van der Horst

Mexico: Mikkelsen leidt, Neuville in de penarie

Andreas Mikkelsen - Hyundai i20 WRC
Andreas Mikkelsen - Hyundai i20 WRC
Na drie proeven is Andreas Mikkelsen de verrassende leider in de rally van Mexico, manche drie van het WRC. Thierry Neuville staat voor een loodzware opdracht na een lekke band op de lange openingsproef.
Ott Tänak - Toyota Yaris WRC
Ott Tänak - Toyota Yaris WRC
Meteen drama voor Thierry Neuville (Hyundai i20). Kort na de start van El Chocolate, een beest van 31 km, raakte hij achteraan een klein, venijnig opgeworpen steentje. De achterband liep langzaam leeg, waardoor hij meteen flink wat tijd verloor, zowat driekwart minuut. Hij reed nog een degelijke tweede proef, rapper dan onder meer Ott Tänak (Toyota Yaris), maar plaatsen goed maken, dat zat er niet meer in. Tänak op zijn beurt kwam te weten hoe moeilijk het is om als eerste de weg te openen. De Est beperkte zich tot het zo klein mogelijk houden van de schade.

Er zijn al wat bressen geslagen, maar vooraan is het nog altijd ontzettend spannend. Andreas Mikkelsen (Hyundai i20) leidt verrassen na een besttijd op El Chocolate. Hij heeft een voorgift van 7 tienden op Sébastien Ogier (Citroën C3) die gezien zijn startpositie een ontzettend sterke ochtend reed. Dani Sordo (Hyundai i20) is derde op 2.3 tellen en ook dat is sterk want de Spanjaard lag bijna een half jaar stil. Elfyn Evans (Ford Fiesta) is vierde op 8.5 seconden en ook Kris Meeke (Toyota Yaris) houdt de achterstand binnen twee volle handen.

Jari-Matti Latvala - Toyota Yaris WRC
Jari-Matti Latvala - Toyota Yaris WRC
Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris) en Esepakka Lappi (Citroën C3) hangen op een twintigtal seconden. Opener en WK-leider Tänak staat op 26.8 seconden, maar het zwaarste is voor hem achter de rug want straks, tijdens de tweede ronde, moet hij niet meer gaan vegen. Neuville volgt al op 48.8 seconden. Hij staat voor een loodzware opdracht wil hij morgen niet opnieuw bij de eersten de baan opgaan. Openen zal hij sowieso niet moeten doen, want Teemu Suninen (Ford Fiesta) zal morgen de baan openen omdat hij reeds moest opgeven. Zijn Fiesta lag plat op de buik over een klein ravijntje na een fout, waardoor hij de strijd moest staken voor vandaag. Suninen haalde nog geen enkele keer de finish dit jaar (zonder superrally).

Foto's: Hyundai Motorsport & Toyota Gazoo Racing WRC.
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 8 maart 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Mexico.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons