toyota Yaris WRC
Kris Meeke - Toyota Yaris WRC
Kris Meeke heeft zich meteen de snelste getoond tijdens de shakedown van de Rally van Monte-Carlo, en dat bij zijn debuut met de Toyota Yaris. Sébastien Ogier kon zijn snelste tijd die lang op de tabellen stond niet vasthouden. Thierry Neuville werd zesde.
De uitkomst van 2018 werd grotendeels gerespecteerd bij de startorde van de shakedown. Sébastien Ogier (Citroën C3) opende en klokte meteen een tijd van 1:56.9, een tijd die anderen enkel konden benaderen tijdens hun tweede, derde of zelfs hun vierde poging. Esapekka Lappi in de tweede Citroën kwam nog het dichtst in die eerste run met een tijd van 1:58.7. De C3 toont opnieuw zijn capaciteiten in droge omstandigheden.

Het duurde tot de derde run van Kris Meeke (Toyota Yaris) tot iemand onder die tijd dook. Hij was amper één tiende sneller maar die beste tijd bleef wel staan, want Ogier verbeterde zijn tijd niet meer doorheen de ochtend, wat aangeeft dat de wereldkampioen toch wel met het mes tussen de tanden vertrok donderdagochtend.

Meeke, die in run 5 wat technische problemen kende, op één, Ogier op twee, Lappi op drie. De Fin verbeterde zijn tijd wel tot 1:57.3. Daarachter twee Toyota's, die van Ott Tänak op acht tienden van Meeke en Jari-Matti Latvala op 1.4 van zijn nieuwe teamgenoot. Latvala zelf schoof tijdens zijn derde run even van de baan. Toyota en Citroën waren heer en meester op een droge, vertrouwde shakedown.

Thierry Neuville is eerste Hyundai op de zesde stek op 1.6 van Meeke. Teamgenoten Andreas Mikkelsen en Sébastien Loeb moesten vrede nemen met stek negen en tien. Hyundai blijft het dus moeilijk hebben op droog asfalt, ook in 2019, al betekent een shakedown vaak niet alles.

Tussen de Hyundai's noteerden de Ford Fiesta's Teemu Suninen en Elfyn Evans, respectievelijk een zevende en achtste tijd.

In WRC2 Pro ging de besttijd naar Kalle Rovanperä (Skoda Fabia R5). In WRC2 was Ole-Christian Veiby (Skoda Fabia R5) de rapste. Guillaume de Mévius (Citroën C3 R5) klokte een 22ste tijd op tien seconden van Rovanperä. Grégoire Munster (Skoda Fabia R5) bleef meteen in de buurt van de Mévius. Meer zelfs, bij zijn eerste run bleef hij onder de eerste tijd van het RACB-talent.

Vanavond begint het echte werk, met meteen 41 donkere kilometers op onuitgegeven grond. La Bréole start om 19u38, Avançon om 20u41. Beide overschrijden de kaap van de 20 kilometer, én ... het zou er glad liggen.

Foto: TGR_WRC



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op donderdag 24 januari 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monte Carlo.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons