van der Horst

Mexico: Rosberg zegeviert - podium voor Bottas

Nico Rosberg - Mercedes
Nico Rosberg - Mercedes
Nico Rosberg heeft op de best mogelijke manier gereageerd na zijn slipper in de VS. De Duitser domineerde van het begin tot het einde en won verdiend de eerste Mexicaanse Grote Prijs sinds 1992. Het was bovendien negen races geleden (Oostenrijk) dat Rosberg nog eens mocht zegevieren. In zijn eerste wedstrijd als drievoudig wereldkampioen zat er voor Lewis Hamilton niet meer in dan de tweede plaats, goed voor de tiende dubbel van het jaar voor Mercedes. Valtteri Bottas beklom dan weer voor het eerst sinds Canada nog eens het podium. Sergio Pérez tenslotte werd voor eigen publiek achtste.
Sebastian Vettel - Ferrari
Sebastian Vettel - Ferrari
Bij het vallen van de vlag behield Rosberg na de lange rechte lijn de leiding in de eerste bocht. Hamilton sloot aan, gevolgd door Daniil Kvyat die Sebastien Vettel voorbij was gegaan. In het geharrewar kreeg Vettel een lekke band na een contact met Daniel Ricciardo. Ook Fernando Alonso diende in de eerste ronde al binnen te komen en wel om op te geven met een motorprobleem. Achter Ricciardo maakte Bottas de top vijf vol na de eerste ronde. 

Vooraan reden de Mercedesrijders gemakkelijk weg van de concurrentie. Het onderlinge verschil bleef hangen rond een seconde. Een zeldzaamheid deed zich voor in de vijftiende ronde: Vettel maakte tijdens zijn inhaaljacht, de Duitser was inmiddels reeds opgeklommen naar de elfde plaats, een foutje en zakte weer af naar de vijftiende. Het verschil vooraan was intussen gestegen naar twee seconden. In de 22ste ronde botsten Bottas en Kimi Raikkonen met elkaar. In Rusland was het de fout van de Ferraririjder, ditmaal was het de andere Fin die iets te optimistisch was. Raikkonen diende op te geven met een gebroken ophanging, Bottas kon verder rijden. 

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Ricciardo was de eerste van de top vier die zijn geplande pitstop maakte. Een ronde later volgde Rosberg waardoor Hamilton tijdelijk de leiding overnam. In de 28ste ronde kwam deze laatste ook binnen en al snel bleek dat Rosberg erin geslaagd was een kloofje te rijden op de Brit. Hamilton liet het er duidelijk niet bij en reed tweemaal na elkaar het snelste rondje. Een duidelijk gemotiveerde Rosberg reed echter wat later een nog sneller rondje en had inmiddels drie seconden voorsprong op de wereldkampioen. 

Met een voorsprong van maar liefst een halve minuut op de Red Bull van Kvyat in derde positie nam Mercedes vervolgens de beslissing om op veilig te spelen. Rosberg kwam in de 47ste ronde binnen voor een tweede stint op mediumbanden. Hamilton wenste niet binnen te komen en was ervan overtuigd dat hij kon doorrijden op zijn oudere banden. Klagend kwam hij in de 49ste ronde alsnog binnen. Drie ronden later maakte Vettel alweer een fout en wel eentje die de safety car de baan deed opkomen. 

Nico Rosberg - Mercedes
Nico Rosberg - Mercedes
Bij de herstart kon Rosberg zijn leiding bewaren ten aanzien van zijn ploegmakker en zo won hij een historische Grote Prijs van Mexico. In de strijd voor het laagste podiumschavot versloeg Bottas bij de herstart Kvyat en ondanks dat de Red Bull's sneller waren behield de Fin zijn positie. Williams-ploegmaat Felipe Massa werd zesde vóór beide Force India's. De laatste punten gingen nog naar Max Verstappen en Romain Grosjean.
 

Uitslag F1 Grote Prijs van Mexico 2015

#RijderTeamResultaat
1.Nico RosbergMercedes1u42m35.038s
2.Lewis HamiltonMercedes+1.954s
3.Valtteri BottasWilliams-Mercedes+14.592s
4.Danill KvyatRed Bull-Renault+16.578s
5.Daniel RicciardoRed Bull-Renault+19.682s
6.Felipe MassaWilliams-Mercedes+21.493s
7.Nico HülkenbergForce India-Mercedes+25.860s
8.Sergio PerezForce India-Mercedes+34.343s
9. Max VerstappenToro Rosso-Renault+35.229s
10.Romain GrosjeanLotus-Mercedes+37.934s
11.Pastor MalonadoLotus-Mercedes+38.538s
12.Marcus EricssonSauber-Ferrari+40.180s
13.Carlos Sainz Jr.Toro Rosso-Renault+48.772s
14.Jenson ButtonMcLaren-Honda+49.214s
15.Alexander RossiMarussia-Ferrari-2 ronden
16.Will StevensMarussia-Ferrari-2 ronden
17.Felipe NasrSauber-FerrariOpgave
18.Sebastian VettelFerrariOpgave
19.Kimi RaikkonenFerrariOpgave
20.Fernando AlonsoMcLaren-HondaOpgave

Foto's: Racing International Photography



  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons