van der Horst

Mettet: Schitterende zege van Filip Baelus in Divisie Touring Cars

Filip Baelus - Volvo C30 Touring Car
Filip Baelus - Volvo C30 Touring Car
Afgelopen weekend was Mettet voor de eerste maal het toneel van het wereld- en Europees kampioenschap RallycrossRX. Naast de reguliere kampioenschaprijders die het ganse Europese continent afdweilen op puntenjacht binnen het EK voor Touring Cars, zijn er steeds enkele lokale helden die zich willen meten met de Europese toppers. In Mettet, dat voor de eerste maal een Rallycross wedstrijd organiseert was dit niet anders. Voorheen, tijdens de Europese wedstrijden in Maasmechelen, hadden de Belgische piloten het voordeel van hun circuitkennis. Deze keer was daar geen sprake van. De nagelnieuwe omloop Jules Tacheny in Mettet was voor iedereen nieuw en een stap in het onbekende.
Mettet - Podium Touring Car
Mettet - Podium Touring Car
Voor Filip Baelus, die zich dit seizoen met de Volvo C30 Touring Car vooral toelegt op de Rallycross Challenge Europe en waarin hij momenteel een tweede plaats bekleedt na drie wedstrijden, was afgelopen weekend er eentje om in te kaderen. De Volvo rijder is erin geslaagd om als eerste Belg een wedstrijd te winnen, georganiseerd door IMG dat aan zijn tweede seizoen bezig is.  Een schitterende apotheose na een weekend van hard werken en dit onder vleugels van G&A Racing van Guino Kenis.

Filip Baelus: “Ik wou eens aftasten waar ik sta binnen het Europese veld met overwegend Scandinavische piloten die stuk voor stuk beschikken over perfect materiaal. Ik had gezien de oppositie een plaats verwacht in het midden van het veld. Het vertrouwen groeide naargelang het weekend evolueerde en vooral tijdens de vierde kwalificatieheat en op een natte ondergrond realiseerde ik een chrono op 4/10 seconde van de snelste tijd van de Noor Tangen in de Ford Fiësta. De halve finale wist ik door een goede strategie en opnieuw op een natte baan te winnen en hierdoor stond ik op de eerste startrij van de finale. En toen pas besefte ik dat een podiumplaats tot de mogelijkheden behoorde. Op de startgrid heeft Guino Kenis een gouden ingreep gedaan. De piste was aan het opdrogen en hij veranderde de set up richting droge omstandigheden en deed ook nog een bandenwissel. Ik was even van mijn melk door de totale ommezwaai, maar ik had veel vertrouwen in Guino en achteraf bekeken heeft me dat geen windeieren opgeleverd”.

Filip Baelus - Start finale Mettet
Filip Baelus - Start finale Mettet
Guino Kenis: “Het buikgevoel heeft opnieuw gewonnen. Filip lukte een kopstart en via de radio heb ik dan zijn wedstrijd verder bepaald. Larsen wou tijdens de start buitenom, maar verloor de controle over zijn wagen. Filip lag aan de leiding, maar Braten en Lona bleven in de buurt. Ondertussen was de vierde reeds gaan jokeren en was er een gat ontstaan. Ik liet Filip als leider gaan jokeren in de derde ronde zodat hij op een derde positie uitkwam. Ik gaf hem de raad mee om het gat zo klein mogelijk te houden en toen de beide Noren in de laatste ronde gingen jokeren kon hij zodoende opnieuw de leiding over nemen en winnen met iets meer dan een halve seconde. Met vier wagens die binnen de twee seconden over de meet kwamen was het zeer nipt, maar onze tactische aanpak maakte het verschil terwijl Filip een schitterende en foutloze run afwerkte”.

“Dit was een schitterend staaltje van samenwerking tussen Guino Kenis en mezelf”, gaat Baelus verder. “Sinds ik dit seizoen G&A Racing voor iedere wedstrijd onder de arm neem, gaat het crescendo en leer ik enorm veel bij. Deze zege krikt mijn vertrouwen verder op en nu gaan we voluit voor het kampioenschap in de Rallycross Challenge Europe waarin ik momenteel tweede sta. Daar is alles nog mogelijk. De champagne smaakte zoet achteraf en we gaan nu eens bekijken of we nog een wedstrijd van het Europees RallycrossRX kunnen toevoegen aan de kalender. En samen met Guino ga ik ook van start tijdens de komende 24 Hours of Zolder”, besluit de overgelukkige Filip Baelus.

Foto's: Filip Baelus - G&A Racing PressDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op maandag 14 juli 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Mettet.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons