van der Horst

Mettet: Nabeschouwing JJ Racing

Het Hoeseltse JJ Racing team kwam afgelopen weekend na een reeks buitenlandse wedstrijden voor het WorldRX kampioenschap nog eens aan de start in eigen land. In het Waalse Mettet stond op het circuit Jules Tacheny de zesde manche van het FIA Wereldkampioenschap Rallycross op de agenda. Onder de 32 Supercars kwamen samen met Jos nog vijf andere landgenoten aan de start.
Voor de eerste heat op zaterdagmiddag stond onze drukker samen met het jonge geweld Marklund, Heikkinen en Nitišs, de 18 jarige leider in de WK tussenstand en de Belg Van Mechelen aan de start. In deze sterke reeks wist Jos als vierde te finishen en een 20ste tijd algemeen op de tabellen te zetten. Hiermee was hij tevens ook de snelste Belg in deze heat en stond hij op de vijfde startpositie voor de tweede kwalificatiemanche. Öhman, Monster Energy piloot Doran, gewezen Wereldkampioen F1 Villeneuve en Veiby stonden langs hem op de startgrid. Na een knap duel in de start kwam Jos als tweede de eerste ronde door. Wanneer hij in de derde ronde zijn jokerlap afwerkt kunnen zowel Villeneuve als Veiby en Doran echter nog aan hem voorbij gaan waardoor hij als vijfde wordt afgevlagd en er een 24ste tijd gerealiseerd werd.

Dit bracht hem op zondagmorgen samen met Walfridsson, Pauwels, Koutny en Grosset-Janin aan de start van de derde kwalificatieheat. Na een mindere start dook Jos meteen op het einde van de eerste ronde de jokerlap in. Ondanks deze vroege jokerstrategie kon Jos geen positie meer goed maken en werd er als vijfde gefinisht wat hem een mindere 29ste tijd opleverde. Voor de laatste heat kwam onze drukker samen met Veiby, Linnerud en Van Mechelen aan de start. In de eerste bocht ging Van Mechelen in zijn Ford Fiesta Mk7 mede door het natte circuit ver naar buiten en kwam Jos in aanraking met hem toen deze terug naar binnen kwam. Dit licht contact werd uiteindelijk met een zwarte vlag bestraft. Deze zwarte vlag na een ongewild contact was dan ook zeer jammer. Zeker als je bekijkt in hoeveel heats er contact was in de eerste bocht en enkel Jos hier een zwarte vlag voor kreeg. In de eerste vijf WorldRX wedstrijden dit jaar hebben we dan ook nergens nog maar een verwittiging gekregen. Zo eindigde Jos zijn weekend met een mindere noot en werd hij als 29ste geklasseerd. De grote finale werd uiteindelijk gewonnen door de Finse Marklund Motorsport piloot Toomas “Topi” Heikkinen. In de WK tussenstand is het “Mister Hollywood” Petter Solberg die de leiding na deze Belgische WK manche in het kampioenschap overneemt van de jonge Let Nitišs.

Reactie Jos: De Belgische manche van het WorldRX kampioenschap mocht er zijn. De reacties van de meeste mensen waren in ieder geval positief. Het was voor ons JJ Racing team ook bijzonder fijn om nog eens in eigen land in actie te komen. Ongelooflijk hoeveel supporters wij ook hebben en mensen die een praatje komen slaan. De eerste bocht is natuurlijk in vele heats een probleem, omdat iedereen zijn positie wil verdedigen. Als je de beelden achteraf bekijkt, stel je zelf vast dat het anders is dan de meeste denken, en alles gaat in fracties van seconden. Aan de reacties te horen was iedereen ook verrast over de evolutie die de rallycross in zo’n korte periode gemaakt heeft onder leiding van IMG. Daarom zijn we ook fier en blij aan dit eerste WK, als enige Belg, deel te nemen. Het zal in de komende jaren dan ook steeds moeilijker worden om als privé team dit nog te doen. Wij genieten er in ieder geval als team volledig van en hopen u als supporter ook!
Vanuit Canada zullen we jullie proberen via onze facebookpagina op de hoogte te houden, want daar zal uiteindelijk geen van onze eigen pr-mensen aanwezig zijn.

Terwijl u dit verslag leest is de JJ Racing Ford Focus Mk3 alweer volledig in orde gezet en vanuit Rotterdam onderweg naar Canada voor de zevende WorldRX manche op 7 en 8 augustus op het Circuit Trois-Rivières. Het team krijgt nu dan ook na deze bijzonder drukke periode even een wel verdiende rustpauze om dan begin augustus naar Canada af te reizen.

JJ Racing pressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op woensdag 16 juli 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Mettet.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons