van der Horst

Mercedes bezet volledig podium

e4d0cd31cddd79db9dc790054653199c176ec3b8.jpg
De eerste editie van de Hankook 12H Zandvoort is gefinisht met een fantastische zege van de nr. 33 Car Collection Motorsport Mercedes-Benz SLS AMG GT3, bestuurd door Peter Schmidt, Christian Bracke, Mirko Schultis en de Nederlandse coureur Renger van der Zande. Het team won de 12-uursrace op Circuit Park Zandvoort na een spannend gevecht in de eerste uren van de wedstrijd met de nr. 9 Scuderia Praha Ferrari 458 GT3 Italia, met onder andere Peter Kox achter het stuur.
Na drie fantastische wedstrijduren op vrijdag, werd het vervolg van de Hankook 12H ZANDVOORT op zaterdag een mooie autosportshow met een boeiend GT-gevecht in de A6 klasse. Hoewel in eerste instantie de wedstrijd werd aangevoerd door de Hofor Racing 2 Mercedes-Benz SLS AMG GT3 (#2, Michael Kroll/Roland Eggimann/Kenneth Heyer/Christiaan Frankenhout/Maximilian Buhk), was het in het vijfde uur de Scuderia Praha Ferrari 458 Italia GT3 (# 9, Jiri Pisarik/Jaromir Jirik/Peter Kox) die de leiding overnam. De strijd bleek nog verre van gestreden, want enige tijd later meldde de Car Collection Motorsport 2 Mercedes-Benz SLS AMG GT3 (#33, Peter Schmidt/Christian Bracke/Renger van der Zande/Mirko Schultis) zich in de voorhoede om vervolgens kort daarna de koppositie te pakken. In het negende uur van de wedstrijd heroverde de Scuderia Praha Ferrari de leidende positie, mede dankzij een goede stint van Peter Kox en een succesvolle pitstop strategie. Enige ronden later sloeg het noodlot echter toe en raakte de Ferrari betrokken bij een incident, waardoor het team gedwongen werd tot opgave. De nr. 33 Car Collection Motorsport Mercedes-Benz SLS nam hierdoor de leidende positie over en stond deze niet meer af tot het vallen van de finishvlag. Het podium van de Hankook 12H ZANDVOORT werd een geheel Mercedes-feest. Zo finishte de nr. 2 Hofor Racing Mercedes-Benz SLS AMG GT3 op een mooie tweede plaats, gevolgd door de nr. 3 Car Collection Motorsport Mercedes-Benz SLS AMG GT3 (#3, Johannes Dr. Kirchhoff/Gustav Edelhoff/Elmar Grimm).

In de competitieve SP2 klasse werd de strijd lange tijd aangevoerd door de GC Automobile Factory 1 GC 10 V8 (#88, Lionel Amrouche/Franck Leone Provost/Jeremy Reymond). Toch bleek na een keurige stint in het achtste uur, dat het Besaplast Racing Team met de Audi TTRS (#86, Franjo Kovac/Martin Tschornia/Frederik Lestrup), de beste kaarten voor de wedstrijd in handen had. Het team scoorde dan ook een indrukwekkende overwinning. Maar dat bleek niet de enige bijzondere prestatie in de klasse. Immers stond er ook nog een flink aantal vrolijke coureurs van MARC Cars Australia op het podium. Met een geweldige tweede plaats voor de MARC Cars 3 Focus V8 (#93, Jake Camilleri/Malcolm Niall/Brett Niall) en een keurige derde plaats voor de MARC Cars 1 Focus V8 (#91, Keith Kassulke/James Kaye/Kim Holmgaard), scoorde het Autralische raceteam zijn allereerste Europese podium finish.

In de SP3 klasse werd de zege gepakt door de PGmotorsport.nl Porsche 996 GT3 Cup (#21, Jan van Es/Tjarco Jilesen/Erik den Dekker/Maik Barten). In de spannende A2 klasse werd de winst uiteindelijk gepakt door de HM Motorsport Peugeot RCZ (#48, Jens H. Hansen/Jens E. Hansen/Rene Hagedorn).

Met de zege van Renger van der Zande in de A6 klasse en de winst van PG Motorsport in de klasse SP3, was het Nederlandse feest nog niet voorbij. Na een fantastische wedstrijd werd de Bas Koeten Racing 2 SEAT Léon Supercopa (#42 Martin v.d. Berge/Henk Haane/Monny Krant) als winnaar afgevlagd in de A3T klasse, terwijl ook in de D1-dieselklasse een Nederlander het podium mocht betreden dankzij de zege van de SVDP Racing BMW 120d (#75, Spencer Vanderpal/Wubbe Herlaar).

In de klasse voor de grootste toerwagens, de A5 categorie, reed het Franse Team Altran 1 met de snelle en betrouwbare Peugeot 208 GTi (#208, Vincent Radermecker/Ronnie Latinne/Gonzalo Martin de Andres) als eerste onder het Zandvoortse zwart-wit geblokt door.

Een volledig overzicht van uitslagen van de Hankook 12H ZANDVOORT is te vinden via de officiële website www.12hzandvoort.com. Ook kunnen via deze website foto’s en andere verslagen gevonden worden. De volgende wedstrijd van de 24H SERIES Powered by Hankook zal plaatsvinden tijdens de 24H BARCELONA op het ‘Circuit de Barcelona-Catalunya’ op 5, 6 en 7 september 2014.

Creventic Press  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons