van der Horst

Meer dan 110 VW Fun Cups in actie op de nieuwe Raidillon dit weekend

AC Motorsport - VW Fun Cup #13
AC Motorsport - VW Fun Cup #13
“It’s race week”, zoals de Britten zeggen. Meer dan 110 VW Fun Cups nemen komend weekend deel aan het Franco Fun Festival. De derde manche van het seizoen, op het gerenoveerde circuit van Spa-Francorchamps, vormt een ware generale repetitie op de Hankook 25 Hours VW Fun Cup.
De tijd gaat snel! Na Mettet en Zandvoort racet de VW Fun Cup powered by Hankook dit weekend voor de derde maal, met als decor het prachtige Circuit van Spa-Francorchamps. Op het programma staat een meeting van drie dagen en een race van acht uur op zondag, met niet minder dan 116 wagens – afkomstig uit de Belgische en de Franse competitie – op de startgrid. Het Franco Fun Festival is met andere woorden een ideale voorbereiding op de Hankook 25 Hours VW Fun Cup in juli!
 
De uitstap naar de Ardennen heeft een dubbele inzet. Naast een prestigieuze overwinning op het Circuit van Spa-Francorchamps, dat de voorbije winter een facelift kreeg, kunnen er vooral belangrijke punten voor het kampioenschap gescoord worden. Met bijna zestig wagens in het Belgische klassement belooft de strijd boeiend, fun en intens te worden.
Bevestiging of eerste zege?
Voor de zege zijn alle blikken gericht op DRM. Dankzij het succes in Zandvoort heeft de #477 DRM Autographe de leiding in het kampioenschap ingepalmd, samen met de verrassende #199 DRM Credeco. Het Brusselse team, titelhouder in de 25 Hours, strijdt op bekend terrein en hoopt zijn voorsprong in de tussenstand uit te diepen. Twee trio’s willen zich onderscheiden: enerzijds zijn er Cédric Bollen, Sébastien Kluyskens en Émile De Dryver op de #477, anderzijds Julien Schein, Florian Van Dooren en Quentin Denis op de #199. Spannend!
 
Natuurlijk komt er tegenwerking van de concurrentie, met onder meer de #480 Milo Tourneur. Guillaume Mondron, Gilles Verleyen en Simon Tourneur, winnaars van de Kronos 8 Hours of Mettet, konden de schade beperken in Zandvoort door in extremis de derde plaats te veroveren tijdens de Benelux Open Races. Om hun achterstand van 3,5 punten op de leiders weg te werken, moet het drietal mikken op de overwinning.
 
In een wedstrijd van acht uur kunnen heel wat verschillende teams mikken op het podium. De ingrediënten? Betrouwbaarheid, snelheid, regelmaat en een geoliede strategie. De #280 Milo Socardenne van Lorenzo Donniacuo, Kevin Caprasse en Timo Van Impe heeft een moeizaam seizoensbegin achter de rug en hoopt in Spa terug te slaan. Die vaststelling geldt ook voor andere teams, zoals de  #13 SP Consulting AC Motorsport van Mathieu Detry, Matts Breckpot en Frédéric Bouvy (terug na een blessure) of de la #465 Compact Machinery by Leader van Tristan Földesi, Edouard Chevalier, Antoine Morlet en Benoit Dupont. Opgepast ook voor de #437 PVT with Allure Team bestuurd door Matteo Raspatelli, Feye Hijts en Lucas Taelman, drie gewezen kartingrijders die zich willen onderscheiden.
Mooie duels in Fun en Pure 
Meer dan ooit spelen de beste vertegenwoordigers uit de categorieën Fun (teams zonder Top Gun-rijder) en Pure (rijders met voornamelijk de VW Fun Cup als ervaring) een hoofdrol in het algemene klassement. Het mooiste voorbeeld is de #199 DRM Credeco. Na zeges in Mettet en Zandvoort leiden Julien Schein, Florian Van Dooren en Quentin Denis dan ook beide ranglijsten. Andere teams zouden echter voor de verrassing kunnen zorgen.
 
Michaël Mazuin Sport - VW Fun Cup #486
Michaël Mazuin Sport - VW Fun Cup #486
Op basis van het klassement lijkt die eer in Fun weggelegd voor de #290 Herock by Comtoyou Racing (Laurent Van Laere-Gaëtan Lancksweerd-Benjamin De Cock-Enzo Ferrari) en de #415 Clubsport Racing (Koen De Wit-Olivier Aerts). Uitkijken ook voor de #486 Michaël Mazuin Sport (Michaël en Louis Mazuin), erg snel in Zandvoort maar gestopt door een mechanisch probleem, en de #278 Acome Racing by AP (Manu Nava-David Doutrepont-Olivier Maréchal-Alexandre Charlier), winnaar van de Belgische race tijdens het vorige Franco Fun Festival.
 
In de Pure-divisie zijn de voornaamste tegenstanders van de #199 op dit moment de #487 AC Motorsport (Geert Windels-Benoit Arnaudet-Raphael Bolle De Bal-Ralph Pierard) en de #114 Clubsport Racing (Philip Vandewalle-Bram Vanhengel).
 
Bijna twintig jaar na de titel van Fanny Duchateau, Sabine Dubois en Sylvie Delcour in 2003, staan twee volledig vrouwelijke teams aan de start. Camille Mazuin, sinds kort lid van het RACB National Team op de rallywegen, slaat de handen in elkaar met Lyssia Baudet op de #377 Michaël Mazuin Sport, terwijl Céline Coppieters, Sonia Gysembergh en Manon Degotte (in 2019 te zien als Belgische vertegenwoordigster op de FIA Motorsports Games) de Leader Girls worden op de #361.

Vier Vintage - de eerste generatie van de VW Fun Cup - worden ingeschreven in de Ardennen, met onder meer de #254 VFC by DPW Racing dat het klassement aanvoert (met Davy Sneppe, Bram Mouton en Michiel Lescroart). Er racet eveneens een Retro (een Evo2 met TDI-motor), de #105 Team All Signs by SGRT.be bestuurd door Louis Mortreu, Dorsan De Craene en Didier Wittevrongel.
Biplace: op naar de dubbel voor de #342?
Publincentive by Leader - VW Fun Cup #355
Publincentive by Leader - VW Fun Cup #355
In de categorie voorbehouden aan de Biplaces, luidt de belangrijkste vraag: kan de #342 Milo Monster Trendy zijn winnende terugkeer in Zandvoort bevestigen? Ja, als u bijgelovig bent. Telkens wanneer François een team vormt met zijn vader Francis en Eric Jardon, is de overwinning het resultaat. Een nieuw succes dit weekend is dus allesbehalve uitgesloten, maar verschillende teams hebben andere plannen. We denken vooral aan het drietal op kop van de tussenstand, de #365 Car-Pass LRE by DRM (Miguel Coppieters-Philippe Reynens-Philippe Denis-Gautier Engisch), de #355 Publincentive by Leader (Christian Gengoux-Dusty en Mitchel Kukenheim) en de #315 Fun 4 Racers by Comtoyou (Norbert Camara-Marc-Olivier Van Oppens-Frédéric Taquet-Geoffrey Bara). Ook Alain Dupont, Philippe Fisette en Michel Koning koesteren ambities met de #360 Milo CBRS, na hun zege bij de Biplaces vorig jaar.
 
Voor al die teams wordt dit de eerste kans om passagiers te laten proeven van het vernieuwde Circuit van Spa-Francorchamps, onder meer met de terugkeer van talloze grindbakken. Sensatie en plezier verzekerd!
 
Zondag wordt de start van de wedstrijd gegeven om 9.30 uur. De meeting begin met vrije trainingen (op vrijdag en zaterdagochtend) en kwalificaties op zaterdag vanaf 15.50 uur. De startgrid wordt bepaald aan de hand van een traditioneel kwalificatiespel georganiseerd tijdens de aperitief op zaterdagavond. Seriously Fun, toch?

VW Fun Cup press  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons