van der Horst

Mettet: Ekström en Solberg voorlopig op pole

Mattias Ekström - Audi S1 Supercar
Mattias Ekström - Audi S1 Supercar
Onder zeer wisselvallige weersomstandigheden werd in Mettet de derde manche voor het FIA World RX en de eerste voor het FIA EK RX op gang geschoten. De vrije trainingen werden in droog weer verreden, terwijl de eerste kwalificatieheats op een natte piste werden afgewerkt. Het was dus alle hens aan dek inzake afstelling en bandenkeuzes voor de start.
  • Prospeed Competition
Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
Bij de Supercars werden twee van de vier kwalificatieheats afgewerkt. Daarin was de Audi S1 van Mattias Ekström tijdens de eerste heat en nog onder vrij droge omstandigheden primus voor de Citroën DS 3 van regerend wereldkampioen en actueel leider Petter Solberg en de VW Polo van Kristoffersson. De Zweed Timmy Hansen, die de eerste heat niet uitreed wegens een afgebroken wiel, was dan in zijn Peugeot 208 weer de snelste in de tweede heat voor Toomas Heikkinen, Andreas Bakkerud, Timur Timerzyanov en Petter Solberg. Ekström was hier slechts 10de, maar door de cumul van de punten, waarin niemand er echt met kop en schouders bovenuit stak, staat Ekström voorlopig samen met Solberg op de voorlopige pole. Heikkinen, Bakkerud en Jeanney bevolken de voorlopige top 5.

François Duval - Ford Focus Supercar
François Duval - Ford Focus Supercar
Onze landgenoot François Duval, onderweg met de verouderde Ford Focus van Isachsen, staat negende en op de voorlopige pole bij de deelnemers die opteren voor het Europees kampioenschap. Het is pas na de vierde en laatste kwalificatiemanche dat de WK en de EK rijders worden uitgesplitst en de 12 snelsten van ieder kampioenschap rijden dan de halve finales.

In Super1600 stond met Davy Van den Branden één Belg aan de start die vooraf een regendans uitvoerde omdat hij dan meer kans maakte op een goede prestatie tussen wagens die sneller zijn dan zijn Citroën C2. Hij staat momenteel op een uitstekende 12de positie in een groot en zeer competitief veld en is dus voorlopig geplaatst voor de halve finale. Net als de Touring Cars reed de Super1600 op zaterdag reeds drie van de vier kwalificatieheats.  

Foto's: Johnny Loix / info: Frieda Loix
 Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op zaterdag 16 mei 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Belgium.
  • Qvick Motors

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons