van der Horst

Met drie naar de eindmeet in het WK Rally 2018

Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville - Hyundai i20
Schreven we enkele weken geleden nog dat Ott Tänak zich stilaan in de titelstrijd murwt, dan moeten we erkennen dat hij er terug helemaal inzit. Meer zelfs, met een ouwerwetse hattrick lijkt hij de komende weken en maanden dé te kloppen man.
Drie op drie. Het was al geleden van eind 2016 dat er nog eens iemand een hattrick scoorde. Dat was toen Sébastien Ogier. Afgelopen weekend deed de Franse wereldkampioen misschien wel de slechtste zaak in het kampioenschap. Niet enkel scoorde hij van de drie pretendenten op de titel het minste punten, hij zag ook Ott Tänak over hem springen in de WK-tussenstand. Met nog 90 punten te geef staat Ogier stilaan voor een loodzware opdracht, want hij moet al 26 punten goedmaken op Thierry Neuville. Het enige, maar niet onbelangrijke, voordeel is dat hij straks in Wales als derde de weg op mag op de openingsdag.

Thierry Neuville was de andere grote verliezer. Hij moet niet langer kijken naar Ogier, maar vooral naar Ott Tänak die op dertien punten komt. Tänak scoorde maar liefst 52 punten meer dan de Belg in de jongste drie wedstrijden. Het moet wel gezegd: de Est was het voorbije weekend niet de sterkste, maar zijn Toyota was dat wel. Niet vergeten dat Tänak in het begin van het jaar vooral de rol moest lossen door enkele mechanische euvels. De tandem Tänak-Toyota lijkt dus volledig klaar voor de eindstrijd.

Neuville heeft nog altijd een "halve" rally voorsprong op de Est, maar mag zich toch stilaan zorgen gaan maken. Echter, de Oostkantonner toonde zich wél de snelste in Turkije en kan met dat mentale voordeel richting Wales trekken, waar hij vorig jaar tweede werd na de ongenaakbare Elfyn Evans en vooral die sterke DMackbanden. De Belg moet daar een slag proberen te slaan, zeker met het oog op Spanje met zijn atypische karakter. 

Wales wordt sowieso cruciaal, want mocht het trio nog dichter bijeen komen in Groot-Brittannië dan zou Spanje wel eens een loterij kunnen worden om toch maar niet als eerste de baan op te moeten tijdens de slotmanche in Australië. 

Eén ding is zeker: 2018 is het spannendste WRC-seizoen in jaren met drie toppers in drie verschillende wagens. Laat ons vooral hopen dat aan het einde van de rit de Brabançonne mag weerklinken.

Foto: Hyundai MotorsportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 18 september 2018.
  • Shopa

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons