van der Horst

Mettet: François Duval: "Ik heb het beste van mezelf gegeven"

François Duval - ComToYou Racing Audi S1 EKS RX
François Duval - ComToYou Racing Audi S1 EKS RX
De Belgische toeschouwers hadden vooral oog voor hem, François Duval. Aan het stuur van zijn Audi S1 EKS RX quattro nam hij dit weekend in Mettet de handschoen op tegen de sterren uit het wereldkampioenschap rallycross. Tegen rijders die praktisch allemaal fabrieksondersteuning genieten weerde de vertegenwoordiger van Comtoyou Racing en de Belgian Audi Club zich als een duivel in een wijwatervat bij de derde afspraak van het World RX. Omdat hij als dertiende eindigde na de kwalificatiemanches, was hij niet bij de twaalf rijders die het peloton in de halve finales uitmaakten.
“Ik ben eigenlijk een beetje teleurgesteld”, erkende hij. “Toch kan ik noch mijzelf, noch het team veel verwijten. In tegendeel, ik stond versteld van de evolutie die de topwagens de afgelopen twee jaar hebben gekend. Zelfs met een Audi S1 EKS RX quattro, de kampioenenwagen van 2016, heb ik gemerkt op welke gebieden we wat koppel en pk’s misten ten opzichte van de toppers. De constructeurs mengen zich meer en meer in dit wereldkampioenschap rallycross en het niveau blijft maar stijgen. Omdat er bovendien ook professionele rijders aan de start verschijnen, wordt het steeds moeilijker om een plaats op te eisen bij een eenmalig optreden zoals afgelopen weekend.”

François stond nochtans meer dan zijn mannetje! Bij de tweede kwalificatiemanche liet hij zelfs de 8e chrono optekenen. “Het heeft echt weinig gescheeld of ik had de top 12 gehaald, maar we moeten ook eerlijk bekennen dat geen van de favorieten een steek heeft laten vallen welke vervolgens de outsiders een kans zou geboden hebben om te profiteren. Dit gezegd zijnde heb ik, ondanks de ontgoocheling, een goed weekend gehad en heb ik me echt geamuseerd aan het stuur. Ik moet dus nogmaals Gordon Finest Beers, het bedrijf Ramaekers, de Belgian Audi Club en het team van Comtoyou Racing bedanken om mij de mogelijkheid te hebben geboden om aan de start te verschijnen van dergelijke evenement. Ook een woord van dank aan het publiek, dat me met veel enthousiasme heeft aangemoedigd. Ik denk dat mijn inhaalbeweging voor de jump in de laatste kwalificatiemanche heel wat vreugdetaferelen en gejuich op de tribune heeft opgeroepen. Dat doet me plezier, want het is ook voor de toeschouwers dat ik het beste van mezelf heb gegeven.”

Ekström en Bakkerud in de Finale

EKS Audi Sport-rijders Mattias Ekström en Andreas Bakkerud, konden beiden hun ticket voor de Finale veroveren. De Zweed, op kop na de kwalificatiemanches, hoopte om zijn eerste overwinning te vieren dit seizoen. In een geanimeerde halve finale moest de wereldkampioen van 2016 zich evenwel tevredenstellen met de derde plaats, wat hem wel een plaats in de finale opleverde. In de andere halve finale legde Andreas Bakkerud beslag op de tweede plaats, wat hem tevens op de tweede rij van de startgrid voor de Finale bracht.

Die Finale ontpopte zich tot een ongelooflijk explosieve strijd, want de zes piloten eindigden bij het vallen van de vlag binnen drie seconden van elkaar! Mattias Ekström pakte de punten van de vierde plaats en miste daarmee nipt het podium vanwege een te enthousiaste passage in de openingsronde. Andreas Bakkerud van zijn kant eindigde als zesde nadat hij een beetje te optimistisch de eerste bocht aansneed. In de tussenstand voor het klassement prijkt de Noor op een vierde plaats, terwijl de Zweedse teambaas de zesde positie bekleedt. De volgende afspraak van het World RX is op het circuit van Silverstone in Groot-Brittannië van 25 – 27 mei.

Belgian Audi ClubSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op dinsdag 15 mei 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Belgium.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons