van der Horst

Mercedes klopt Williams in nipte race - Rosberg weer vóór Hamilton

Podium GP van Oostenrijk
Podium GP van Oostenrijk
Mercedes heeft de problematische kwalificatie van gisteren volledig recht gezet. Gemakkelijk ging het echter niet tegen de uiterst snelle Williams bolides, maar uiteindelijk moest het Britse team tevreden zijn met plaatsen 3 en 4. Rosberg pakt met zijn zege weer zeven punten meer dan Hamilton en vergroot zijn voorsprong in het kampioenschap. Voor Red Bull Racing werd de thuiswedstrijd een ramp.
31331e9e79582ac9d09fda144b71fadb0ac8b56f.jpg
Bij de start behouden de vanop de eerste rij vertrokken Williamsen de kopposities. Hamilton kent een sensationele start en vliegt van negende naar de vierde positie achter teamgenoot Rosberg. Kevin Magnussen nestelt zich op P6 tussen de Ferrari's. In de tweede ronde verliest, zoals al zo vaak dit seizoen, de motor van de wagen van Vettel alle vermogen. De Duitser kan met een ronde achterstand uiteindelijk nog doorrijden maar geeft halfweg de wedstrijd op. Een bittere pil voor het Oostenrijkse team in de Grote Prijs van Oostenrijk.

Intussen rijdt de top vier gemakkelijk weg van de rest. Opvallend is dus wel dat Mercedes zeker niet sneller is dan Williams. Vanaf de 10de ronde beginnen de eerste pitstops waarbij wordt overgeschakeld van zachte naar harde banden. De top vier komt binnen tussen de 12de en 15de ronde en de stand is nu:
Felipe Massa - Williams FW36
Felipe Massa - Williams FW36
Rosberg op kop, vóór Bottas, Hamilton en Massa. Massa heeft dus veel tijd verloren door als laatste naar binnen te gaan en zakt van 1 naar 4. Vierde tenminste van dat groepje want Sergio Pérez rijdt er met zijn Force India-Mercedes nog voor. Net als in de vorige wedstrijd heeft Force India een afwijkende strategie en Pérez was op harde banden begonnen. De top vier wordt enigszins opgehouden door de Mexicaan waardoor Fernando Alonso op de zesde plaats dichter kan komen.

Rosberg voor Hamilton
Rosberg voor Hamilton
In de 27ste ronde zijn Rosberg en Bottas dan toch eindelijk voorbij Pérez. Hamilton volgt een ronde later hun voorbeeld en in de 30ste van de 71 ronden maakt Pérez zijn eerste pitstop. De top vier kan nu zijn eigen tempo rijden en opvallend; Williams blijft even snel als Mercedes. Vanaf de 40ste ronde begint de top 4 aan hun 2de en laatste reeks pitstops. De winnaar hierbij is Hamilton die Bottas passeert en zo Mercedes voor het eerst in deze wedstrijd op de plaatsen één en twee brengt. Massa is na zijn pitstop zelfs achter Pérez de baan opgekomen.

In de 56ste ronde maakt Pérez zijn laatste pitstop en komt als 8ste de baan op met zachte banden achter beide McLaren's. Jenson Button moet ook nog eens pitten en zal buiten de punten eindigen terwijl Kevin Magnussen de Mexicaan niet achter zich kan houden en 7de wordt achter Pérez. Rosberg wint in een mooi treintje voor Hamilton, Bottas en Massa. Een prachtig resultaat voor Williams Martini Racing na de pech in
Fernando Alonso - Ferrari
Fernando Alonso - Ferrari
Canada. Alonso komt tegen het einde dichter op Massa maar moet uiteindelijk toch lossen en tevreden zijn met een 5de plaats. In de laatste ronde haalt Ricciardo nog Hülkenberg en alzo wordt 8ste, het beste wat Red Bull Racing kon halen na een zware teleurstellende thuisrace. Het laatste punt gaat naar Kimi Räikkönen. Esteban Gutiérrez krijgt na de race nog een straf omdat zijn team hem de baan opstuurde met een slecht vastgezet wiel, hij moet bij de volgende GP tien plaatsen achteruit op de grid.

In de tussenstand heeft Rosberg nu een voorsprong van 29 punten op teamgenoot Hamilton. Bij de constructeurs blijft Mercedes vanzelfsprekend los op kop, Williams gaat voorbij McLaren en is 5de.

Uitslag Grote Prijs van Oostenrijk:

01. Nico Rosberg (Mercedes) 71 ronden
02. Lewis Hamilton (Mercedes) +1.932
Williams F1 Team
Williams F1 Team
03. Valtteri Bottas (Williams) +8.172
04. Felipe Massa (Williams) +17.358
05. Fernando Alonso (Ferrari) +18.553
06. Sergio Perez (Force India) +28.546
07. Kevin Magnussen (McLaren) +32.031
08. Daniel Ricciardo (Red Bull) +43.552
09. Nico Hülkenberg (Force India) +44.137
10. Kimi Räikkönen (Ferrari) +47.777
11. Jenson Button (McLaren) +50.966
12. Pastor Maldonado (Lotus) op 1 ronde
13. Adrian Sutil (Sauber) op 1 ronde
14. Romain Grosjean (Lotus) op 1 ronde
15. Jules Bianchi (Marussia) op 2 ronden
16. Kamui Kobayashi (Caterham) op 2 ronden
17. Max Chilton (Marussia) op 2 ronden
18. Marcus Ericsson (Caterham) op 2 ronden
19. Esteban Gutiérrez (Sauber) op 2 ronden

Foto: Racing International Photography



  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons