van der Horst

Mercedes-Benz toont nieuwe C-Klasse

C-Klasse
C-Klasse
Mercedes-Benz heeft gisteren zijn nieuwe C-Klasse Saloon en Estate voorgesteld, de vijfde generatie reeds. Het meest recente geslacht C-Klasse bevat verschillende nieuwe, technologische snufjes zoals de tweede generatie van de MBUX voice assistant oftewel "Hey Mercedes". Daarnaast is de C-Klasse ook beschikbaar als de nieuwste generatie plug-inhybride van het Duitse merk.
  • Powercars
De nieuwe C-Klasse van Mercedes-Benz is slechts een beetje veranderd vergeleken met zijn voorganger uit 2014. Het model is zo'n 6,5 centimeter langer, maar niet zo hoog en heeft 17-19 inch wielen. Het design van de wagen is niet in extreme mate aangepast. De C-Klasse is in verschillende designs verkrijgbaar. Zo is er de klassieke versie, maar ook de sportieve en elegante versie. 
De motor
Mercedes-Benz C-Klasse
Mercedes-Benz C-Klasse
Onder de motorkap van de nieuweling zijn twee opties mogelijk. Als eerste is er (enkel!) een viercilindermotor, zowel verkrijgbaar in diesel als benzine. Die motororen zijn van het mildhybride-type. Ze beschikken over een 'starter-alternator' die werkt op 48 volt. Dit systeem kan het verbruik van de wagen onderdrukken. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om het te gebruiken als een tijdelijke boost van de motor en zorgt het systeem voor enkele tientallen extra pk's. Dit is voor verschillende modellen mogelijk.

C-Klasse
C-Klasse
Daarnaast is er ook nog de Mercedes C300e oftewel het plug-inhybridemodel. Mercedes wil, net zoals de andere Duitse giganten, hun kopers aansporen tot elektrisch rijden. De nieuwe generatie van dat model zou hiervoor moeten zorgen. De C300e heeft zo'n honderd kilometer actieradius. Dat is twee keer zoveel als zijn voorganger. Na een half uur opladen, zou de batterij weer over zijn volledige capaciteit beschikken. De standaardversie van de wagen heeft echter de optie om de wagen thuis op te laden. Die standaardversie komt met een driefasige interne omvormer van 11kw. Het duurt dus vanzelfsprekend langer als het opladen thuis gebeurt met een wallbox bijvoorbeeld. Door de perfect geïntegreerde hybride aandrijving is er nu ook meer kofferruimte. Het ziet er niet naar uit da de C300de oftewel de diesel variant van de hybride, nog gemaakt zal worden.
Het interieur
Interieur Mercedes-Benz C-Klasse
Interieur Mercedes-Benz C-Klasse
De binnenkant van de C-Klasse heeft een grondige opfrisbeurt gekregen. Het moderne interieur is met het nieuwste hightechmateriaal gemaakt. Zoals eerder gezegd, zijn er drie opties: de klassieke, de sportieve en de elegante versie. Dit bepaalt ook de kleuren in de basismodellen. De sportieve versie is gemaakt met felblauw en aggressief rood. De elegante versie is dan juist zeer kleurrijk. Die kleuren komen ook terug in het LCD-scherm voor de bestuurder. Er zijn verschillende maten in en ook de kleuren zijn dus te veranderen. Discreet, wat bij elegant hoort, is heel kleurrijk. Sportief komt in het rood en klassiek dan weer in neutrale kleuren. Een leren dashbord is ook een optie. 

Mercedes-Benz heeft ook digitale verlichting geïnstalleerd aan de binnenkant van de wagen. 
Technologische snufjes
Mercedes-Benz C-Klasse
Mercedes-Benz C-Klasse
Op technische vlak is de nieuwe C-klasse toch wel vooruitstrevend. De nieuwe generatie van de MBUX voice assistant, beter bekend als 'Hey Mercedes', bestuurt nu ook je huishoudapparaten! Met de 'MBUX Smart Home' functie is de C-Klasse een soort mobiel controlepaneel geworden voor je huishoudapparatuur. Zo kan je de verwarming en ramen bedienen, maar ook vragen of er iemand recent thuis is geweest. Die functie is uiteraard enkel beschikbaar als iemand ook een 'Smart Home' heeft. De MBUX werkt met een vingerafdrukscanner.

Daarnaast is er de assistance mode waarbij de huidige verkeerssituatie wordt weergeven op het controlepaneel van je C-Klasse. Een camera filmt ook de hele wagen, zodat alle gevaren op het paneel te zien zijn. Dat is erg handig voor de vernieuwde rijdersassistentie. De nieuwe Mercedes houdt zichzelf automatische binnen de lijnen en op voldoende afstand van andere wagens. Het beperkt ook je snelheid in natte omstandigheden en op drukke wegen. Daarnaast helpt het natuurlijk ook parkeren. 

Stuurwiel Mercedes-Benz C-Klasse
Stuurwiel Mercedes-Benz C-Klasse
De C-Klasse beschikt over een digitale gps en een eigen streamingsdienst voor muziek. Zo zijn er oneindig veel liedjes te vinden in de muzikale database van de Mercedes.

De nieuwe C-Klasse is te bestellen vanaf dertig maart en zal deze zomer in showrooms te zien zijn. De prijs is nog niet bekend.

Foto: Mercedes-BenzDit artikel werd gepubliceerd door Imaani Barée in Automotive op woensdag 24 februari 2021.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons