van der Horst

Mexico: Tänak mag eerste keer veger van dienst zijn

Thierry Neuville
Thierry Neuville
Met de Rally van Mexico is het WRC-seizoen al toe aan zijn derde manche. Ott Tänak krijgt voor de eerste keer in zijn carrière de twijfelachtige eer om de weg te openen. Een ideaal moment om te zien hoe de waardeverhouding tussen de drie kemphanen Tänak, Thierry Neuville en Sébastien Ogier echt liggen. Neuville viert trouwens zijn 100ste WRC-start.
Het is al een hele poos geleden dat noch Sébastien Ogier (Citroën C3) noch Thierry Neuville (Hyundai i20) eens niet de weg moeten openen, namelijk van Mexico 2017 toen Latvala die eer te beurt viel na winst in Zweden. Ott Tänak (Toyota Yaris) staat voor het eerst in zijn carrière op kop van de WK-tussenstand en moet dus de baan openen, en dus ook ruimen.

Sébastien Ogier - Ford Fiesta WRC
Sébastien Ogier - Ford Fiesta WRC
Ontzettend interessant want vooral vorig jaar was Tänak heel vaak de lachende derde in de driestrijd. De Est kon altijd wel profiteren van minstens één wagen die voor hem uitreed. Het is dus uitkijken hoeveel de numero uno binnen de rangen van Tommi Makinen verliest op de openingsdag. Even interessant wordt ook hoe goed Toyota voor de dag komt want de voorbije jaren zuchten, puften en kuchten de Yarissen in de ijle Mexicaanse lucht. Als dat probleempje verholpen is dan mag Toyota zeker ook rekenen op Kris Meeke die twee jaar geleden nog won en vorig jaar derde werd. (Het was meteen het allerlaatste grote wapenfeit van de Noord-Ier bij Citroën). Ook Jari-Matti Latvala kan met een goede startpositie verrassen.

Neuville mag als tweede de baan en moet dus vooral Tänak in de gaten houden nu Ogier al een kleine dreun kreeg in Zweden na zijn opgave. De Belg kan terug rekenen op Dani Sordo die zijn wederoptreden maakt en vorig jaar netjes tweede werd, en Andreas Mikkelsen die stilaan uit een ander vaatje moet gaan tappen.

Het is toch wel uitkijken naar Ogier ook, want vanop de derde startpositie op vrijdag kan hij toeslaan. Bovendien deed Citroën het de voorbije jaren allesbehalve slecht in Mexico. Meeke won dus in 2017 en vorig jaar deed ook Sébastien Loeb lang mee voor de knikkers tot hij lek reed.

Bij Ford rekenen ze op Elfyn Evans, altijd goed in harde omstandigheden en Teemu Suninen, de revelatie van de rally van Zweden. Ook zij genieten een goede startpositie.

De shakedown opent de rally donderdagochtend alvorens de echte start donderdagavond wordt gegeven in de straten van Guanujuato die de rijders door de Unesco-beschermde tunnels van de oude stad loodsen. Er wachten de 24 (!!!) deelnemers 21 proeven, goed voor 313 kilometer. El Chocolate op vrijdag en Otates op zaterdag vormen de belangrijkste uitdagingen, beide goed voor meer dan 30 kilometer in lijn. Las Minas is Power Stage en slotproef.

Foto: Hyundai Motorsport & Sébastien Ogier TwitterSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 5 maart 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Mexico.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons