van der Horst

Mexico City: Nieuwssprokkels in aanloop naar de ePrix

Mexico City E-Prix 2018
Mexico City E-Prix 2018
De Santiago e-Prix ligt ondertussen twee weken achter ons, maar dat betekent hoegenaamd niet dat de nieuwsmolen is stilgevallen. Zowel de (nieuwe) teams als de organisatie werkten achter de schermen naarstig om alles op punt te zetten voor dit weekend en de toekomst op langere termijn. Een overzicht wat er leeft in de paddock dit weekend.
  • Oeste Kart
Alexander Sims
Alexander Sims
*** Alexander Sims ging in beroep nadat hij na de race in Santiago een tijdstraf van 30 seconden aan zijn broek kreeg. De Brit leek nog op weg naar het podium tot hij zijn derde plaats verloor na een post-race penalty en terugviel naar de zesde plek. Volgens de stewards zou hij met opzet Edoardo Mortara gehinderd hebben tijdens de ePrix in Chili, iets wat de Brit resoluut ontkende. De stewards behandelden zijn beroep en bleven evenwel bij het initiële standpunt; de straf blijft dus van toepassing.

*** Porsche begint zich meer en meer voor te bereiden op hun toetreding tot de wondere wereld van de Formule E. Volgende maand starten de eerste testen en het Duitse merk maakte bekend dat Brendon Hartley mee aan boord komt om de wagen te ontwikkelen. De Nieuw-Zeelander is - ondanks zijn uitstap naar de Formule 1 in de laatste twee seizoenen - nog altijd nauw verbonden met het merk uit Stuttgart.

Mitch Evans
Mitch Evans
*** Diezelfde Brendon Hartley staat ook nog op de shortlist voor het tweede zitje bij Porsche, al zijn er kapers op de kust. Volgens e-racing365 zou zijn landgenoot Mitch Evans ook gelinkt zijn om naast Neel Jani plaats te nemen. Evans is op dit moment nog aan de slag voor Jaguar Racing en zijn contract met het Britse merk zou aflopen na dit seizoen. De Nieuw-Zeelander verklaarde zelf dat hij wel interesse heeft in het project en ook voor Porsche zou Evans welgekomen zijn, zeker gezien zijn ervaring. De derde - en tevens ervaren - naam is André Lotterer, al lijkt het er voorlopig op dat de Duitser met Belgische roots niet snel weg zal geraken bij DS Techeetah.

*** Porsche bleef de aandacht naar zich toe trekken de laatste weken. Dit keer wel met zorgen vanuit het Audi-kamp. Dieter Gass, motorsportbaas bij het merk met de ringen, verklaarde namelijk dat hij vrij sceptisch is over het vooruitzicht dat er twee merken uit de VAG-groep aanwezig zullen zijn in de Formule E. Het is overigens - zoals geweten - niet de eerste keer dat beide merken lijnrecht tegenover elkaar staan in een kampioenschap op topniveau. Tijdens de seizoenen dat beide constructeurs aanwezig waren in het World Endurance Championship, was het een publiek geheim dat er wel wat strubbelingen waren tussen beide partijen qua rivaliteit en communicatie. Wordt ongetwijfeld vervolgd vanaf volgend seizoen.

London ePrix Season 1
London ePrix Season 1
*** Ook de organisatie zat - zoals gewoonlijk - niet stil. Ditmaal was het werkpunt de comeback van London op de kalender. De Britste hoofdstad vormde tijdens de eerste twee seizoenen het slotakkoord van het kampioenschap, met een circuit dat gelegen was aan Battersea Park. Maar vanwege de hinder die het met zich mee bracht, verdween Londen van de kalender. Nu lijkt er misschien een akkoord in de maak om in 2021 de Formule E terug te brengen naar het Britse eiland.

*** Volgend seizoen kunnen we misschien een nieuwigheid krijgen in de Formule E. De organisatie speelt namelijk met het idee om een avondrace te organiseren. Hiermee volgen de elektrische eenzitters het voorbeeld van hun door fossiele brandstoffen aangedreven Formule 1-broers, die gelijkaardige manches betwisten in Singapore en Abu Dhabi. Naar verluidt zouden zowel teams als rijders muziek zien in het idee. Op dit moment zou de Ad Diriyah ePrix de geknipte kandidaat zijn om de race te organiseren, al moet men eerst een geschikte datum vinden om niet in het vaarwater te eindigen van de Abu Dhabi Grand Prix en de FIA WEC-manche in Bahrein, beiden ook georganiseerd in december.

TWR Techeetah retro livery
TWR Techeetah retro livery
*** Dit weekend vindt de tweede manche van de Jaguar I-Pace eTrophy plaats. Sinds het openingsweekend in Riyad is het evenwel stil geweest, al heeft de Jaguar I-Pace wintertesten afgelegd in Zweden bij -40 °C. Dit weekend zal TWR Techeetah met een heuse retro-livery aan de start komen. Het team besloot namelijk de Silk Cut kleuren te dragen, een ode aan het verleden van Jaguar waar men onder meer de 24 Uren van Le Mans won in 1988. Ook dit weekend zal er een VIP-piloot aan de start komen, die eer valt ditmaal te beurt aan Salvador Duran. De Mexicaan is geen onbekende van de Formule E aangezien hij aanwezig was tijdens het eerste seizoen van het kampioenschap met Aguri en daarna nog voor het Trulli team uitkwam in 2015.

*** Dit weekend zal regerend Blancpain GT-kampioen Raffaele Marciello aanwezig zal zijn voor de derde testdag van het seizoen. Dit keer zal hij bij GEOX Dragon de plaats van de Argentijn José Maria Lopez innemen, naast Felipe Nasr. Hiermee zal hij voor de tweede maal testen met een Formule E, nadat hij in Marrakesh al eens mocht proeven dankzij HWA Racelab. De exacte reden waarom Lopéz vanaf de zijlijn moet toekijken, werd niet vrijgegeven door het team. Zelfs de Argentijn - die overigens pas vrijdagochtend het nieuws vernam - was verrast door deze keuze van Jay Penske.

Maximilian Günther
Maximilian Günther
*** Daarnaast bestaat er ook de vrees dat Maximilian Günther - vorige week nog gedegradeerd tot reservepiloot - dit seizoen niet meer aan de bak zal komen. Volgens e-Racing365 zou er een mogelijkheid bestaan dat Marciello Felipe Nasr zal vervangen tijdens de Rome ePrix. Nasr heeft namelijk in datzelfde weekend een manche in het kader van de Weathertech SportsCar Championship. Toch rijst de vraag of dit überhaupt een optie is, aangezien Marciello zelf moet opdraven met Mercedes in de Blancpain GT Endurance race in Monza - eveneens geprogrammeerd in datzelfde weekend. Over de andere reservepiloot binnen het team - Antonio Fuoco - bestaat er evenmin duidelijkheid.

Foto's: Formula E & TWR TecheetahSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 16 februari 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Mexico City.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons