van der Horst

Met de i4 richt BMW vizier op Tesla Model 3

BMW concept i4
BMW concept i4
Tesla, en in zekere mate ook Polestar, zijn gewaarschuwd: BMW zet met de i4 volop de stap in het segment waar de Tesla Model 3 momenteel de plak zwaait. De BMW i4, voorlopig nog enkel een concept, is de eerste stap van de Beierse constructeur met een volledig elektrische wagen in het middensegment. De wagen volgt op de BMW i3 en i8 die reeds op de markt zijn en kan beschouwd worden als het zuiver elektrische broertje van de BMW 3 en 4 reeks.
BMW concept i4
BMW concept i4
BMW zet met de i4 de lijn van de opvallende voorkant van de X7 en de 7 serie verder. De nieren - als we ze zo nog kunnen omschrijven - die het radiatorrooster vormen nemen een - op zijn zachtst uitgedrukt - prominente plaats in. Toch is dit louter esthetisch (hoewel BMW er ook sensoren achter verstopt), want de radiator is afgesloten - er is immers geen V8 te koelen. Een bewuste keuzen van de design afdeling onder leiding van de Nederlander Adrian van Hooydonk, you love it or you don't.

BMW concept i4
BMW concept i4
Op vlak van aandrijving mikt BMW echter wel op die V8, of toch de prestaties. De elektromotor levert (momenteel) 530pk, wat de wagen in 4 seconden van stilstand tot 100 km/u brengt. De top ligt boven de 200 km/u en het rijbereik op één batterijlading is 600km (WLTP). Verdere details over de set-up werden niet vrijgegeven. BMW werkte samen met Hans Zimmer om de i4 een eigen set geluiden te geven en bovendien gaf het Duitse merk de traditionele blauw-witte badge op de neus ook een makeover; het logo is nu deels transparant. Ook het interieur ging op de schop; weg zijn de vele knoppen - op de iDrive-knop na. We zien een strak design met een prominente "muur" flatscreens die het dashboard vormen.

De BMW i4 moet volgend jaar in productie gaan. Later dit jaar moet ook de BMW iX3 de elektrische familie vervoegen.


Foto's: BMW



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Autonieuws op dinsdag 3 maart 2020.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons