van der Horst

Mexico: Verstappen wint dominant en haalt nieuw zegerecord

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen (Red Bull) heeft de Grote Prijs van Mexico onbedreigd gewonnen. De wereldkampioen behaalde zo een nieuw record, namelijk dat van het meeste aantal zeges in één seizoen. De teller staat nu op veertien voor de Nederlander. Lewis Hamilton (Mercedes) werd tweede, vijftien seconden achter Verstappen. Lokale held Sergio Perez (Red Bull) eindigde op de derde positie, terwijl Mercedes-rijder George Russell vierde werd. Ferrari kwam er de hele race niet aan te pas en werd vijfde en zesde.
Red Bull opteerde om te starten op de zachte bandencompound, terwijl Mercedes voor de medium compound gekozen had. Max Verstappen hoopte zo zijn eerste positie te kunnen verzilveren en Sergio Perez wilde voor zijn thuispubliek uiteraard ook plaatsen goedmaken. Toen de lichten doofden, kon Verstappen inderdaad zijn pole verzilveren terwijl de twee Mercedes-rijders achter hem aansloten. In bocht vier slaagde Perez erin om George Russell te verschalken en P3 over te nemen. Ferrari had ook beide rijders op zachte banden laten starten en zij sloten aan op P5 en P6, met Carlos Sainz voor Charles Leclerc.

Start van de race
Start van de race
We kregen tot aan de eerste pitstops geen enkele inhaalactie te zien in de top tien, dus het duurde tot het einde van ronde 23 alvorens we actie zagen bij de koplopers, Perez kwam toen als eerste van de toppers binnen. Hij viel na een tragere stop terug naar P6, vier seconden achter Leclerc. Twee ronden later kwam ook leider Verstappen binnen, en hij kon net voor Sainz terug de baan op komen op medium banden, in derde stelling. Ondertussen was Perez tot bij Leclerc genaderd en bij zijn tweede poging kon hij de Monegask inhalen.

Op het einde van de 29ste ronde maakte Hamilton zijn stop vanop de eerste plek. Hij koos voor de harde bandencompound, wat duidelijk maakte dat hij voor één stop ging. Hij kwam na Verstappen maar voor Perez terug de baan op. Ondertussen liet Russell zijn team weten dat zijn banden nog in uitstekende staat verkeerden en dat hij graag lang bleef rijden om op het einde te switchen naar zacht rubber. Mercedes besliste echter anders en riep hem vijf ronden later binnen om hem ook op harde banden te plaatsen.

In de top zes kregen we de hele tijd geen strijd te zien, gelukkig kregen we die iets verderop wel want anders was er weinig te beleven. Zo kregen we ondermeer actie tussen Alfa Romeo en Alpine, voor een strijd nog net binnen de punten. Zo'n twintig ronden voor het einde trachtte Daniel Ricciardo (McLaren) de Alpha Tauri van Yuki Tsunoda in te halen in bocht zes, maar dat eindigde in contact aangezien Tsunoda de deur dicht hield. De Japanner werd van de baan geduwd en moest op het einde van de ronde opgeven wegens te veel schade. Ricciardo kon zijn weg verderzetten maar kreeg wel tien seconden straftijd voor het incident. De Australiër had echter verse zachte banden en reed indrukwekkend voorbij Valtteri Bottas (Alfa Romeo) en beide Alpine's.

Tien ronden voor het einde had Verstappen zo'n dertien seconden voorsprong opgebouwd en toen begon het duidelijk te worden voor Mercedes dat de harde band vermoedelijk niet de beste keuze was. Zij gingen er immers van uit dat Red Bull nog een pitstop ging moeten maken, wat niet het geval leek te zijn.

In ronde 65 gaf de motor van Fernando Alonso (Alpine) er de brui aan waardoor de Spanjaard zijn wagen in de eerste bocht parkeerde. Het bracht even de virtuele safety car naar buiten maar niemand waagde zich aan een pitstop waardoor de race ongewijzigd verder ging.

Russell ging in de voorlaatste ronde nog de pits binnen zodat zijn crew zachte banden kon monteren en hij het punt voor de snelste ronde kon binnenhalen. De pitstop zorgde niet voor positiewissels aangezien Russell meer dan een halve minuut voorsprong had op Sainz. Verstappen won dus zonder bedreiging de race, Hamilton werd tweede en Perez eindigde voor de ogen van zijn landgenoten op de laatste podiumplaats. Russell volgde dus met zijn snelste ronde op P4, terwijl Ferrari vrede moest nemen met de vijfde en zesde stelling. Zij kwamen er de hele race niet aan te pas en kenden een saaie namiddag. Daniel Ricciardo werd zevende en werd ook de 'driver of the day'.

Foto's: Red Bull Content Pool

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Mexico 2022

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull Racing1:38:36.729
2.Lewis HamiltonMercedes-AMG F1 Team+15.186s
3.Sergio PérezRed Bull Racing+18.097s
4.George RussellMercedes-AMG F1 Team+49.431s
5.Carlos Sainz Jr.Scuderia Ferrari+58.123s
6.Charles LeclercScuderia Ferrari+68.774s
7.Daniel RicciardoMcLaren F1 Team+1 ronde
8.Esteban OconAlpine F1 Team+1 ronde
9.Lando NorrisMcLaren F1 Team+1 ronde
10.Valtteri BottasAlfa Romeo F1 Team+1 ronde
11.Pierre GaslyScuderia AlphaTauri+1 ronde
12.Alexander AlbonWilliams Racing+1 ronde
13.Guanyu ZhouAlfa Romeo F1 Team+1 ronde
14.Sebastian VettelAston Martin Aramco F1 Team+1 ronde
15.Lance StrollAston Martin Aramco F1 Team+1 ronde
16.Mick SchumacherHaas F1 Team+1 ronde
17.Kevin MagnussenHaas F1 Team+1 ronde
18.Nicholas LatifiWilliams Racing+2 ronden
19.Fernando AlonsoAlpine F1 TeamDNF
20.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauriDNF



  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons