van der Horst

Memorial Van Damme: 600 meter lange unieke uitdaging voor Bert Longin

Bert Longin
Bert Longin
Bert Longin treedt volgende vrijdagavond in actie tijdens de 40ste Memorial Van Damme, één van de belangrijkste atletiekmeetings van de Diamond League. Neen, Bert bindt geen spikes aan, maar kruipt achter het stuur van de door zonne-energie aangedreven bolide van het Punch Powertrain Solar Team, om het over 600 meter op te nemen tegen de 23-jarige Keniaan Nicholas Kiplangat Kipkoech. Een unieke 'mens-tegen-machine' uitdaging, waar Bert graag op ingaat.
Punch Powertrain Solar Team Wagen
Punch Powertrain Solar Team Wagen
Er zijn zo van die sportevenementen die elke sportman fascineren, welke discipline hij ook beoefent. De Memorial Van Damme - dit jaar aan zijn veertigste editie toe - is daar één van. Toen Bert Longin van het Punch Powertrain Solar Team de vraag kreeg om in het kader van de Memorial op de piste in actie te komen, hoefde hij dan ook niet lang te aarzelen.

"Weet je, als ik die kerels van Punch Powertrain Solar Team aan de lijn krijg, dan word ik altijd een blij mens", grijnst de Leuvenaar. "Hun project spreekt me dan ook ten zeerste aan. 21 studenten die in minder dan twee jaar een op zonne-energie aangedreven racewagen ontwikkelen, daar moet je bewondering voor hebben. Vorig jaar hebben we samen al de Bridgestone World Solar Challenge afgewerkt. Meer dan 3000 kilometer in de Australische outback is niet niks, maar het klikte meteen."

"Een rechtstreeks sprintduel over 600 meter in het Koning Boudewijnstadion zal uiteraard iets heel anders worden", vervolgt Longin. "Afgezien van het feit dat ik bij de bediening van de wagen geen enkele fout mag maken - niet evident met twaalf knoppen op het stuur - zijn er nog een paar andere obstakels te overwinnen. Deze bolide trekt immers niet zo snel op, mijn Keniaanse vriend zal dus vlug een voorsprong hebben. Uiteraard ligt mijn topsnelheid hoger, zo een honderd per uur kan er op het rechte stuk wel gehaald worden, maar er is geen sprake van om met die snelheid door de bochten van een atletiekpiste te gaan. Daar wordt het dus heel erg oppassen geblazen, maar ik kijk er ontzettend naar uit."

Ter referentie: de persoonlijke besttijd van Nicholas Kiplangat Kipkoech over 600 meter bedraagt 1'15.87. De 600 meter Man Against Machine gaat vrijdagavond 9 september om 19u15 van start.

Bert Longin Press
 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op dinsdag 6 september 2016.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons