van der Horst

Mexico City: Jake Dennis oppermachtig - Stoffel Vandoorne net tiende

Jake Dennis - Avalanche Andretti Formula E
Jake Dennis - Avalanche Andretti Formula E
Tijdens de Mexico City E-Prix kregen we een dominant vertoon van Jake Dennis. Eens de Avalanche Andretti-piloot aan de leiding kwam werd hij niet meer bedreigd en won voor Pascal Wehrlein (Porsche) en Lucas di Grassi (Mahindra). Stoffel Vandoorne anderzijds leek eerst weer puntenloos huiswaarts te keren, maar kon in de laatste bochten toch nog een punt uit de brand slepen met een tiende plek.
Start 2023 Mexico City E-Prix
Start 2023 Mexico City E-Prix
De race en het seizoen startten wel met een valse noot voor Robin Frijns (Envision Racing). De Nederlander remde te laat in de chicane, waardoor hij tegen Norman Nato (Nissan) aanreed, met een opgave tot gevolg. Later zou ook bekend geraken dat Frijns zijn pols geraakt werd en hij hiervoor een operatie moet ondergaan. Ook na de herstart zou het niet lang duren voor de Porsche safety car terug naar buiten moest komen. Ditmaal was het Sam Bird (Jaguar) die zijn aandrijving kapot zag gaan en de wagen op de baan moest parkeren. Wederom een herstart, waarna polesitter di Grassi nog altijd de leiding had voor Dennis, maar lang zou dat niet duren.

Een fout van de Braziliaan in de eerste bocht zorgde ervoor dat hij de leiding verloor aan de Brit, waarna Dennis zonder problemen weg reed van het veld. Ondertussen werd di Grassi onder druk gezet door Jake Hughes (McLaren) en kampte hij bovendien met overconsumptie, al kon hij even ademhalen nadat de wedstrijd voor een derde keer geneutraliseerd werd. Ditmaal wegens Edoardo Mortara (Maserati), die de controle over zijn wagen verloor in de eerste bocht en in de bandenmuur vloog. Maar na de derde herstart viel er niets te beginnen tegen Dennis. Integendeel, want er kwam nog een derde hond meevechten met di Grassi en Hughes voor de podiumplaatsen: Pascal Wehrlein.

Tijdens het wapenen van de Attack Mode kon de Duitser profiteren om naar de derde plaats op te klimmen, om dan later ook voorbij di Grassi te gaan. Van daaruit moest de Braziliaan alle zeilen bijzetten om zijn concurrenten achter zich te houden en deed dat met succes. Hughes leek op weg naar een vierde plek bij zijn debuut, maar dat was buiten André Lotterer (Avalanche Andretti) gerekend, die in de laatste ronde na wat verwarring deze overnam en de Brit tevreden moest zijn met P5. Stoffel Vandoorne moest constant strijd leveren in het midden van het pak, waardoor de Rumbekenaar amper plaatsen kon opschuiven. Vandoorne leek af te stevenen op een elfde plek, maar doordat teamgenoot Jean-Éric Vergne zonder energie viel, pakte hij in de laatste bochten alsnog nog de tiende plek en zijn eerste puntje van het seizoen.

De kop is er af voor de Gen3, al moeten we niet lang wachten voor de volgende race, want binnen twee weken volgt de volgende wedstrijd. Ditmaal in Ad Diriyah, Saoedi-Arabië en dat met races op vrijdag en zaterdag.

Foto's: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 14 januari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Mexico City.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons